🤍Datorită plantelor crescute în ghiveci, tu poți planta pe toată perioada anului 🤍

⚡️ TRANSPORT GRATUIT la comenzi peste 399 Ron! ⚡️

🌿 GARANTIE DE PRINDERE 90 DE ZILE 🌿

Cum sa obtii un gazon perfect in 12 saptamani

Cum sa obtii un gazon perfect in 12 saptamani - VERDENA

Social Media |

Imbunatateste-ti gazonul cu sfaturile noastre despre tundere, hranire si udare, in acest ghid practic pas cu pas.

Peluzele noastre sunt greu incercate iarna, iar in aparatia primaverii, poti remarca pete goale sau diverse buruieni. Dar, daca mai ai totusi o mare parte din gazon, nu totul este pierdut - iti vei putea reda gazonul la stralucirea de odinioara.

Iarba creste ori de cate ori temperaturile cresc peste 7°C. Cu zilele lungi si temperaturile in crestere, primavara devreme este momentul perfect pentru a incepe un plan de salvare a gazonului. Nu trebuie sa ia mult timp, deoarece cele mai bune rezultate vin dintr-o abordare de genul „putin si des”. Pana la vara vei avea un gazon sanatos, capabil sa reziste la uzura utilizarii regulate.

Descopera mai jos planul nostru de actiune pentru un gazon perfect in 12 saptamani.

Cum sa obtii un gazon perfect in 12 saptamani 

Vei avea nevoie de:

  • Masina de tuns iarba
  • Furca de gradina
  • Seminte de gazon
  • Conducta pentru furtun
  • Foarfece de taiat
  • Grebla de gazon 
  • Pamant pentru gazon

Pasul 1

cum tundem iarba

Ofera prima taiere gazonului cand vremea incepe sa se incalzeasca. Tunde mai intai intr-o directie, apoi din nou in alta directie pentru a te asigura ca prinzi orice zona pe care ai ratat-o. Grebleaza la suprafata pentru a nu sufoca lastarii tineri, in curs de dezvoltare.

Pasul 2

imbunatatirea gazonului

Imbunatateste aerarea acolo unde cresterea sau drenajul sunt slabe, impingand o grebla de gradina cu 10-15 cm in sol. Executa cateva miscari pentru a ridica solul cu aproximativ un centimetru. Executa miscarea inapoi, impingand gazonul la distante de 15 cm.

Pasul 3

indepartarea buruienilor din gazon

Daca doresti un gazon ingrijit fara buruieni, dezgroapa papadiile si patlagina cu o sapaliga de mana. Pe suprafete mari, poti lua in considerare aplicarea unui erbicid selectiv pentru gazon. Cand tunzi, executa miscarea intotdeauna in directia opusa ultimei taieturi, pentru a preveni formarea unei zone unde iarba se intinde plat intr-o directie. Cu toate acestea, daca doresti un aspect mai natural, in care albinele si alte insecte pot cauta hrana, sari peste acest pas.

Pasul 4

Scarificarea gazonului

Foloseste o grebla pentru gazon cu dinti de primavara pentru a indeparta iarba moarta si muschii in zonele cu crestere slaba. Daca gazonul este mare, abordeaza o zona mica la un moment dat sau inchiriaza un scarificator electric, apoi aduna resturile. Gazonul tau va parea zdrentuit, dar se va recupera in curand. 

Pasul 5

aplicare ingrasamant gazon

De acum inainte, cand tunzi gazonul, lasa resturile taiate pentru a actiona ca un mulci bogat in nutrienti care va hrani iarba. Pentru a-ti ajuta si mai mult gazonul, poti hrani iarba si cu un ingrasamant specific pentru gazon. Adauga un ingrasamant cu eliberare lenta. 

Pasul 6

replantare seminte in spatii goale ale gazonului

Repara petele goale la cateva zile dupa hranire. Rupe solul, imprastie semintele, apoi stropeste considerabil. Pentru zonele subtiri, imprastie semintele la jumatate din cantitatea mentionata pe pachet, apoi grebleaza usor. Acopera zonele nou insamantate cu o plasa pentru a tine pasarile departe.

Pasul 7

stropitoare gradina

Tunde gazonul saptamanal sau odata la doua saptamani, in functie de cum doresti sa arate gazonul. Lasa zonele de gazon proaspat insamantate sa incolteasca, fara a tunde si pastreaza-le bine udate. Poti folosi un sprinkler de gradina cu setare automata daca vremea este prea uscata, dar doar dimineata si seara, in zilele cu soare puternic.

Pasul 8

Cum sa obtii un gazon perfect in 12 saptamani

Intareste radacinile peticelor recent semanate pentru a te asigura ca se stabilesc bine. Daca masina ta de tuns tuns are o rola, impinge-o peste zona cu motorul oprit. Alternativ, intareste usor iarba sub picioare. Evita sa tunzi peticele resemanate pana cand iarba nu a depasit 4 cm inaltime. De asemenea poti utiliza Var pentru gradina si gazon ce asigura afanarea solului si structura semifabricatului si activeaza viata solului prin cresterea valorii pH-ului. Gazonul poate fi sanatos datorita unei mai bune disponibilitati, iar formarea muschiului in gazon este redusa. 

Pasul 9

curatarea marginilor gazonului

Continua sa cosesti si sa tai gazonul atunci cand este necesar. Dupa doar cateva saptamani, ar trebui sa arate sanatos, dens si uniform. Realizeaza reparatii dupa o utilizare intensa. Slabeste suprafata solului zonelor deteriorate cu o grebla pentru gazon. Pe solurile argiloase, foloseste o grebla pentru a reduce compactarea.

Pasul 10

tunderea gazonului

Ridica inaltimea de taiere a masinii de tuns iarba pe vreme calda si uscata si uda bine zonele nou insamantate. Pastreaza gazonul luxuriant prin aplicarea de ingrasamant organic cu eliberare lenta pe zonele stabilite.