Sezonul de plantare a inceput! Datorita cererii mari, livrarile pot avea intarzieri.

🤍Datorită plantelor crescute în ghiveci, tu poți planta pe toată perioada anului 🤍

⚡️ TRANSPORT GRATUIT la comenzi peste 399 Ron! ⚡️

🌿 GARANTIE DE PRINDERE 90 DE ZILE 🌿

Cum sa plantezi corect Tuia

Cum sa plantezi corect Tuia - VERDENA

Social Media |

Tuia occidentalis Smaragd

Stim cat de mult adori coniferele Tuia asa ca pentru astazi ti-am pregatit un articol de blog special cu cele mai bune sfaturi de plantare, ingrijire si tehnici practice! 

Udare

Udare Tuia


Odata ce ai transplantat un Tuia in gradina, udarea corespunzatoare ar trebui sa fie principala ta preocupare. Coborarea apei pana la sistemul radicular al fiecareia dintre aceste plante este esentiala, deoarece altfel o sa se usuce. Cantitatea de apa de care o planta va avea nevoie depinde de varsta si marimea acesteia.

Sortimentul de Tuia pe care ii gasesti la noi este format din plante mature, cu radacini acoperite destul de mari, asa ca ar trebui sa uzi in fiecare zi cel putin cateva minute pe fiecare radacina.
Acest lucru va asigura ca noile tale Tuia nu se usuca si frunzele nu devin galbene sau maronii - ceea ce este un simptom obisnuit al udarii insuficiente.

 

Hranire

Hranire Tuia


Dupa ce radacina Tuia a fost bine imbibata, ar trebui sa utilizezi si ingrasaminte lichide pentru a incuraja o noua crestere. O sugestie pentru acest lucru este Miracle-Gro Liquafeed - in mod ideal cel care se ataseaza la un furtun. Poti gasi cu usurinta acest ingrasamant la magazinele de bricolaj sau pe site-uri specializate.

 

Atunci cand se planteaza iarna

Plantare Tuia iarna


Singura exceptie de la aceasta regula este daca radacina acoperita a fost plantata in partea mai rece a anului: fara udare daca temperaturile sunt sub 10 grade Celsius. Acest lucru inseamna, de obicei, ca nu trebuie sa uzi Tuia din noiembrie pana in martie. Asteapta pana la primavara inainte de a hrani plantele tale. In mod ideal, ar fi candva in jurul lunii aprilie, cand aceste plante conifere isi incep din nou sezonul de crestere.

Ingrijire dupa plantare- Pana la doi ani

Ingrjire Tuia dupa plantare


In primii doi ani de la plantare, soiurile Tuia nu vor avea un sistem de radacini complet dezvoltat care sa-i permita sa se intretina. Fara putin ajutor sub forma de legaturi de copac de panza (o tesatura de iuta) pentru a le mentine ramurile la locul lor, un Tuia tanar poate risca sa se rupa in conditii meteorologice dure.

Cu toate acestea, in jurul varstei de 3 ani, un Tuia devine pe deplin stabilit si complet rezistent. 

 

Ingrijirea Tuia: probleme comune

Desi plantele Tuia sunt destul de usor de cultivat si de ingrijit, vor avea nevoie de putina asistenta pana vor fi complet stabilite in gradina. Pentru cel putin 2 ani dupa plantare, va trebui sa acorzi o atentie speciala udarii, hranirii, taierii si plivirii. Acest lucru va reduce la minimum potentialul de aparitie a problemelor comune ale plantelor Tuia.

Probleme comune Tuia

Cea mai frecventa problema pe care gradinarii o au cu Tuia este ca devine maro. Daca frunzisul noii tale plante se transforma de la verde (sau auriu, ca in cazul Tuia Occidentalis Golden Globe sau Tuia occidentalis White Cedar Congabe) la un maro, este un semn ca ceva nu este in regula cu planta. De obicei, problema de baza este ca sistemul de radacini nu obtine suficienta apa.

Pentru a remedia problema, creste udarea si taie orice frunzis maro sau ingalbenit. Spre deosebire de Cupressus Leylandii, Tuia va creste din nou daca frunzele moarte sunt taiate. De fapt, Tuia va avea in mod natural o parte din frunze care devin maro, indiferent de conditii, dar taierea si hranirea vor ajuta la producerea de frunze noi in fiecare an.

Mulci pentru tuia


Pentru a preveni uscarea Tuia in timpul iernii, cand nu trebuie udat, mizeaza pe mulci pentru a proteja radacinile si pentru a mentine umiditatea la un nivel optim. O combinatie de aschii din coaja compostata amestecata cu compost este alegerea noastra preferata.

Gard viu Tuia

 

Plantele Tuia au o intretinere usoara si nu au nevoie de multa ingrijire pentru a prospera. Pentru a preveni problemele comune ale Tuia, cum ar fi frunzele care devin maro, asigura-te ca uzi corespunzator si hranesti cu un ingrasamant lichid.

De regula, majoritatea soiurilor Tuia cu varsta sub 3 ani se vor descurca bine daca sunt udate zilnic. Cheia este sa oferi suficienta umiditate sistemului radicular. Iarna, acest lucru se poate realiza prin plasarea unui strat de amestec de mulci pentru a proteja radacinile de uscare. In cazul in care Tuia ta are deja frunze maro, pur si simplu taie partea moarta - iar frunzele se vor regenera primavara.

Am inteles de-a lungul timpului cat de greu este sa gasesti ceea ce iti doresti! Am ales nu doar plante cunoscute si cu nuante deosebite, dar si mai putin cunoscute cu un farmec aparte ce au adus unicitate gradinilor noastre. Astfel scriem mereu articole cu o deosebita placere pentru a-ti oferi cele mai bune informatii care sa te ajute in creearea gradinii perfecte! 💜

Pentru si mai multa inspiratie in design de gradina si idei noi pentru combinatii de plante ne gasiti si pe Facebook si Instagram! 👍