ATENTIE! Din cauza sarbatorilor vor exista intarzieri suplimentare in livrari. Majoritatea comenzilor plasate acum vor ajunge dupa Paste.

🤍Datorită plantelor crescute în ghiveci, tu poți planta pe toată perioada anului 🤍

⚡️ TRANSPORT GRATUIT la comenzi peste 399 Ron! ⚡️

🌿 GARANTIE DE PRINDERE 90 DE ZILE 🌿

Cum sa selectezi artarul japonez potrivit

Cum sa selectezi artarul japonez potrivit - VERDENA

Social Media |

Gratios si elegant, artarul japonez este un plus excelent pentru majoritatea gradinilor. Fara griji odata ce este stabilit, ofera pe tot parcursul anului o priveliste frumoasa, in continua schimbare. De la sculptura ramurilor goale de iarna pana la culoarea frunzelor, este una dintre cele mai convingatoare plante pe care le poti adauga peisajului tau (sau terasei pentru ca de asemenea, unii pot creste in ghivece mari).

Artar Japonez

Pentru a afla care artar este potrivit pentru gradina ta, ia in considerare acesti patru factori:

  • Zona: Acestia pot fi cultivati in zone mai calde, dar pot suferi de uscarea frunzelor si necesita irigatii regulate, ample, vara si protectie impotriva soarelui fierbinte de dupa-amiaza. Este posibil ca ei sa supravietuiasca un an sau doi daca temperaturile minime de iarna nu sunt prea severe, dar mai devreme sau mai tarziu, vor ceda vremii. Cu toate acestea, ei pot fi cultivati in ghivece si, odata latenti, trecuti iarna intr-un garaj neincalzit sau intr-o alta locatie rece, adapostita.

 

  • Marimea si forma: alegerea celei potrivite inseamna sa stii cum vrei sa o folosesti. Artarii japonezi variaza de la 2 la 30 de metri inaltime in forme care pot fi plangatoare, rotunjite, pitice, movile, in pozitie verticala sau in cascada. Cauti sa creezi o livada de artari japonezi? Poate sa creezi un punct de atractie cu un specimen solitar? Doresti sa umpli un ghiveci mare? Sau poate un artar japonez mai inalt ca atractie principala?

 

  • Forma frunzei: decide ce tip de frunzis te atrage. Dupa ce ai descoperit dimensiunea si forma, gandeste-te la frunzis. Frunzisul de artar japonez este in primul rand impartit in doua tipuri: fie palmat (Acer palmatum ), fie delicat si dantelat (Acer palmatum var. Dissectum ). Exista fani ale ambelor tipuri, iar alegerea este adesea data de stilul gradinii sau al structurilor din jur.

 

  • Culoarea frunzelor: Ce culoare de frunzis atrage cel mai mult? Cu o gama de culori de frunzis - rosu, verde, portocaliu, violet, alb si roz, in functie de sezon - artarii japonezi se numara printre cei mai colorati copaci. Unele frunze sunt rosu stralucitor primavara, se schimba in verde pana vara si termina toamna in galben si portocaliu. Altele apar rosii si raman rosii pana toamna. Vrei o secventa de schimbare a culorii de la primavara la toamna sau iti place cu adevarat rosul bogat si dramatic de-a lungul anotimpurilor?


Dupa ce ai abordat aceste consideratii, este timpul sa vezi cateva optiuni! Pentru a incepe, aici sunt cativa dintre artarii japonezi preferati impartiti dupa marime si modalitati sugerate de a-i folosi, precum si informatii despre ingrijire si plantare.

Cel mai bun pentru spații mici și ghivece

Artar Japonez in ghiveci

Unii artari japonezi sunt ori pitici in mod natural , sau altoiti pe portaltoi care ii mentin mici ani de zile (chiar decenii, daca folosesti taierea), sau pur si simplu cu crestere foarte lenta. Acestia ofera posibilitatea de a avea un exemplar spectaculos pe care il poti creste intr-un ghiveci sau intr-un spatiu restrans. Alege cu atentie si evita problemele mai tarziu, selectandu-le doar pe cele care nu depasesc maximum 3m inaltime si latime la maturitate.

Arțar japonez Shaina 

Artar Japonez Shaina

Este un pom pitic atragator, compact, care se potriveste in orice gradina. Frunzisul superb apare timpuriu, initial de culoare rosu deschis. Ulterior frunzele isi schimba culoarea intr-un rosu inchis- castaniu, scanteietor. Inaltimea sa este de maximum 150 cm, dar in latime poate atinge 180 cm. Anual creste doar 5 pana la 10 cm si apartine astfel soiurilor cu crestere extrem de lenta.

Artar japonez orange dream

Artar Japonez Orange Dream

Aceasta frumusete infrunzita creste ca un tufis inalt sau arbore de talie joasa, cu o coroana rotunda, frumoasa si pitoreasca. Aceasta este preferata pasarilor din gradina pentru a cuibari. Si insectele se bucura primavara de prezenta acestui artar, datorita florilor sale.

Artarul japonez Skeeters Broom 

Artar japonez Skeeters Broom

 

Artarul japonez Skeeters Broom atinge o inaltime de pana la 150 cm si o latime de 110 cm. Frunzele acestui soi sunt ascutit-multilobate si mici. Frunzele de forma degetelor, mate pe partea superioara, sunt delicate si ne vrajesc cu frumusetea lor.

Cel mai bun pentru grupare

Grupare artar japonez

In timp ce ii vedem adesea pozitionati cu grija ca exemplare de sine statatoare , in special in gradinile de inspiratie asiatica, in salbaticie, artarii japonezi cresc in grupuri ca plante din stratul inferior al padurii in spatii umbrite.

Poti obtine acelasi efect in propria gradina amestecand mai multe tipuri, forme si dimensiuni diferite, de la aproximativ 3m inaltime si mai mult. In timp ce fiecare va avea nevoie de spatiu suficient pentru a creste, planteaza-i suficient de aproape, astfel incat ramurile lor sa se amestece. Un efect de-a dreptul magic!

Artar japonez Jordan

Artar Japonez Jordan

Artarul evantai Jordan este o atractie in orice gradina datorita frunzelor sale intens colorate. Gradinarul poate sa aleaga, in cazul acestui soi, orice amplasament, deoarece Acer shirasawanum Jordan suporta, contrar fratilor sai de specie, si locuri in plin soare fara ca frumoasele frunze sa se decoloreze. 

Artar japonez Atropurpureum

Artar japonez Atropurpureum

Artarul rosu disecat/taiat/franjurat Atropurpureum este fara indoiala unul dintre cele mai decorative soiuri datorita frunzelor sale adanc perforate.
Culoarea initial rosu-maroniu a frunzelor se transforma mai tarziu intr-un verde-bronz cald. El straluceste toamna intr-un rosu aprins entuziasmant, incitant, emotionant.

Cel mai bun pentru un mare WOW

Artar japonez mare

Daca ai un loc care are nevoie atat de inaltime, cat si volum, un artar japonez care se ridica la aproximativ 7-8m inaltime ar putea fi exact ceea ce cauti. Desi sunt inca relativ mici ca si copaci, sunt mari in ceea ce priveste factorul wow datorita formei, frunzelor, scoartei sau adesea tuturor celor de mai sus. Acestia sunt folositi cel mai bine acolo unde pot sta singuri fara ca alti copaci sau arbusti mari sa concureze pentru atentie. Ca si in cazul tuturor copacilor, acorda o atentie deosebita dimensiunilor mature.

Artar Japonez Bloodgood

Artar japonez Bloodgood

Acest artar japonez este un arbust decorativ minunat. El atinge o inaltime de 4 pana la 5 m si o latime de 4 pana la 6 m. Arbustul creste vertical, sub forma de tufa, cu o coroana lata, rotunda/rotunjita. Are o crestere anuala de 20 pana la 35 cm. Impodobeste gradinile/curtile din fata/peluzele si curtile interioare.

Artar japonez Osakazuki

Artar japonez Osakazuki

Acer palmatum 'Osakazuki' are frunze din sapte lobi, verzi primavara si vara, care devin rosu aprins toamna. Multi considera castigatorul 'Osakazuki' ca avand cea mai intensa si mai de durata culoare rosie de toamna dintre toti artarii japonezi.

Artarii japonezi au nevoie de:

  1. Majoritatea soiurilor de artar japonez prefera lumina putina sau umbra de dupa-amiaza, mai ales cand sunt tineri. Umbra are insa limitele ei - au nevoie de soare pentru a obtine cea mai buna culoare a frunzelor si pentru a promova structura mai libera si deschisa pentru care sunt apreciati.
  2. Protectie impotriva vanturilor puternice.
  3. Sol bine drenat, umed in mod constant - in timpul caldurii extreme sau al secetei, da-le putina apa in plus.
  4. Protectie impotriva ingheturilor tarzii de primavara, mai ales cand sunt tineri

 

Am inteles de-a lungul timpului cat de greu este sa gasesti ceea ce iti doresti! Am ales nu doar plante cunoscute si cu nuante deosebite, dar si mai putin cunoscute cu un farmec aparte ce au adus unicitate gradinilor noastre. Astfel scriem mereu articole cu o deosebita placere pentru a-ti oferi cele mai bune informatii care sa te ajute in creearea gradinii perfecte! 💜

Pentru si mai multa inspiratie in design de gradina si idei noi pentru combinatii de plante ne gasiti si pe Facebook si Instagram! 👍