Sezonul de plantare a inceput! Datorita cererii mari, livrarile pot avea intarzieri.

🤍Datorită plantelor crescute în ghiveci, tu poți planta pe toată perioada anului 🤍

⚡️ TRANSPORT GRATUIT la comenzi peste 399 Ron! ⚡️

🌿 GARANTIE DE PRINDERE 90 DE ZILE 🌿

Top 5 plante pentru gard viu | Cele mai bune garduri vesnic verzi

Top 5 plante pentru gard viu | Cele mai bune garduri vesnic verzi - VERDENA

Social Media |

Un gard viu vesnic verde in gradina ta iti poate oferi intimitate pe tot parcursul anului, ajuta la filtrarea zgomotului si poluarii si creeaza un habitat natural excelent pentru lunile urmatoare. Plantele de acoperire vesnic verzi cultivate in ghivece pot fi plantate in orice moment al anului, dar trebuie sa fie bine udate in lunile de vara, in timp ce radacinile plantelor se prind. 

Pentru a te ajuta sa alegi planta de gard viu potrivita pentru tine, iata detaliile celor mai bune 5 garduri vii vesnic verzi pentru gradina ta:

Cel mai bun gard viu vesnic verde Nr. 1:


Laur (Laur, Laur Comun, Laur Englez)

 

Laur

 

Denumiri stiintifice in latina: Prunus laurocerasus, Prunus laurocerasus ‘Rotundifolia’, Prunus laurocerasus ‘Novita’, Prunus laurocerasus ‘Caucasica’.


Laurul ofera un gard viu gros, luxuriant, dens, lucios, verde inchis, care poate oferi o ecranare instantanee pe tot parcursul anului, creste rapid si se potriveste multor tipuri de sol, cu exceptia solurilor putin adanci sau foarte bogate.

Reprezinta o valoare buna si poate creste pana la 60cm pe an, ceea ce il face ideal pentru plantarea intr-o zona in care trebuie stabilita rapid intimitatea sau screeningul permanent. Laurul este una dintre cele mai ieftine plante non-conifere de gard viu si se potriveste zonelor umbrite, desi este, de asemenea, potrivit pentru plin soare. Este dur si rezistent si vine intr-o varietate de dimensiuni, ceea ce il face ideal pentru gard viu pe care il poti cumpara in plante de 1,2 m, 1,5m si 1,8m sau mai inalte.


Laurul poate fi taiat in garduri vii in forme dreptunghiulare sau poate fi lasat pentru a crea un gard viu mai natural. Acesta ar trebui sa fie taiat anual si poate fi taiat mult daca a crescut considerabil. Laurul este adesea vazut in crestere sub copaci, unde imbunatateste gradinile mai formale cu frunzisul sau bogat lucios.

Top 5 motive pentru a cumpara:


1. Frunze lucioase dense pe tot parcursul anului;
2. Potrivit pentru majoritatea solurilor si pozitiilor;
3. Crestere rapida;
4. Dimensiuni mari disponibile pentru garduri instantanee;
5. Gard viu rezistent, vesnic verde.

 

Cel mai bun gard viu vesnic verde Nr. 2:

Leylandii

 

Leylandii

 

Denumiri stiintifice in latina: Cupressocyparis leylandii, Cuprocyparis leylandii, Cupressus leylandii, Leylandii Green, Leylandii 'Castlewellan Gold', Leylandii 'Gold Rider'.

Apartinand familiei coniferelor, Leylandii poate oferi o solutie rapida pentru un gard viu la un pret foarte rezonabil. Este o planta de gard viu cu cea mai rapida crestere si isi pastreaza frunzele pe tot parcursul anului. Este cel mai putin costisitor dintre optiunile de gard viu vesnic verde, in special daca doresti un gard viu cu crestere rapida de peste 1.5 m. 

Leylandii este rezistent si tolerant la vant si este potrivit pentru plantare in majoritatea solurilor, cu exceptia celor imbibate cu apa. Este potrivit in special pentru zonele cu trafic ridicat, unde frunzele sale dense filtreaza sunetul si poluarea.

Il poti cultiva in plin soare si la umbra partiala si il poti taia anual, fie o data sau de doua ori, pentru a crea si mentine un gard viu in forma dreptunghiulara, la fel ca un gard viu de Tisa.


Leylandii este disponibil cu frunze verzi sau aurii. Cele mai populare soiuri aurii sunt Castlewellan Gold si Gold Rider.
Exista legi privind intretinerea acestor copaci cu crestere rapida si, in timp ce sunt o solutie minunata pentru garduri vii cu costuri reduse, care poate fi pastrat la orice inaltime, trebuie sa fii constient de faptul ca trebuie sa mentii o inaltime rezonabila acolo unde sunt aproape de vecini pentru a evita sa devina o problema pentru altii. De asemenea, formeaza un gard viu mult mai dens daca este taiat in fiecare an.

Top 5 motive pentru a cumpara:


1. Cea mai rentabila planta pentru gard viu;
2. Crestere rapida si perena;
3. Absoarbe poluarea, deci este ideal pentru zonele din apropierea traficului;
4. Plante rezistente potrivite pentru toate solurile;
5. Screening bun pentru sunet si intimitate.

 

Cel mai bun gard viu vesnic verde Nr. 3:

Laur Portughez

Laur Portughez

Denumiri stiintifice in latina: Prunus lusitanica, Prunus lusitanica ‘Angustifolia’, Prunus lusitanica ‘Myrtifolia’.

Frunzele de pe un Laur Portughez sunt mult mai mici si mai intunecate decat cele de pe un laur normal, iar gardul viu nu creste la fel de repede, desi culoarea si interesul de-a lungul anotimpurilor il fac o alternativa ideala. Se dezvolta in toate solurile drenate in plin soare sau la umbra. Tulpinile de laur portughez sunt rosii in timpul iernii, oferind un contrast frumos cu frunzele sale verde inchis.

Plantele de gardul viu formate din Laur portughez arata similar cu dafinul, dar sunt mult mai rezistente astfel incat poate rezista iernilor celor mai reci (-20°C) fara a pierde frunze. Este usor de intretinut si formeaza un excelent gard viu vesnic verde de gradina, care poate fi pastrat la orice forma sau dimensiune.


Top 5 motive pentru a cumpara:


1. Frunze frumoase, verde inchis pe tot parcursul anului;
2. Gard viu vesnic verde care infloreste;
3. Tulpini uimitoare, rosu inchis;
4. Creste in toate solurile si pozitiile;
5. Usor de modelat si intretinut.

Cel mai bun gard viu vesnic verde Nr. 4:

Thuja

 

Gard viu Tuia

 

Denumiri stiintifice in latina: Thuja plicata, Thuja plicata 'Atrovirens', Thuja plicata 'Excelsa', Thuja plicata 'Martin', Thuja occidentalis 'Brabant'.

Tuia Smargd si Tuia Brabant sunt conifere cu crestere rapida, care creeaza un gard viu vesnic verde si vor creste in toate solurile, cu exceptia celor care sunt imbibate cu apa in timpul iernii.


Plantele de tuia sunt extrem de rezistente si vor tolera vanturi puternice si temperaturi de pana la -25°C. Ambele soiuri de Tuia tind sa fie mai stufoase decat Leylandii atunci cand le cumperi in ghiveci sau cu radacina acoperita, dar ele cresc putin mai greu decat Leylandii. Leylandii si Tuia formeaza un gard viu foarte asemanator, dens, desi Tuia va inmuguri in general din lemn vechi daca a crescut prea mult.

Tuia are frunzis aromat, fructat atunci cand este atins si daca este taiat o data pe an, va crea un gard viu fantastic. Tuia Smaragd tinde sa creasca mai repede si are un frunzis verde mai inchis, care devine bronz in ierni reci sau in locatii cu vant, in timp ce Tuia Brabant are o culoare usor mai palida de verde.

Top 5 motive pentru a cumpara:

1. Conifere cu crestere rapida
2. Creste in majoritatea solurilor
3. Tolereaza vanturile puternice si temperaturile scazute
4. Formeaza un gard viu dens
5. Inmugureste din lemn vechi

 

Cel mai bun gard viu vesnic verde Nr. 5:

Griselinia

Griselinia

Denumiri stiintifice in latina: Griselinia littoralis, Griselinia littoralis ‘Green Horizon’.

Plantele de Griselinia pentru gard viu sunt vesnic verzi si cresc pana la 45cm pe an, ceea ce o face o planta ideala.

Griselinia isi pastreaza frunzele verzi de culoare mere verzi "Granny-Smith" pe tot parcursul anului si creeaza un gard viu dens de la nivelul solului. Plantele vor tolera temperaturi de pana la -13°C in locuri protejate departe de vanturile reci si vor creste in orice sol care se dreneaza, in plin soare sau umbra partiala.

Poate creste pana la 5m daca este lasat netaiat, dar iti recomandam sa-l mentii in jurul dimensiunii de de 1-1.5 m.

Top 5 motive pentru a cumpara:


1. Frunze de culoare mar verde pe tot parcursul anului;
2. Ideal pentru multe locatii;
3. Crestere rapida;
4. Gard viu dens de la nivelul solului;
5. Usor de modelat si intretinut.

 

Am inteles de-a lungul timpului cat de greu este sa gasesti ceea ce iti doresti! Am ales nu doar plante cunoscute si cu nuante deosebite, dar si mai putin cunoscute cu un farmec aparte ce au adus unicitate gradinilor noastre. Astfel scriem mereu articole cu o deosebita placere pentru a-ti oferi cele mai bune informatii care sa te ajute in creearea gradinii perfecte! 💜

Pentru si mai multa inspiratie in design de gradina si idei noi pentru combinatii de plante ne gasiti si pe Facebook si Instagram! 👍