Sezonul de plantare a inceput! Datorita cererii mari, livrarile pot avea intarzieri.

🤍Datorită plantelor crescute în ghiveci, tu poți planta pe toată perioada anului 🤍

⚡️ TRANSPORT GRATUIT la comenzi peste 399 Ron! ⚡️

🌿 GARANTIE DE PRINDERE 90 DE ZILE 🌿

Tipuri de plante

Tipuri de plante - VERDENA

Social Media |

Cele mai multe gradini contin un amestec de diferite plante, inclusiv plante perene, anuale, arbusti si copaci. Intelegerea diferitelor tipuri inseamna ca vei putea intelege cum cresc ele, ajutandu-te sa ai grija de ele corect. De asemenea, toate aduc ceva diferit gradinii, asigurandu-te ca arata bine pe tot parcursul anului.

Afla despre diferitele tipuri de plante si cum cresc acestea, in articolul nostru:

Anuale

Plante anuale


Plantele anuale isi incheie un intreg ciclu de viata – crescand din seminte, inflorind, producand mai multe seminte, apoi se ofilesc – intr-un an (numele lor provine din latinescul „annus”, care inseamna „an”). Ele produc mase de flori stralucitoare pe perioada de vara. Exista doua tipuri:

Anuale rezistente ce pot rezista la frig, asa ca le poti semana in aer liber primavara in martie sau aprilie adica in perioadele obisnuite, dar pot fi insamantate si in septembrie.

Anuale semirezistente ce nu pot supravietui frigului, asa ca sunt in general semanate in interior primavara si plantate in mai sau iunie in exterior. 

Bienale

Manusa de vulpe Pink Panther


Bienalele au nevoie de doi ani pentru a-si finaliza ciclul de viata – sunt semanate intr-un an si infloresc si se ofilesc in urmatorul (numele lor vine de la cuvantul latin „biennis”, care inseamna „doi ani”).  

Adesea infloresc la sfarsitul primaverii, inainte ca plantele anuale si perene sa inceapa. Cea mai obisnuita bienala in gradinile noastre este Manusa de Vulpe.

Plante perene

Delphinium Black Knight


Plantele perene traiesc trei ani sau mai mult – numele lor vine din latina, „perennis”, care inseamna „multi ani”. Acestea sunt uneori denumite „plante perene erbacee”. Ele pot inflori cateva luni in timpul verii. Astfel, exista doua tipuri:

Plantele perene rezistente pot supravietui iernii si sunt lasate in pamant tot timpul anului. Nu te alarma cand par sa „dispara” iarna – este un mecanism de supravietuire pentru a trece peste vremea rece. Frunzisul lor moare, dar portaltoiul ramane latent sub pamant. In primavara apar apoi lastari noi. Plantele perene populare includ lupinii, delphinium, geranium, crin de toamna si bujori.

Plantele perene pe jumatate rezistente nu pot face fata frigului si, prin urmare, trebuie aduse in casa, iarna. Cel mai bine este sa cresti acest tip de planta intr-un ghiveci, astfel incat sa o poti muta cu usurinta. Alternativ, poti planta plante proaspete in fiecare an. Plantele perene pe jumatate rezistente includ multe fuchsia.

Arbusti

Lavanda Hidcote Blue


Arbustii, cum ar fi trandafirii si lavanda, au ramuri lemnoase si nu au trunchi. Pot fi foioase (isi pierd frunzele iarna), vesnic verzi (isi pastreaza frunzele tot anul) sau semi-vesnic verzi (isi pastreaza frunzele in iernile blande). Arbustii adauga structura si pot rezista multi ani, oferind flori, frunzis atractiv, frunze colorate de toamna sau fructe de padure. Tipurile vesnic verzi pot fi folosite ca topiare, taiate in forme atractive.

Arbori

Tuia occidentalis Smaragd


Arborii au un trunchi si sunt mai mari decat arbustii. Pot fi foioase sau vesnic verzi. Oricat de mica este gradina ta poti avea un copacel - acesta se va schimba frumos pe tot parcursul anului si actioneaza, de asemenea, ca o casa inalta pentru fauna salbatica.

Cataratoare

Clematis cataratoare Apple Blossom


Cataratoarele cresc in pozitie verticala si au nevoie de sprijin sub forma de spalier, arc, gard sau perete. Plantele cataratoare cele mai cautate includ clematis, caprifoi, glicine si iasomie. Ocupa foarte putin spatiu, asa ca sunt utile in special in gradinile mici. Foloseste-le in jurul zonelor de relaxare – peste o pergola, de exemplu – si pentru a acoperi peretii si gardurile.

Bulbii

Bulbi Lalele Abu Hassan


Bulbii sunt organe de depozitare subterane si exista mai multe tipuri diferite - bulbi adevarati, cormi, tuberculi si rizomi. Bulbii de primavara sunt plantati toamna, in timp ce bulbii cu flori de vara sunt plantati primavara. Acestea includ o gama larga de plante populare de gradina, inclusiv narcise, lalele, clopotei, branduse, iris si dalii.

Plante de pat

Calibrachoa (Petunie) Triobells


Plantele de pat sunt plantate temporar in paturi de flori sau chenar, ghivece sau ghivece de pervaze, oferind o etapa de flori pentru cateva luni. Plantele de pat sunt adesea anuale semirezistente sau plante perene fragede, dar pot fi si bulbi sau arbusti. Plantele de pat populare includ muscate, begonii, petunii si panselute.