Sezonul de plantare a inceput! Datorita cererii mari, livrarile pot avea intarzieri.

🤍Datorită plantelor crescute în ghiveci, tu poți planta pe toată perioada anului 🤍

⚡️ TRANSPORT GRATUIT la comenzi peste 399 Ron! ⚡️

🌿 GARANTIE DE PRINDERE 90 DE ZILE 🌿

Cum sa cresti si sa ai grija de trandafirii de gradina

Cum sa cresti si sa ai grija de trandafirii de gradina - VERDENA

Social Media |

Selectarea trandafirilor potriviti

Cum sa cresti si sa ai grija de trandafirii de gradina
Trandafirii vin in mai multe tipuri diferite. Succesul incepe cu alegerea trandafirilor care se potrivesc obiectivelor tale. Unii trandafiri, cum ar fi tipurile moderne de "hybrid tea", au nevoie de clima blanda, mai multa atentie si protectie suplimentara pentru a supravietui iernilor. Trandafirii clasici de florarie se incadreaza in aceasta categorie. Trandafirii rezistenti, de tip arbust, rezista la frig mult mai bine, necesita mai putina atentie si au nevoie de putina protectie. De la muguri delicati la flori mari, voluptoase, sunt la fel de frumosi ca si alte tipuri si au adesea si trandafiri infloriti toamna.


Trandafirii difera, de asemenea, in mod semnificativ in ceea ce priveste aroma si obiceiul de crestere, de la mosteniri super-parfumate la tipuri aproape fara miros si de la trandafiri inalti "cataratori" la miniaturi. Multe soiuri au, de asemenea, o rezistenta mai mare la insecte si boli. Luand in considerare toti acesti factori, poti alege trandafiri pentru a-ti indeplini visele. Incearca diferite tipuri si inregistreaza secretele lor in jurnalul tau de gradina, astfel incat sa poti compara progresul pe masura ce trandafirii tai cresc.

Cum sa cresti si sa ai grija de trandafirii de gradina

Alegerea Locului De Plantare


Trandafirii va ofera o multime de optiuni in privinta locului de plantare. Da-le propriul loc special si incepe o mini gradina de trandafiri sau amesteca-i cu alte plante de peisaj. Trandafiri sunt un plus grozav la peisajul oricarei graidini atunci cand sunt combinati cu alte plante ornamentale sau sunt create alei impresionante din diferite specii si culori. Utilizeaza-i, de exemplu, in alimente precum inghetata de petale de trandafir sau ceai ori dulceata.


Indiferent daca intentionezi sa plantezi in pamant sau intr-un ghiveci, trandafirii au nevoie de multa lumina solara si aer pentru frunze sanatoase, lucioase si flori abundente. Alege locatii care ofera sase pana la opt ore de soare sau mai mult in fiecare zi. Daca locuiesti acolo unde razele soarelui sunt intense, alegeti locuri care ofera o anumita protectie impotriva acestora in dupa-amiezile fierbinti. Planteaaza trandafirii tai, astfel incat sa aiba destul spatiu de respirat, in special in climatele calde si umede. O buna circulatie a aerului ajuta la mentinerea trandafirilor sanatosi si fara boli.


Pregatirea zonei de plantare

Cum sa cresti si sa ai grija de trandafirii de gradina


Trandafirii de gradina sunt plantati in pamant la sfarsitul primaverii, dupa inghet si inainte de caldura verii. Toamna devreme este un timp potrivit pentru plantarea trandafirilor. Daca este posibil, pregateste solul in avans. Trandafiri infloresc in solurile care au un pH neutru. In acest tip de sol, nutrientii naturali si nutrientii suplimentari pe care ii poti adauga prin diferite tipuri de ingrasaminte, confera un mediu natural propice dezvoltarii armonioase a plantelor tale favorite.


Un test simplu de sol te poate ajuta sa afli despre solul tau si cum sa il imbunatatesti pentru trandafiri. Cand pH-ul solului este in afara intervalului optim, rezultatele testelor vor recomanda modificari ale solului pentru a ajuta.
Solul bogat in materie organica si fertil ofera un mediu perfect pentru radacini sanatoase si viguroase. Imbunatateste solul cu un strat de 7 pana la 10 cm de materie organica, cum ar fi compostul si resturi de la rame. Apoi adauga un ingrasamant complet, echilibrat si universal.


Hranirea trandafirilor tai

Cum sa cresti si sa ai grija de trandafirii de gradina
Florile mari luxuriante — si florile simple, cu cinci petale-sunt mai abundente atunci cand iti pastrezi trandafirii hraniti bine. Hraneste in mod regulat pe tot parcursul sezonului de crestere cu un ingrasamant care ofera amestecul special de nutrienti pe care trandafirii il prefera.


Cauta ingrasaminte concepute special pentru trandafiri. Prin hranirea trandafirilor doar cu echilibrul corect de nutrienti, vei ajuta la sustinerea tulpinilor puternice, a frunzelor lucioase si a florilor frumoase.


Udarea Trandafirilor

Cum sa cresti si sa ai grija de trandafirii de gradina


Hidratarea este esentiala daca iti doresti ca petalele de trandafir sa fie pline de viata iar tulpinile groase si puternice. Uda trandafirii profund si temeinic, astfel incat radacinile sa creasca adanc si puternic pentru a rezista la temperaturi calde si chiar la seceta. Uda suficient de des astfel incat solul sa ramana usor umed, dar evita excesul. Un strat de mulci organic in jurul trandafirilor tai ajuta la mentinerea umiditatii solului.


Uda trandafirii tai la inceputul zilei si la nivelul solului, astfel incat frunzele si tulpinile sa ramana uscate. Multe boli ale trandafirului se bazeaza pe picaturile de apa pentru a se raspandi. Prin udarea timpurie, soarele si vantul se asigura ca frunzele umede se usuca rapid. 


Gestionarea Insectelor Daunatoare

Cum sa cresti si sa ai grija de trandafirii de gradina


Oamenii nu sunt singurii atrasi de trandafiri. Insectele daunatoare pot aparea chiar si in gradinile expertilor. Cand utilizezi pesticide in gradina ta, tineti cont de albine, pasari si fluturi. 

Bucura-te de trandafiri de gradina proaspat taiati


O parte din distractia de a creste trandafiri de gradina este infrumusetarea spatiilor interioare cu flori proaspete. De la vaze cu un singur mugur sau buchete imense pana la petale plutitoare in boluri superficiale, trandafirii ofera o nota romantism natural in interior. Planifica recoltarea de flori pentru orele diminetii — dupa ce roua s-a uscat, dar inainte de caldura amiezii-cand trandafirii sunt bine hidratati si la apogeu.

Cum sa cresti si sa ai grija de trandafirii de gradina


Foloseste un cutit ascutit, curat sau foarfece si taie intotdeauna tulpinile in unghi, chiar deasupra unui nod de frunze. Pune trandafirii taiati intr-o galeata cu apa calda, astfel incat varfurile taiate sa nu se usuce. Inapoi in interiorul casei tale, umple vasele sau recipientele cu apa imbunatatita cu un conservant floral.

Utilizeaza un conservant comercial sau fa-ti unul propriu cu aceste ingrediente simple:


• 2 linguri de lamaie proaspata sau suc de lamaie
• 1 lingura de zahar
• 1/2 lingura de inalbitor de uz casnic
• 1 litru de apa


Amesteca bine aceste ingrediente si sunt gata sa prelungeasca durata de viata a florilor tale. La cateva zile, inlocuieste amestecul si taie din nou tulpinile pentru a le face sa dureze si mai mult.
Urmand acesti pasi de crestere, te poti bucura de trandafiri de gradina frumosi in interior si in exterior — avand satisfactia cresterii trandafirilor tai. 

Trandafirii de gradina aduc un plus frumusete atat in interior cat si in exterior.