🤍Datorită plantelor crescute în ghiveci, tu poți planta pe toată perioada anului 🤍

⚡️ TRANSPORT GRATUIT la comenzi peste 399 Ron! ⚡️

🌿 GARANTIE DE PRINDERE 90 DE ZILE 🌿

Sfaturi de ingrijire pentru Euonimus

Sfaturi de ingrijire pentru Euonimus - VERDENA

Echipa Verdena |

Euonymous Fortunei este un arbust puternic vesnic verde, cu o forma compacta, stufoasa si o multime de caracter. Are o crestere naturala lenta, dar daca ii oferi sprijinul necesare, se poate dezvolta sau chiar urca pe un perete ca o vita de vie. Este o planta usoara, discreta, dar plina de atractie, care se va descurca bine aproape oriunde.

Euonimus Emerald 'n' Gold

Origine


Euonimus este originar din Asia de Est, inclusiv Japonia, Coreea si China si Filipine. Lemnul robust, dar frumos, a fost folosit in timpuri pentru a crea roti de tors.

Aspect


Frunzele sunt ovale si verde-pestrit, cu o margine galben-aurie - 2 pana la 6 cm lungime si cu o diafragma foarte clara. Arbustul infloreste in Iunie-August cu inflorescente galben-verde/verzui-alb din flori mici, discrete.

Euonimus Marieke

Fructele roz sunt in forma de "palarii de cardinal" si se deschid cu seminte portocalii surprinzatoare. Pasarile o iubesc, dar fructele sunt otravitoare pentru oameni.

Euonimus Japonicus White Spire

Euonimus White Spire

Prezentare

Familia de plante Euonymus include arbusti sau copaci mici mereu verzi sau cu frunze cazatoare, cu un colorit superb toamna, si flori mici urmate de fructe frumos colorate. Foarte versatile, plantele Euonymus pot fi utilizate pentru formarea gardurilor vii, ca plante specimen, pentru borduri sau aranjamente peisagistice. Sunt usor de cultivat, tolereaza majoritatea solurilor cu exceptia celor mlastinoase si se dezvolta optim la soare sau semi-umbra.

Euonymus japonicus (evonimus japonez) este decorativ tot timpul anului, cu frunze frumos colorate in diverse nuante de verde sau variegate, lucioase si de forma oval-rotunjita. Florile mici (albe sau galbene) apar la inceputul verii si sunt urmate de fructe de diverse culori. Poate atinge o inaltime de  2-2,5 m si o latime de 1,5 m.

Euonimus White Spire


Ingrijire

Prefera un sol fertil, aerisit, reavan si bine drenat, intr-un amplasament insorit sau semi-umbrit. Nu suporta excesul de umiditate (baltirea sau inundarea radacinilor). Este rezistent la seceta, dar nu excesiva si prelungita. Rezista iarna pana la temperaturi de -18 C, sub aceasta temperatura se recomanda protectia de iarna.

In cazul in care este cultivat in ghivece, acestea se vor introduce in spatii protejate si luminoase. Suporta tunderea pentru modelarea formei.  Poate fi atacat de boli fungice precum rugina frunzelor sau fainare, usor de combatut cu substantele existente in comertul specializat.

Poate fi plantat in straturi si borduri, pe pante si terasamente pentru controlul eroziunii, ca element peisagistic in grupuri de plante, sau solitar in ghivece pe terasa si balcon. Se integreaza bine  in gradinile urbane sau cele traditionale.

Atentie! Planta este toxica, nu trebuie ingerata.

Specii si varietati

Din genul euonymus fac parte si alte specii decorative, dintre care cele mai intalnite sunt:


Euonymus fortunei – despre care am povestit la inceput, este un arbust tarator, cu frunzele eliptice, verzi.


Euonymus europaeus – este un arbust spontan, cu frunzele eliptice, alungite, de culoare rosiatica toamna.


Euonymus japonicus –  este cea mai intalnita specie si prezinta urmatoarele varietati horticole:


Albomarginatus – cu marginea frunzelor alba

Euonimus Albomarginatus
Aureomarginatus – cu marginea frunzelor galbena-aurie.

Euonimus Aureomarginatus


Aureus – cu frunzele galbene spre centru si verzi la extremitati.

Euonimus japonicus Aureus

Urmeaza sfaturile de ingrijire pentru Euonimus de mai sus, sau afla toate detaliile despre fiecare planta in parte in descrierea acesteia, si vei avea ingradina ta un exemplar super, pe care sa-l admiri timp indelungat.

Am inteles de-a lungul timpului cat de greu este sa gasesti ceea ce iti doresti! Am ales nu doar plante cunoscute si cu nuante deosebite, dar si mai putin cunoscute cu un farmec aparte ce au adus unicitate gradinilor noastre. Astfel scriem mereu articole cu o deosebita placere pentru a-ti oferi cele mai bune informatii care sa te ajute in creearea gradinii perfecte! 💜

Pentru si mai multa inspiratie in design de gradina si idei noi pentru combinatii de plante ne gasiti si pe Facebook si Instagram! 👍

 

Lasa un comentariu

Retine ca comentariile trebuie aprobate inainte de publicare.