🤍Datorită plantelor crescute în ghiveci, tu poți planta pe toată perioada anului 🤍

⚡️ TRANSPORT GRATUIT - DOAR AZI⚡️

🌿 GARANTIE DE PRINDERE 90 DE ZILE 🌿

10 Sfaturi pentru gradina de ghivece pentru incepatori

10  Sfaturi pentru gradina de ghivece pentru incepatori - VERDENA

Echipa Verdena |

Odata ce te obisnuiesti cu gradina de ghivece s-ar putea sa te trezesti ca ai tot mai multe vase in fiecare an. Iata cateva dintre cele mai bune sfaturi pentru gradinile de ghivece de succes.

 

        1. Nu te zgarci la drenaj



    In timp ce acest lucru poate suna ca un prim sfat ciudat, poate fi o chestiune de viata si de moarte pentru plantele tale. Atunci cand nu exista o gaura suficient de mare sau gauri pentru ca apa sa iasa din ghiveci, solul devine prea umed si radacinile plantelor tale pot putrezi, ceea ce face ca planta sa moara.


    Vestea proasta este ca multe ghivece de gradina care sunt vandute pur si simplu nu au suficient drenaj. Poti creste de multe ori drenajul, gaurind, perforand sau scobind gauri mai mari. Cu toate acestea, uneori este mai usor sa cumperi un ghiveci care are suficient drenaj. Dimensiunea minima pentru o gaura de drenaj este de 1,3 cm  diametru pentru ghivece mici sau mijlocii. Pentru ghivece de dimensiuni mai mari, uita-te dupa cel putin 2,3 cm in diametru.

    Este un mit total ca prin adaugarea de pietris sau pietre in partea de jos a gradinii de ghivece, va creste drenajul. Unii oameni chiar spun ca nu ai nevoie de gauri de drenaj daca pui aceste lucruri in partea de jos a ghivecelor. Cu exceptia cazului in care esti un gradinar cu adevarat atent, care poate uda perfect sau ai o planta careia ii place solul umed (si exista unele care o fac), ai nevoie de gauri in ghivece - de preferinta multe.

             2. Evalueaza-ti lumina


    Oamenii supraestimeaza adesea cat de mult soare ajunge la ghivecele lor. In timp ce poti gasi o planta excelenta pentru aproape orice cantitate de lumina, trebuie sa sti cat de multa lumina va primi ghiveciul tau inainte de a-ti alege plantele.
    Pentru a afla cat de multa lumina directa va primi recipientul tau, aseaza-l acolo unde doresti si apoi cronometreaza cat timp il bate soarele. Poti utiliza, de asemenea, un calculator de soare pentru a determina lumina soarelui.

     

             3. Hraneste-ti Plantele



    Majoritatea solului de ghiveci nu are nutrienti accesibili pentru plantele tale, trebuie sa ii adaugi. Marea majoritate a plantelor vor avea nevoie de ingrasaminte adaugate in sol, pentru a prospera.

    Poti amesteca ingrasamant cu eliberare lenta intr-un amestec pentru ghiveci. Pentru a face acest lucru, fie amesteci un mult pamant de ghiveci amestecat cu ingrasamant intr-o galeata, fie umpli vasul cu pamant de ghiveci si apoi amesteci ingrasamant. Apoi fertilizeaza in fiecare saptamana sau la doua saptamani cu un ingrasamant lichid. 

     

            4. Fa o lista inainte de a merge sa cumperi plante

     

    Una dintre cele mai bune modalitati de a evita panica plantelor sau, cel putin, de a o minimiza, este sa decizi ce doresti inainte de a merge la pepiniera si de a face o lista. Aceasta lista nu trebuie nici macar sa aiba plantele exacte, desi daca esti ambitios, poti intra online si poti decide exact ce doresti.

    Incearca sa creezi o lista cel putin cu numarul de ghivece, dimensiunile si locul in care vor fi puse - astfel incat sa poti obtine plante care se potrivesc vaselor si sa sti daca ai nevoie de plante pentru soare sau umbra sau orice altceva intre ele.
     

            5. Planteaza Vecini Buni



    Atunci cand alegi plante pentru ghiveci asigura-te ca acestea se potrivesc bine impreuna. Aceasta inseamna ca toate plantele dintr-un vas ar trebui sa necesite aceeasi cantitate de lumina si umiditate.

    Daca combini plantele cu nevoi diferite, unele dintre ele nu vor prospera. De exemplu, daca ai o planta care necesita soare complet, doresti ca toate plantele pe care le alegi pentru acel ghiveci sa necesite si ele soare complet.

    Daca ai o planta care ii place sa se usuce pamantul intre udari, nu doresti sa o pui intr-un ghiveci cu plante carora le place umezeala.


    Pentru a afla ce necesita o planta, verifica eticheta plantei sau arunca o privire pe Ghidul tau de plantare. 

     

             6.Citeste si pastreaza eticheta plantelor

     



    Etichetele plantelor sunt critice. Ele iti vor spune cat de mare va deveni planta ta, cat de multa lumina, apa si hrana are nevoie si cat de multa ingrijire va avea nevoie. Eticheta iti va spune, de asemenea, daca planta ta este anuala sau perena si daca este o perena, in ce zone va supravietui.


    Eticheta iti va spune, de asemenea, despre "obiceiurile" plantei tale, ceea ce inseamna forma si modul in care va creste. Acest lucru este important atunci cand ai in vedere designul ghiveciului si modul de aranjare a combinatiilor de plante.

    De exemplu, daca ai un ghiveci mare ai putea dori unele plante cu "obiceiuri verticale", pentru a da inaltimea designului tau si apoi unele plante cu un "obiceiuri de a forma tufis" pentru completarea design-ului. Pentru a termina ghiveciul tau, ai putea alege plante cu " obiceiuri de tarare", pentru a decora laturile ghiveciului tau.

     

              7. Uneori Plantele Se ofiliesc



    Cu cat cresti mai multe plante, cu atat vei ofili mai multe plante. E atat de simplu. Uneori chiar si cei mai experti gradinari vor ucide plantele.

    Este un fapt al vietii de gradinarit. Trucul este sa stii cand sa renunti la o planta. Intr-o gradina cu ghivece mixte, este logic sa renunti destul de devreme, astfel incat intregul recipient sa nu arate urat.


    In functie de planta, o poti taia drastic si sa speri la un rezultat bun. Pentru multe plante, acest lucru este tot ce este nevoie, si in cateva saptamani, planta ta isi va reveni, fericita si frumoasa.


    Poti scoate planta nefericita si sa pui o alta planta in locul ei. In functie de cat de ofilita si/sau pretioasa este planta, poti incerca sa o reabilitezi prin inlocuirea ghiveciului acesteia si ingrijirea pana cand se recupereaza.


    Cu toate acestea, daca planta ta prezinta semne de boala grava, scoate-o imediat, inlocuieste ghiveciul si fie o tii in carantina, fie o pui intr-o punga de plastic si o arunci.

     

             8. Aclimatizeaza plantele tale

     



    Multor plante nu le plac schimbarile bruste si daca le aclimatizezi, intr-o perioada de timp la schimbarile de lumina, expunerea la elemente, apa sau temperatura, acestea sunt in general mai fericite.

    Acest lucru este deosebit de important in cazul plantelor tinere si este esential pentru majoritatea plantelor care si-au petrecut viata in climatul rasfatat al unei sere.


    Cand cumperi rasaduri primavara sau daca le cresti din seminte, trebuie sa iti intaresti plantele. Acesta este un proces lent si obositor, dar daca nu o faci, sansele ca plantele tale sa infloreasca vor fi reduse semnificativ.


    Daca locuiesti intr-un climat mai rece si intentionezi sa iti treci peste iarna plantele, acestea vor avea nevoie si de o perioada de ajustare pentru a se obisnui cu mai putina lumina si aer mai uscat.

     

             9. Cu cat e mai mult pamant de ghiveci, cu atat mai bine



    Exista o multime de oameni care iti vor spune sa umpli ghivecele cu tot felul de surplusuri sau trucuri, dar mai bine te abtii. Daca alegi inlocuitori de pamant acest lucru va face gradina ta de ghivece semnificativ mai usoara, o va face, de asemenea, mai greu de mentinut, deoarece se va usca mai repede.


    Cu cat folosesti mai mult pamant de ghiveci, cu atat vei avea mai multa retentie de apa, ceea ce iti va oferi o marja de eroare mult mai mare atunci cand vine vorba atat de udarea, cat si de hranirea plantelor.

     

             10.  Gradinareste cum traiesti

     



    Iata adevarul sincer - gradinaritul in ghivece nu este o munca usoara, dar este o munca frumoasa! Toate incertitudinea si munca face intregul efort incitant, plin de satisfactii, si la nesfarsit interesant.

    Pentru a te distra la maxim si pentru a-ti creste sansele de succes cu orice fel de gradinarit, evalueaza modul in care traiesti inainte de a incepe. Indiferent care este raspunsul, exista gradini de ghivece care vor functiona cu stilul tau de viata. Nu-ti place sa uzi plantele? Creste plante suculente si altele rezistente la seceta.


    Indiferent de stilul tau, exista plante care se potrivesc. Trebuie doar sa faci putina cercetare si experimentare pentru a gasi ce functioneaza.

    Am inteles de-a lungul timpului cat de greu este sa gasesti ceea ce iti doresti! Am ales nu doar plante cunoscute si cu nuante deosebite, dar si mai putin cunoscute cu un farmec aparte ce au adus unicitate gradinilor noastre. Astfel scriem mereu articole cu o deosebita placere pentru a-ti oferi cele mai bune informatii care sa te ajute in creearea gradinii perfecte! 💜

    Pentru si mai multa inspiratie in design de gradina si idei noi pentru combinatii de plante ne gasiti si pe Facebook si Instagram! 👍

    Lasa un comentariu

    Retine ca comentariile trebuie aprobate inainte de publicare.