🌼 AFLA AICI DE CE ESTE SIGUR SA PLANTEZI CHIAR SI VARA! 🌼

🤍Datorită plantelor crescute în ghiveci, tu poți planta pe toată perioada anului 🤍

⚡️ TRANSPORT GRATUIT la comenzi peste 399 Ron! ⚡️

🌿 GARANTIE DE PRINDERE 90 DE ZILE 🌿

Plante acoperitoare sub copaci – o provocare pentru gradinari

Plante acoperitoare sub copaci – o provocare pentru gradinari - VERDENA

Echipa Verdena |

Plante acoperitoare ce pot fi plantate sub copaci maturi poate fi o provocare, dar si o oportunitate minunata de a crea un peisaj unic si atragator. Copacii maturi aduc un farmec aparte oricarei gradini, oferind umbra si o senzatie de liniste. Totusi, acestia sunt cunoscuti pentru faptul ca monopolizeaza resursele de lumina si apa, ceea ce poate ingreuna cresterea altor plante in apropierea lor.

Multi gradinari apeleaza la plantarea anuala a florilor pentru a adauga culoare si viata sub copaci, dar acest proces constant de deranjare a radacinilor nu este benefic pentru copaci. Din fericire, exista numeroase plante perene care se pot adapta acestor conditii dificile si pot transforma zonele umbroase intr-un colt de rai verde.

In acest articol, vom explora o selectie de plante perene care prospera in umbra copacilor. De la frumoasele flori de primavara pana la frunzele decorative care adauga textura si interes pe tot parcursul anului, veti gasi solutii ideale pentru a crea un peisaj armonios si durabil sub coroana copacilor maturi.

Provocarile plantarii sub copaci

Lipsa luminii solare

Una dintre principalele provocari este umbra densa pe care o creeaza copacii maturi. Majoritatea plantelor au nevoie de lumina solara pentru fotosinteza si, implicit, pentru crestere si inflorire. Sub coroana densa a unui copac, lumina solara poate fi insuficienta pentru multe specii de plante, limitand astfel optiunile disponibile pentru gradinari.

Competitia pentru apa

Copacii maturi au radacini extinse care absorb cantitati semnificative de apa din sol. Acest lucru lasa putina apa disponibila pentru alte plante din apropiere. In perioadele de seceta, acest aspect devine si mai problematic, deoarece plantele mai mici sunt adesea lasate fara resursele necesare pentru a supravietui si a prospera.

Sol sarac si compactat

Solul de sub copaci poate fi adesea compactat din cauza radacinilor extinse si greutatii copacului. Aceasta duce la o drenare slaba si aerare insuficienta, conditii care nu sunt ideale pentru majoritatea plantelor de gradina. In plus, solul poate fi sarac in nutrienti, deoarece frunzele cazute si alte resturi vegetale nu se descompun suficient de rapid pentru a imbogati solul.

Radacini invazive

Radacinile copacilor maturi pot fi foarte invazive, ocupand spatiul destinat radacinilor plantelor mai mici. Aceasta poate inhiba cresterea si dezvoltarea adecvata a plantelor noi, deoarece radacinile copacilor concureaza direct pentru spatiu si resurse.

Acumularea frunzelor moarte si a resturilor vegetale

Sub copaci, frunzele moarte si alte resturi vegetale se acumuleaza frecvent, creand un strat gros de mulci natural. Desi acest lucru poate ajuta la conservarea umiditatii si la reducerea cresterii buruienilor, poate, de asemenea, impiedica germinarea si cresterea plantelor noi daca nu este gestionat corespunzator.

In ciuda acestor provocari, exista solutii eficiente pentru a transforma aceste spatii dificile in gradini frumoase si functionale. Impreuna vom explora o selectie de plante perene care prospera in umbra copacilor si vom oferi sfaturi practice pentru a depasi obstacolele intalnite in plantarea sub copaci.

De ce sa plantam sub copaci plante perene?

Durabilitate si longevitate

Plantele perene sunt cunoscute pentru ciclul lor de viata lung, care dureaza mai multi ani. Spre deosebire de plantele anuale care trebuie replantate in fiecare sezon, plantele perene revin an de an, economisind timp si efort pe termen lung. Aceasta longevitate confera stabilitate gradinii tale si reduce necesitatea de a replanta constant.

Ingrijire redusa

Odata stabilite, plantele perene necesita mai putina ingrijire decat plantele anuale. Ele sunt mai rezistente la schimbarile de mediu si fluctuatiile de temperatura, necesitand mai putina udare si fertilizare. Aceasta le face ideale pentru gradinarii ocupati sau pentru cei care doresc o gradina cu intretinere redusa.

Protectia solului

Plantele perene contribuie la protejarea solului prin acoperirea sa continua, prevenind astfel eroziunea si deshidratarea. Radacinile lor adanci si bine dezvoltate imbunatatesc structura solului, permitand o mai buna drenare si aerare. Ele ajuta la mentinerea umiditatii solului, reducand necesitatea udarii frecvente.

Biodiversitate si echilibru ecologic

Plantele perene contribuie la crearea unui ecosistem echilibrat in gradina ta. Aceste plante atrag diverse specii de insecte benefice, pasari si alte faune salbatice, promovand biodiversitatea. Ele ajuta la combaterea daunatorilor si a bolilor prin mentinerea unui habitat sanatos si variat.

Estetica si interes vizual pe tot parcursul anului

Plantele perene ofera un interes vizual constant pe tot parcursul anului, chiar si in afara sezonului de inflorire. Multe dintre ele au frunze decorative, tulpini interesante sau texturi care adauga valoare estetica gradinii in orice sezon. Aceste caracteristici fac ca gradina sa fie atractiva si dinamica pe tot parcursul anului.

Economii financiare

Desi costul initial al plantarii perenelor poate fi mai mare decat al plantelor anuale, economiile pe termen lung sunt semnificative. Nu este necesar sa cumperi si sa plantezi noi plante in fiecare an, iar costurile de intretinere sunt reduse. In plus, multe plante perene pot fi impartite si replantate, oferind oportunitati de extindere a gradinii fara costuri suplimentare.

Prin alegerea plantelor perene, gradinarii pot crea peisaje frumoase, durabile si usor de intretinut sub copacii maturi. Aceste plante ofera solutii practice si estetice pentru a transforma zonele umbroase si dificile intr-un paradis verde.

Plante perene erbacee/frunzoase

Ciocul Berzei Geranium Rozanne, tarator cu flori albastre-mov

Ciocul Berzei Geranium Rozanne, floare mov - VERDENA-10-15 cm inaltime, livrat in ghiveci de 0.7 l

Frunze lucioase, trilobate. Flori roz-mov, cu vinisoare intunecate, apar din primavara pana la inceputul toamnei. Inaltime de 30-50 cm si raspandire de 50 cm. Creste bine in soluri umede sau uscate, semanandu-se usor.

Primula japonica 'Millers Crimson' (Primula japoneza)

Primula (Ciubotica cucului) Millers Crimson, livrat in ghiveci de 0.5L

Rozete de frunze verzi-pale. Tulpini robuste cu flori rosii-crimson la sfarsitul primaverii si inceputul verii. Inaltime si raspandire de 45 cm. Ideala pentru gradini umbroase si zone umede.

Saschiu cu frunza mica, tarator, vesnic verde cu flori albastre-mov (Vinca Minor)

Frunze verzi lucioase, pe tulpini taratoare. Flori violet-albastre, din primavara pana toamna. Control excelent al eroziunii. Crestere rapida si acoperire eficienta a solului.

Aceste plante perene erbacee sunt ideale pentru gradinile sub copaci, aducand un plus de culoare, textura si interes vizual, in timp ce fac fata conditiilor de umbra si seceta partiala. Ele sunt usor de intretinut si adauga valoare estetica gradinii pe tot parcursul anului.

Hosta si varietatile Verdena

Hosta este una dintre cele mai populare plante perene pentru gradinile umbroase, datorita frunzisului sau decorativ si diversitatii de culori si forme. Aceste plante sunt usor de intretinut si adauga textura si interes vizual pe tot parcursul sezonului de crestere. Iata cateva dintre cele mai remarcabile varietati de Hosta disponibile la Verdena:

 • Frunze mari, verzi-galben, cu o textura groasa si cerata.
 • Inaltime de pana la 90 cm si raspandire de pana la 120 cm.
 • Flori lavanda deschis, inalte, care apar la sfarsitul verii.

Beneficii:

 • Ideala pentru gradinile mari, oferind un impact vizual puternic.
 • Foarte rezistenta la daunatori si bolile specifice Hostelor.
Crin de toamna (Hosta) Patriot, livrat in ghiveci de 1L

Frunze de culoare verde inchis, cu margini albe stralucitoare.

 • Inaltime de pana la 60 cm si raspandire de pana la 90 cm.
 • Flori lavanda deschis apar in mijlocul verii.

Beneficii:

 • Contrast de culoare frapant, ideal pentru gradinile umbroase.
 • Rezistenta buna la arsura solara si usor de intretinut.
Crin de toamna (Hosta) Francee, livrat in ghiveci de 1L
Frunze de culoare verde inchis, cu margini albe subtiri.
 • Inaltime de pana la 45 cm si raspandire de pana la 90 cm.
 • Flori lavanda deschis apar in mijlocul verii.

Beneficii:

 • Ideala pentru borduri si margini de alei.
 • Contrast de culoare subtil si elegant.
Crin de toamna (Hosta) Fire and Ice, livrat in ghiveci de 1L
Frunze albe cu margini verzi intunecate, oferind un contrast puternic.
 • Inaltime de pana la 30 cm si raspandire de pana la 60 cm.
 • Flori lavanda deschis apar in mijlocul verii.

Beneficii:

 • Aspect decorativ impresionant, ideal pentru ghivece si gradini de umbra.
 • Usor de intretinut si rezistenta la boli.
Crin de toamna (Hosta Hybrid) Gold Standard - VERDENA-livrat in ghiveci de 2 L
Frunze aurii cu margini verzi, care devin mai intense pe masura ce sezonul progreseaza.
 • Inaltime de pana la 60 cm si raspandire de pana la 90 cm.
 • Flori lavanda deschis apar la sfarsitul verii.

Beneficii:

 • Adauga luminozitate si culoare gradinii de umbra.
 • Rezistenta si usor de intretinut.
Frunze albastru-verzi, groase si cerate.
 • Inaltime de pana la 45 cm si raspandire de pana la 75 cm.
 • Flori lavanda deschis apar la sfarsitul verii.

Beneficii:

 • Culoarea frunzelor persista pe tot parcursul sezonului.
 • Ideala pentru borduri si masive de plante.
Frunze verzi cu margini galben-aurii.
 • Inaltime de pana la 60 cm si raspandire de pana la 90 cm.
 • Flori lavanda deschis apar la mijlocul verii.

Beneficii:

 • Frunzisul colorat adauga un contrast frumos in gradinile umbroase.
 • Usor de intretinut si foarte rezistenta.
Crin de toamna (Hosta) Wide Brim, livrat in ghiveci de 1L

Frunze verzi cu margini crem-galbui.

 • Inaltime de pana la 45 cm si raspandire de pana la 90 cm.
 • Flori lavanda deschis apar la sfarsitul verii.

Beneficii:

 • Ideala pentru borduri si margini de alei.
 • Contrast subtil si elegant de culori.
Crin de toamna (Hosta) Elegans, livrat in ghiveci de 1L

Frunze mari, albastru-verzi, cu textura cerata.

 • Inaltime de pana la 90 cm si raspandire de pana la 120 cm.
 • Flori albe apar la sfarsitul verii.

Beneficii:

 • Adauga o nota de culoare rece in gradina.
 • Foarte rezistenta si usor de intretinut.
Crin de tomana (Hosta) Royal Standard - VERDENA-livrat in ghiveci de 1L
Frunze mari, verzi lucioase.
 • Inaltime de pana la 75 cm si raspandire de pana la 90 cm.
 • Flori albe, foarte parfumate, apar la sfarsitul verii.

Beneficii:

 • Flori parfumate care atrag polenizatori.
 • Rezistenta la diverse conditii de sol si umbra.
Frunze mari, albastre, groase si cerate.
 • Inaltime de pana la 75 cm si raspandire de pana la 120 cm.
 • Flori albe sau lavanda deschis apar la sfarsitul verii.

Beneficii:

 • Aspect impunator si decorativ.
 • Foarte rezistenta si usor de intretinut.
Frunze verzi cu margini albe.
 • Inaltime de pana la 45 cm si raspandire de pana la 90 cm.
 • Flori lavanda deschis apar la mijlocul verii.

Beneficii:

 • Contrast de culoare subtil si atractiv.
 • Ideala pentru borduri si masive de plante.
Frunze verzi cu margini galben-aurii.
 • Inaltime de pana la 30 cm si raspandire de pana la 60 cm.
 • Flori lavanda deschis apar la mijlocul verii.

Beneficii:

 • Frunzisul colorat adauga un contrast frumos in gradinile umbroase.
 • Usor de intretinut si foarte rezistenta.

Varietatile de Hosta oferite de Verdena sunt perfecte pentru a adauga textura, culoare si interes vizual in gradinile umbroase. Aceste plante sunt usor de intretinut si rezistente, fiind ideale atat pentru gradinarii incepatori cat si pentru cei experimentati. Fiecare varietate aduce un plus de unicitate si frumusete gradinii tale, transformand-o intr-un spatiu verde si vibrant pe tot parcursul anului.

Ferigi pentru umbra

Ferigile sunt plante ideale pentru gradinile umbroase, aducand textura si un sentiment de prospetime prin frunzele lor delicate si elegante. Iata cateva ferigi care prospera in umbra si pot transforma zonele umbrite ale gradinii tale intr-un colt de rai verde:

Smocuri de frunze lanceolate, formand o tufa in forma de rozeta. Frunzele sunt verde-intunecate si lucioase. Inaltime de 1,2 m si raspandire de 90 cm. Adauga un aspect arhitectural gradinii, fiind potrivita pentru umbra partiala si completa.

Feriga Pana Strutului (Matteuccia struthiopteris) - VERDENA-10-15 cm inaltime livrat in ghiveci de 0.7 L

Frunze palide si verde-intunecate, in forma de rozete, apar la inceputul verii. Formeaza colonii mari, raspandindu-se prin rizomi orizontali. Inaltime de pana la 1,7 m. Ideala pentru acoperirea solului si crearea unui efect dramatic in gradina de umbra.

Feriga Red Beauty - VERDENA-livrat in ghiveci de 2 L

Frunze argintii cu vinisoare roz, texturate si delicate. Prefera umbra partiala pentru a-si mentine coloritul vibrant. Adauga o nota de culoare si eleganta in gradina de umbra. Necesita umiditate constanta pentru a prospera.

Aceste ferigi sunt excelente pentru a transforma gradinile umbroase in spatii pline de viata si textura. Ele nu doar ca aduc un aspect estetic placut, dar sunt si usor de intretinut, facandu-le ideale pentru orice gradinar care doreste sa aduca un plus de verdeata si prospetime in gradina sa.

Feriga rosu Koidzumiana - VERDENA-30 cm inaltime, livrat in ghiveci de 1.5 l

 Frunze rosiatice in tinerete, devenind verde-inchis la maturitate. Textura bogata si aspect elegant. Adauga o nota de culoare si textura gradinii umbroase. Ideala pentru zonele cu umbra partiala si completa.

Feriga auriu Jurassic Gold - VERDENA-30 cm inaltime, livrat in ghiveci de 1.5 l

Frunze aurii stralucitoare primavara, devenind verde-inchis vara.Textura fina si atractiva. Inaltime si raspandire de aproximativ 60 cm. Adauga un contrast de culoare interesant in gradinile umbroase.

Feriga Copac (Dicksonia Antartica) - VERDENA-livrat in ghiveci de 0.7 l

Frunze mari, arcuite, verzi stralucitoare, care cresc dintr-un trunchi robust. Aspect exotic si dramatic.Inaltime de pana la 4 metri in conditii ideale.Adauga un aspect tropical si luxuriant gradinii umbroase.

Waldsteinia ternata si sortimentul Verdena

Waldsteinia Ternata - VERDENA-10-15 cm cm inaltime livrat in ghiveci de 0.7 L

Waldsteinia ternata, cunoscuta si sub numele de "Potentilla taratoare" sau "Capsunica galbena", este o planta perena excelenta pentru acoperirea solului in gradinile umbroase si semiumbroase.

Aceasta planta este apreciata pentru frunzisul sau dens si verde si pentru florile sale galbene, care aduc o nota de culoare in gradina la inceputul primaverii. Este ideala pentru acoperirea solului in zonele umbroase sau semiumbroase, prevenind eroziunea si suprimand cresterea buruienilor. Usor de intretinut, rezistenta la diverse conditii de sol si clima, inclusiv la seceta moderata si frig. Florile galbene atrag albinele si alte polenizatoare in gradina.

Bulbi de primavara sub copaci

Plantele cu bulbi de primavara sunt ideale pentru a adauga o explozie de culoare si frumusete sub copacii maturi. Aceste flori nu doar ca infrumuseteaza gradina, dar sunt si rezistente si usor de intretinut. Iata cateva dintre cele mai populare plante cu bulbi de primavara care prospera sub copaci:

Narcise

Flori stralucitoare, de obicei galbene sau albe, uneori cu corona centrala portocalie. Inflorire la inceputul primaverii, inainte ca frunzisul copacilor sa se dezvolte complet. Necesita lumina solara pentru a inmagazina energie pentru infloririle viitoare. Usor de plantat si de intretinut, adaugand un impact vizual puternic in gradina. Bulbii se pot naturaliza, inmultindu-se de la an la an. Plantati bulbii la o adancime de cel putin 15 cm, in toamna, inainte de inghet.

Muscari

Flori mici, in forma de clustere, de obicei albastre, dar uneori si albe sau violete. Frunze lungi si inguste, care apar toamna si rezista pana in primavara. Inflorire abundenta si de lunga durata, de la mijlocul pana la sfarsitul primaverii. Usor de intretinut si ideal pentru naturalizare, formand covoare dense de flori. Adauga un contrast de culoare frumos sub copaci. Plantati bulbii la o adancime de 5-6 cm, in toamna, in grupuri mari pentru un efect vizual puternic.

Branduse

Flori mici, in forma de cupa, care pot fi albe, galbene, mov sau violete. Frunze inguste si lungi, care apar la inceputul primaverii. Primele flori care apar la inceputul primaverii, uneori chiar din sfarsitul iernii. Usor de naturalizat si foarte adaptabili, formand covoare de flori colorate. Ideal pentru a adauga un strop de culoare sub copaci, inainte ca frunzisul acestora sa se dezvolte complet. Plantati bulbii la o adancime de 5-7 cm, in toamna. Plantati in grupuri pentru un efect vizual puternic.

Plantarea bulbilor de primavara sub copaci este o modalitate excelenta de a adauga culoare si vitalitate gradinii tale. Narcisele, ghioceii, muscarii si crocusul sunt alegeri perfecte pentru a transforma spatiile umbroase intr-un spectacol de primavara.

Arbusti taratori sub copaci

Arbustii taratori sunt ideali pentru a acoperi solul sub copaci, adaugand textura si interes vizual gradinii. Acestia nu doar umplu spatiile goale, dar ajuta si la controlul eroziunii solului si ofera un habitat pentru diverse specii de fauna. Iata cativa arbusti taratori care prospera sub copaci:

Euonimus Emeralds Gaiety - VERDENA-15-20 cm inaltime livrat in ghiveci de 1.2 L

Frunze verde deschis cu margini albe, care devin usor roz iarna. Formeaza o acoperire densa a solului. Inaltime de pana la 60 cm si raspandire de pana la 1,5 metri. Aspect decorativ pe tot parcursul anului si adaptabil la diverse conditii de sol si umbra.

Pachysandra Green Carpet - VERDENA-10-15 cm inaltime livrat in ghiveci de 0.7 L
Pachysandra 'Green Carpet' este o planta perena vesnic verde care se distinge prin frunzisul sau dens si verde. Este o alegere populara pentru acoperirea solului, in special in zonele umbrite ale gradinii unde alte plante pot avea dificultati de adaptare. Cunoscuta pentru capacitatea sa de a forma un covor verde luxuriant, 'Green Carpet' este o solutie excelenta pentru a preveni cresterea buruienilor si pentru a adauga textura si culoare in spatiile umbroase.

Saschiu cu frunza mica, tarator, vesnic verde cu flori purpurii-burgundiu (Vinca Minor Atropurpurea)

Saschiu cu frunza mica, tarator, vesnic verde cu flori purpurii-burgundiu (Vinca Minor Atropurpurea) - VERDENA-25-30 cm inaltime, livrat in ghiveci de 2 l

 

Frunze verzi lucioase, pe tulpini taratoare. Flori violet-albastre din primavara pana toamna. Inaltime de 10-20 cm si raspandire indefinita. Control excelent al eroziunii si crestere rapida, ideal pentru acoperirea solului.

Arbustii taratori sunt o solutie excelenta pentru acoperirea solului sub copaci, adaugand atat functionalitate, cat si estetica gradinii tale. Acestia nu doar ca ajuta la mentinerea solului stabil si umed, dar contribuie si la frumusetea generala a peisajului, creand un strat de vegetatie atractiv si sanatos.

Ierburi pentru umbra sub copaci

Ierburile ornamentale sunt excelente pentru a adauga textura, miscare si interes vizual in gradinile situate sub copaci. Aceste plante sunt adaptate pentru a creste in conditii de umbra partiala sau completa si pot imbunatati considerabil estetica si sanatatea solului. Iata cateva ierburi care prospera sub copaci:

Iarba Ornamentala Karl Forster

Iarba ornamentala Karl Forster, 20-30 cm inaltime, in ghiveci de 5L

Frunze plate si arcuite, de culoare verde deschis. Panici florale bronz care devin maro pal pe masura ce se maturizeaza. Inaltime de 1,1-1,5 metri si raspandire de 50 cm - 1,1 metri. Atractiva pe tot parcursul anului si toleranta la umbra partiala. Plantati in zone cu umbra partiala si asigurati un sol bine drenat.

Iarba Ornamentala Rogoz Little Midge

Rogoz Little Midge - VERDENA-10 cm inaltime livrat in ghiveci de 1.5 L

Frunze verzi stralucitoare care seamana cu frunzele de palmier. Spice florale maro-auriu care apar in mijlocul verii. Inaltime de pana la 60 cm si raspandire de 90 cm. Usor de intretinut si ideala pentru adaugarea de textura si interes vizual. Plantati in zone umbroase sau cu umbra partiala si asigurati umiditatea solului.

Frunze arcuite, galben stralucitor, cu dungi verzi. Spice florale verzi deschis care apar la sfarsitul verii. Inaltime de 35 cm si raspandire de 40 cm. Frunzisul colorat adauga un contrast frumos in gradinile umbroase. Plantati in sol bine drenat si umed, in zone cu umbra partiala.

Ierburile ornamentale sunt excelente pentru a adauga un plus de textura si interes vizual sub copaci. Aceste plante sunt adaptate pentru a creste in conditii de umbra si pot transforma spatiile umbroase din gradina ta intr-un peisaj vibrant si dinamic. Acestea contribuie, de asemenea, la sanatatea solului si la prevenirea eroziunii, facandu-le o alegere practica si estetica pentru orice gradina.

Consideratii practice pentru plantarea sub copaci

Plantarea sub copaci maturi poate fi provocatoare din cauza competitiei pentru lumina, apa si nutrienti. Totusi, cu cateva sfaturi practice, poti transforma aceste spatii intr-o parte frumoasa si sanatoasa a gradinii tale. Iata cateva consideratii esentiale pentru plantarea sub copaci:

Pregatirea solului

Adauga compost bine descompus, gunoi de grajd sau muschi de turba pentru a imbunatati structura si fertilitatea solului. Materia organica va ajuta la retinerea umiditatii si la furnizarea de nutrienti necesari pentru plantele noi.

Solul sub copaci poate fi compactat, ceea ce afecteaza cresterea plantelor. Aerarea usoara cu o furca de gradina poate ajuta la imbunatatirea drenajului si a aerarii solului.

Alegerea plantelor potrivite

 

Alege plante care sunt adaptate sa creasca in conditii de umbra partiala sau completa, cum ar fi ferigile, hosta, vinca si anumite ierburi ornamentale.

Asigura-te ca plantele alese nu sunt invazive si nu vor concura excesiv cu radacinile copacului pentru resurse.

Plantarea corecta

Planteaza la o distanta suficienta de trunchiul copacului pentru a evita ranirea radacinilor majore. In general, este bine sa plantezi la cel putin 30-45 cm distanta de trunchiul copacului.

Asigura-te ca plantele sunt plantate la adancimea corecta, cu coroana plantelor la nivelul solului. Plantarea prea adanca sau prea superficiala poate stresa plantele.

Ingrijirea ulterioara

Aplica un strat de mulci de aproximativ 5-8 cm grosime in jurul plantelor, lasand un spatiu liber in jurul trunchiului copacului pentru a preveni putrezirea. Mulciul ajuta la conservarea umiditatii, la imbunatatirea structurii solului si la suprimarea buruienilor.

Plantele sub copaci au nevoie de udare regulata, mai ales in primele sezoane de crestere. Udati profund pentru a incuraja radacinile sa creasca in profunzime.

Foloseste un fertilizant echilibrat, cu eliberare lenta, pentru a furniza nutrientii necesari. Evita fertilizarea excesiva, care poate incuraja cresterea rapida si slaba.

Gestionarea competitiei

Daca este posibil, subtiaza unele ramuri ale copacului pentru a permite mai multa lumina sa ajunga la plantele de dedesubt. Monitorizeaza si controleaza buruienile care pot concura cu plantele tale pentru resurse.

Asigura-te ca copacul ramane sanatos prin verificarea regulata a semnelor de stres, boli sau daunatori. Un copac sanatos va fi mai capabil sa sustina plantele de dedesubt.

Te invitam sa explorezi mai multe articole informative pe blogul nostru pentru a descoperi si alte sfaturi utile despre gradinarit. Daca esti in cautare de inspiratie sau de produse de gradinarit de calitate, viziteaza site-ul nostru Verdena.ro, unde vei gasi o gama variata de plante si accesorii pentru a-ti transforma gradina intr-un colt de paradis.

Alatura-te comunitatii noastre! Aboneaza-te la newsletter-ul nostru pentru a primi cele mai recente sfaturi si oferte speciale direct in inboxul tau.

Incepe astazi sa-ti transformi gradina cu ajutorul plantelor care prospera sub copaci si bucura-te de frumusetea naturii chiar la tine acasa!

Plantele acoperitoare ce pot fi plantate sub copaci necesita planificare si ingrijire atenta, dar rezultatul poate fi un peisaj frumos si diversificat. Prin pregatirea adecvata a solului, alegerea plantelor potrivite si aplicarea unor practici corecte de plantare si intretinere, poti crea o gradina vibranta si sanatoasa sub copacii tai maturi.