Sezonul de plantare a inceput! Datorita cererii mari, livrarile pot avea intarzieri.

🤍Datorită plantelor crescute în ghiveci, tu poți planta pe toată perioada anului 🤍

⚡️ TRANSPORT GRATUIT la comenzi peste 399 Ron! ⚡️

🌿 GARANTIE DE PRINDERE 90 DE ZILE 🌿

Cum sa alegi conifere elegante pentru gradina

Cum sa alegi conifere elegante pentru gradina - VERDENA

Social Media |

Coniferele trebuie sa fie grupul suprem de plante pentru atractie pe tot parcursul anului.

Orice vreme, orice anotimp, aproape orice sol, ele sunt acolo sa-ti ofere un plus de frumusete gradinii tale. Exista o mare diversitate printre conifere prin care poti obtine si mai multa valoare vizuala plantand specii si soiuri cu frunze de diverse forme, dimensiuni sau culori.

Cum sa alegi conifere elegante pentru gradina ta

Nu este doar beneficiul vizual pe care il ofera, ci s-a dovedit stiintific ca acele coniferelor prind si neutralizeaza particule care cauzeaza boli, imbunatatind astfel calitatea aerului in jurul casei. Particulele daunatoare adera la ace care in cele din urma cad pe pamant si intra in contact cu solul, unde microorganismele pot detoxifica particulele.


Fiecare gradina are nevoie de structura, pe tot parcursul anului.

Unele plante isi arata frumusetea in graba - pomii fructiferi sau trandafiri cataratori, dar coniferele vesnic verzi sunt constante. Ofera impact instantaneu - vor arata spectaculos inca din prima zi, indiferent de sezon.

Trandafiri cataratori

Aceasta fiabilitate este cea care le face un element cheie in procesul de proiectare, ele sunt intr-adevar un punct de referinta cu care sa-ti coordonezi toate celelalte elemente din gradina.


Stilul si volumul sunt conceptele cheie pe care trebuie sa le ai in vedere atunci cand te gandesti la conifere. Speciile pitice, de exemplu Pin de munte (Jneapan) Mughus, sunt pline de culoare si fructe naturale.

Pin de munte (Jneapan) Mughus

Pin de munte (Jneapan) Mops, cu o forma putin diferita, poti alege sa plantezi acest exemplat atat de bine in straturi si borduri.

Pin de munte Mops

Sau te poti orienta catre Pin de munte (Jneapan) Pumilio - o alta stea al carei nume diminutiv de familie „Compacta” se va incadra perfect in majoritatea spatiilor din gradina. Aceste conifere pitice au nevoie doar de cativa metri de pamant si vor da in schimb atat de multa valoare gradinii tale pe tot parcursul anului.

Pin de munte Pumilio

 

In mod similar, multe dintre coniferele aurii disponibile in aceasta tara sunt soiuri pitice, care le fac extrem de adaptabile pentru utilizarea in gradini mai mici sau in zone de interes special, cum ar fi gradinile de pietre.

In aceste situatii pot oferi culoare si un impact vizual important, mai ales atunci cand multe alte plante de gradina sunt inactive. Frunzele unora iau o nuanta de bronz in timpul iernii, care este un plus de culoare si vor arata fabulos incrustate de inghet sau pudrate cu un strat de zapada.


Iata cateva specii si soiuri care merita o atentie speciala:

Din familia cedrului alb, Tuia occidentalis Rheingold este foarte apreciata pentru frunzele sale galben-aurii. O caracteristica suplimentara a culorilor include faptul ca frunzele sunt roz cand sunt tinere si devin bronz iarna. Rheingold atinge o inaltime de pana la 4 metri inaltime si este potrivit pentru plantare individuala si pentru grupuri.

Tuia Rheingold

Un alt cedru alb, Tuia occidentalis Golden Brabant  ce poate fi utilizat ca atare pana la o inaltime de aproximativ trei metri. Datorita culorii aurii proaspete a acelor solzoase, aceasta arborvitae aduce o culoare revigoranta vegetatiei din gradina pe tot parcursul anului.

Tuia Golden Brabant

Arborele in forma de con combina toate caracteristicile pozitive ale unui Thuja, este usor de taiat, usor de ingrijit si robust, foarte rezistent la inghet si tolereaza climatul urban.

Daca esti in cautarea unui copac mai mare cu o forma columnara-conica pentru a indeplini o anumita tema de proiectare a gradinii, cauta Tuia gigantica 4ever Goldy, o frumusete absoluta.

Tuia Gigantica 4ever Goldy

Din familia Occidentalis poti alege oricare dintre elementele spectrului: Tuia occidentalis Pyramidalis Compacta este un arbust conic atragator, care are frunzis vesnic verde, cu ace de culoare verde inchis, care devin bronz in timpul iernii, si poate creste pana la 4 m inaltime si 1 - 1,2 m latime.

Tuia occidentalis Pyramidalis


Din familia coniferelor mereu elegante nu putem sa nu adaugam pe lista  mentiunilor minunatul Pin de munte (Jneapan) Columnaris. Acest pin de munte Columnaris creste dens si vertical pana la o coloana conica de 3 m inaltime. Nu are cerinte speciale pentru solul sau, dar acesta poate fi afanat, nutritiv si de la pietros pana la nisipos. Micile flori roz care apar incepand cu luna iunie confera coniferelor prospetime in timpul verii, ca mai apoi conurile brune sa se dezvolte din ele incepand cu luna octombrie.

Pin de munte Columnaris


Cultiva aceste conifere in solurile lor preferate iar rasplata o sa fie pe masura.

Dintre copacii vesnic verzi, ienuparul este un gen remarcabil.

Cu o gama cuprinsa intre 50 si 60 de specii, care include arbusti culcati la pamant pana la copaci inalti, exista un ienupar pentru fiecare situatie, in gradini de pietre, borduri si ca plante specimen.

Juniperus squamata este popular in gradini, deoarece poate fi un arbust culcat la pamant, un tufis raspandit sau un copac mic vertical (in functie de soi). Multe dintre acestea au frunze superbe verde-albastru sau albastru-gri, care adauga o alta dimensiune interesanta.

Ienuparul chinezesc Blue Star, este un pitic compact si rotund. Acest ienupar pitic are o culoare albastra stralucitoare. Iarna, aceasta este ceva mai terna, dar primavara si vara, culoarea este cu atat mai stralucitoare! Acele sunt deosebit de izbitoare si, prin urmare, formeaza un contrast de culoare perfect cu un chiparos cu fir galben sau cu un chiparos cu scoarta verde. 

Ienupar chinezesc Blue Star


Ienuparul comun (Juniper communis) prezinta cateva alegeri flexibile, de exemplu Ienupar comunis Compressa, care atinge o inaltime maxima de 80cm si este ideal pentru cresterea intr-o jardiniera sau un ghiveci.

Ienupar comun Compressa

Ienuparul comun Hibernica este similar, prin faptul ca este un alt arbust columnar, dar mai mare si cu crestere mai rapida decat Compressa, atingand o inaltime maxima de 3-5m.

Ienupar comun Hibernica

Ienuparul de Virginia Glauca este un soi de Juniperus virginiana robust este rezistent la inghet, usor de ingrijit si putin pretentios. In plus, aceasta planta se adapteaza la valoarea pH-ului, este rezistenta la imixtiuni si la climatul urban.

Ienupar de Virginia Glauca

Ienuparul se combina bine cu alte conifere mici, intr-o gama de stiluri de design exterior natural. Arbustii mici, pot forma chiar suportul pentru cataratori, cum ar fi delicata clematis.

Ienuperii sunt toleranti la multe conditii si vor prospera in situatii destul de ostile, cum ar fi locurile fierbinti, insorite sau cele reci si umede. Un drenaj bun este cu siguranta un ajutor alaturi o tundere foarte usoara.


Ai dat vreodata peste un camp fascinant de lavanda?

Lavanda

Este una dintre cele mai relaxante experiente, iar mirosul imbunatateste intreaga experienta. Cultivarea lavandei in casa sau in gradina ta este un plus minunat, deoarece planta este cunoscuta pentru longevitate si rezistenta.
Daca iubesti lavanda, exista multe tipuri de unde sa alegi, impreuna cu multe alte plante perente, iar in articolul de aici le poti descoperi! 

Am inteles de-a lungul timpului cat de greu este sa gasesti ceea ce iti doresti! Am ales nu doar plante cunoscute si cu nuante deosebite, dar si mai putin cunoscute cu un farmec aparte ce au adus unicitate gradinilor noastre. Astfel scriem mereu articole cu o deosebita placere pentru a-ti oferi cele mai bune informatii care sa te ajute in creearea gradinii perfecte! 💜

Pentru si mai multa inspiratie in design de gradina si idei noi pentru combinatii de plante ne gasiti si pe Facebook si Instagram! 👍