ATENTIE! Din cauza sarbatorilor vor exista intarzieri suplimentare in livrari. Comenzile plasate acum vor ajunge dupa Paste.

🤍Datorită plantelor crescute în ghiveci, tu poți planta pe toată perioada anului 🤍

⚡️ TRANSPORT GRATUIT la comenzi peste 399 Ron! ⚡️

🌿 GARANTIE DE PRINDERE 90 DE ZILE 🌿

TOP Arbori Ornamentali pentru Gradina

TOP Arbori Ornamentali pentru Gradina - VERDENA

Social Media |

Fiecare curte ar trebuii sa aiba cel putin cativa Copaci si Arbori Ornamentali Pentru un Design Frumos in Gradina. Fie ca ai o gradina mica sau una vasta, Arborii Ornamentali sunt un must have. Dupa plantare te vei putea bucura ani de zile de umbra si imaginea pe care o vor oferii gradinii tale. Daca inca esti in cautarea de Arbori Ornamentali pentru gradina ti-am pregatit un Top 10 din care sa-ti alegi plantele preferate!

1. Salcie japoneza Hakuro Nishiki

Salcie japoneza Hakuro Nishiki

Salcia arlechin japoneza Hakuro Nishiki este o adevarata planta ornamentala cu frunze: frunzele sunt de un roz ingrijit si delicat imediat ce inmuguresc. Apoi, capata o culoare pestrita verde-alba, iar marginea alba are adesea o tenta roz.

Creste ca un arbust compact, dar poate fi comandat si sub forma de tulpina mica, cu o coroana sferica, usor ondulata si eleganta. In orice forma, este ideala pentru plantarea solitara, chiar si in gradinile mici sau in gradinile din fata!

Este usor de ingrijit, avand nevoie doar de fertilizare primavara si vara si de o taiere la sfarsitul verii. In sezonul rece, arbustul ornamental este rezistent, dar intr-un recipient are nevoie de protectie. In rest, se dezvolta cu usurinta intr-o locatie insorita sau semiumbrita, intr-un sol normal.

2. Arborele de matase Ombrella

 Arborele de matase Ombrella

Arborele de matase Ombrella (Albizia julibrissin Ombrella) este remarcabil datorita cresterii sale asemanatoare unei umbrele. Spre deosebire de alti arbori de matase, acest soi produce si muguri de flori la o varsta frageda. Este, de asemenea, foarte interesant faptul ca frunzele se pliaza noaptea, de unde si denumirea de copac dormant. Florile de culoare roz deschis apar vara, la varful lastarilor superiori. Fascinant in legatura cu arborele de matase sunt frunzele, care nu sunt exclusiv moi si filigranate. 

3. Artar Japonez Bloodgood

Artar Japonez Bloodgood

Artarul evantai rosu Bloodgood se numara printre soiurile cele mai frumoase de artari rosu-inchis si este o priveliste de vis. Prin frunzisul sau, Acer palmatum Bloodgood pune accente extraordinare in gradina. Particularitatea la acest artar verde vara este frunzisul sau rosu intens, ce apare pe parcursul toamnei.

Frunzele sunt usor dintate pe margini, compuse din trei loburi si adanc perforate. Ele au forma lancelata, de impresie filigrana, si dau acestui artar-evantai rosu un aer fluid, elegant. Toamna frunzele se coloreaza intr-un rosu intens, stralucitor.

Acest artar evantai este un arbust decorativ minunat. El atinge o inaltime de 4 pana la 5 m si o latime de 4 pana la 6 m. Arbustul creste vertical, sub forma de tufa, cu o coroana lata, rotunda/rotunjita. Are o crestere anuala de 20 pana la 35 cm. Impodobeste gradinile/curtile din fata/peluzele si curtile interioare.

4. Magnolia Grandiflora Galissonniere

Magnolia grandiflora Galissoniere este un copac de talie mica mereu verde, care infloreste vara. A fost distinsa cu Award of Garden Merit al Royal Horticultural Society pentru calitatile sale deosebite. Creste relativ lent si poate atinge la maturitate o inaltime de 12 m si un diametru al coroanei de 8 m. Florile sunt de culoare alb-crem, avand un diametru de 20-25 cm, foarte frumoase si parfumate.  Ele apar vara, incepand din iulie pana in septembrie. Frunzele sunt deosebit de atractive, mari, ovale, de culoare verde inchis si lucioase. 

Magnolia Grandiflora Galissonniere       

Fiind o planta iubitoare de caldura, magnolia necesita un amplasament insorit sau semi-insorit, ferit de vanturile reci. Solul trebuie sa fie de preferinta slab acid, bogat in humus, reavan spre umed dar bine drenat. Nu tolereaza seceta prelungita.  Este relativ rezistenta la inghet, plantele tinere necesita protectie de iarna. Nu se recomanda taierea/fasonarea, doar se vor indeparta ramurile deteriorate sau uscate. Plantarea se face cand planta este in repaos vegetativ (toamna/primavara), daca solul nu este inghetat si temperaturile de afara sunt peste 5 C.  Daca planta se livreaza in container, ea poate fi plantata tot timpul anului, cu conditia ca pamantul sa nu fie inghetat.                                                              

Magnolia grandiflora este o planta specimen cu aparitie spectaculoasa, foarte decorativa atat prin flori, cat si prin frunze si port. Poate fi utilizata si in straturi si borduri, langa zidurile casei sau colturi protejate din gradina. Este ideala pentru gradinile urbane si curtile interioare de dimensiuni mici, dar se incadreaza si in designul gradinilor traditionale sau rustice

5. Artar japonez Orange Dream

Aparitia primavara a frunzelor acestui artar evantai Orange Dream, declanseaza in gradina un adevarat foc auriu-portocaliu! Frunzele se inverzesc ulterior, insa isi pastreaza adesea o margine decorativa portocalie.

Artar japonez Orange Dream

Datorita formei multi-lobate a frunzelor, el este oricum o atractie in gradina! Toamna frunzele mai stralucesc inca o data in nuante saturate de auriu-portocaliu si rosu. Astfel Orange Dream insufleteste orice amenajament, indifferent daca este plantat solitar, in gradina japoneza sau de piatra, pe malul iazului sau in ghiveci pe terasa sau la intrare!

Aceasta frumusete infrunzita creste ca un tufis inalt sau arbore de talie joasa, cu o coroana rotunda, frumoasa si pitoreasca. Aceasta este preferata pasarilor din gradina pentru a cuibari. Si insectele se bucura primavara de prezenta acestui artar, datorita florilor sale.

In afara de acestea, Orange Dream ne bucura prin stilul sau nepretentios, foarte usor de ingrijit. Doar in primii ani necesita protectie de iarna, dupa care devine din ce in ce mai rezistent la frig. Acest artar iubeste locurile insorite sau cel mult la semi-umbra dar luminoase, precum si un sol permeabil, moderat nutritive, reavan-umed, aratand capacitate de adaptabilitate.

6. Cires Japonez Kanzan

Ciresul ornamental japonez Kanzan este cel mai infloritor dintre ciresii ornamentali. Creste pana la o inaltime de 6-10 metri, este tolerant la taiere si nu este pretentios. De la sfarsitul lunii aprilie pana in mai este acoperit cu o abundenta bogata de buchete de flori roz. Primavara cu greu poate fi sarbatorita mai frumos - nu e de mirare ca in Japonia exista un festival al florilor de cires dedicat acestui arbore, numit si Hanami!

Cires Japonez Kanzan

Desi floarea nu dureaza mult, lastarii de frunze de culoarea cuprului sunt, de asemenea, atragatori. In timpul verii, frunzisul capata o culoare verde proaspat. In cele din urma, toamna, culorile sale portocalii pana la usor rosiatice stralucesc. Kanzan creste remarcabil de repede si formeaza o coroana in forma de palnie, cu ramuri largi si raspandite. Prin urmare, ciresul japonez inflorit este cel mai bine plantat solitar, intr-un spatiu generos.

Ciresul ornamental da rareori fructe. Kanzan convinge prin usurinta cu care il puteti intretine. Solul normal de gradina este suficient pentru acest copac, dar ar trebui sa fie de preferinta calcaros si bine drenat. Ciresul japonez trebuie cultivat intr-un loc insorit pentru a dezvolta o abundenta cat mai mare de flori.

7. Artar japonez Skeeters Broom

Artarul evantai Skeeters Broom este un adevarat foc de artificii in orice gradina. Acest artar este un pom de talie mica, care cu anii dezvolta un mic trunchi. Frunzisul artarului Acer palmatum Skeeters Broom este de culoare rosu stralucitor si luminos, care se transforma in coloritul de toamna purpuriu spre rosu, inflacarat.

Artar japonez Skeeters Broom

Artarul evantai Skeeters Broom atinge o inaltime de pana la 150 cm si o latime de 110 cm. Frunzele acestui soi sunt ascutit-multilobate si mici. Frunzele de forma degetelor, mate pe partea superioara, sunt delicate si ne vrajesc cu frumusetea lor.

Acer palmatum Skeeters Broom este un artar decorativ cu crestere lenta. Aceasta foioasa se dezvolta optim in plin soare si prefera un sol reavan-umed, usor permeabil.

Skeeters Broom este rezistent iarna, dar prefera un amplasament ferit de vant. Daca temperaturile scad sub -24C, se recomanda protectie de iarna. Gradinarul va tine cont sa il ude in caz de seceta, datorita radacinilor sale dispuse orizontal, evitand stagnarea apei in exces. In rest acest artar este nepretentios si se preteaza si pentru gradinari incepatori.

8. Euonimus alatus compactus

Euonimus alatus compactus

Arbustul de pluta (Euonymus alatus Compactus) este un arbust frumos si versatil, care raspandeste un fler deosebit chiar si in recipiente mici. Culoarea de toamna a arbustului de pluta variaza de la rosu carmin la rosu liliachiu si nu se poate compara cu niciun alt arbust.

Deosebit de frumoase sunt si crestele sale de pluta puternic pronuntate, care se manifesta deosebit de bine iarna. Arbustul de pluta este deosebit de potrivit pentru climatele urbane datorita rezistentei sale industriale si rezistentei la iarna. Acest arbust provine initial din nord-estul Asiei si din centrul Chinei.

9. Copacul tigareta (Catalpa Nana)

Copacul tigareta (Catalpa Nana)

Catalpa este unul dintre putinii copaci cu frunze care isi desfasoara splendoarea florala pana in mijlocul verii. Arborele comun globular, precum si alte tipuri de arbori globulari (Catalpa) inmuguresc foarte tarziu in primavara.

Foarte frumos atunci cand este cultivat ca un trunchi inalt. Cu o buna ingrijire si o locatie ideala, va veti distra de minune cu arborele globular, care poate ajunge la o inaltime de pana la 7 m.

10. Salcam globular Umbraculifera

Salcam globular Umbraculifera

Robinia globulara (Robinia pseudoac. Umbraculifera) este un arbore foarte frumos cu coroana mica, care dezvolta o coroana sferica fara taiere si atinge o latime de aproximativ 4-5 metri. Prin urmare, este foarte potrivit ca arbore de casa sau de strada.

Coroana este foarte toleranta la taiere si poate fi taiata puternic in fiecare an, fara probleme. Locatia poate fi aleasa insorita sau nu, dar trebuie sa va asigurati ca este protejata de vant. Robinia globulara nu solicita aproape deloc solul, atata timp cat acesta este bogat in nutrienti si bine drenat.