ATENTIE! Din cauza sarbatorilor vor exista intarzieri suplimentare in livrari. Comenzile plasate acum vor ajunge dupa Paste.

🤍Datorită plantelor crescute în ghiveci, tu poți planta pe toată perioada anului 🤍

⚡️ TRANSPORT GRATUIT la comenzi peste 399 Ron! ⚡️

🌿 GARANTIE DE PRINDERE 90 DE ZILE 🌿

Top 10 Plante exotice pe care le poti cultiva in Romania | Sfaturi si exemple

Top 10 Plante exotice pe care le poti cultiva in Romania | Sfaturi si exemple - VERDENA

Social Media |

Esti o persoana cu o pasiune pentru gradinarit si esti in cautarea unor plante exotice care pot aduce un plus de culoare si exotism gradinii tale? Ai ajuns in locul potrivit! Acest articol este creat special pentru tine, pentru a te ajuta sa descoperi cele mai interesante plante exotice care pot fi cultivate cu usurinta chiar aici, in Romania.

Unul dintre primele lucruri de care trebuie sa tii cont atunci cand alegi sa plantezi specii exotice este clima. Desi Romania nu este caracterizata printr-un climat tropical, exista o varietate de plante exotice care pot rezista si in conditii mai putin prietenoase.

Palmier Trachycarpus Fortunei (Tulpina 30/40 cm) - 140-150 cm

Palmier Trachycarpus Fortunei (Tulpina 30/40 cm) - 140-150 cm

Tulpina verticala, ne-ramificata este imbracata in frunze verzi bogate, lanceolate, care pot atinge 75cm lungime. Pe masura ce planta se maturizeaza, va produce si multimi pendulare de flori galbene in apropierea bazei frunzelor vara, care vor fi urmate de fructe aproape negre la plantele de gen feminin. O frumoasa planta exotica pentru tematici in stil jungla, poate tolera perioade foarte scurte de inghet minor, dar va avea nevoie de protectie in zonele mai expuse.

  • Ingrijire in gradina: Toamna, inveliti planta intr-un strat protector de hessian si aplicati un mulci adanc, uscat de paie sau feriga imprejurul bazei plantei.

Fapte diverse

  • Cel mai cunoscut palmier din Europa, Trachycarpus Fortunei, provine din zonele muntoase din vestul, sudul si centrul Chinei. Iernile aspre si temperaturile scazute nu sunt straine de aceste regiuni. Din aceasta cauza, Trachycarpus fortunei este foarte rezistent la iarna si este numit regele frigului.

Yucca Filamentosa

Yucca Filamentosa

Vestitul palmier Yucca filamentosa este un simbol al stilului mediteranean. Este foarte indragit datorita robustetei sale, atat in gradina cat si in interiorul casei. Formeaza palcurile tipice de frunze, fara tulpina si cu lastari scurti.

Frunzele mereu verzi sunt rigide, lanceolate, ascutite spre varf si au marginea neteda. Foarte decorative sunt tijele cu clopotei de flori albi ca laptele care apar din iulie pana in august.

Exista si varietati ale acestui soi care formeaza tulpina, de exemplu Yucca glauca, planta de asemenea relativ rezistenta iarna.

Palmierii yucca suporta multa arsita si uscaciune. Face impresie buna plantata solitar sau in straturi de pietris/bolovanis, in fata peretilor sudici ai caselor. Iubeste soarele dar suporta bine si semi-umbra. Este nepretentioasa in ceea ce priveste solul, prefera insa pamantul uscat si bine drenat.

Floare de Hartie Bougainvillea Sanderiana

Floare de Hartie Bougainvillea Sanderiana

Bougainvillea creste destul de repede si infloreste de mai multe ori la rand in timpul verii. Aduceti splendoarea incredibila a florilor acasa, pe balconul sau pe terasa dumneavoastra. Ca planta de ghiveci, Bougainvillea ofera un aer tropical cu florile sale stralucitoare. Daca sunteti in cautarea unei plante spectaculoase si usor de ingrijit pentru o locatie insorita, atunci Bougainvillea, numita si floarea tripla, este alegerea potrivita!

Bougainvillea isi etaleaza florile luxuriante in timpul verii si creste pana la o inaltime de 2-3 metri. Necesarul de ingrijire si de apa al plantelor perene este scazut spre mediu. Nu tolereaza temperaturile sub zero grade si, prin urmare, trebuie sa ierneze la adapost de inghet.

Maslin European - 90 cm

Maslin European - 90 cm

Maslinii (Olea europaea) sunt pomi mereu verzi care aduc un iz mediteranean gradinii. Sunt potriviti pentru cresterea in gradina sau in ghiveci, iar multi produc fructe in zonele blande, cu veri calde.

Daca aveti o gradina de oras protejata sau locuiti intr-o zona cu climat bland, maslinii pot fi crescuti afara cat timp acestia beneficiaza de o pozitie la soare si sunt plantati intr-un sol bine-drenat – de exemplu, langa un zid cald ar fi ideal. In zonele nordice, va fi necesara protejarea lor in sera pe timp de iarna.

Odata stabilizati, sunt extremi de toleranti la uscaciune, dar plantele traiesc mai bine daca sunt udate in timpul perioadelor uscate din sezonul de crestere. Pentru a incuraja o crestere puternica, este recomandat sa le hraniti primavara cu un fertilizator general.

Maslinii nu rezista in majoritatea zonelor din Romania (desi zona de litoral este mai potrivita pentru tinerea lor in exterior pe tot parcursul anului) si sufera la temperaturi mai mici de -10°C, cei tineri suferind chiar si dupa un inghet usor. Prin urmare, in zonele mai reci din tara, maslinii pot fi crescuti in recipiente mari cu diametrul si adancimea de 60cm. Plantati intr-un ghiveci cu multe gauri de scurgere pe care il umpleti cu un compost pe baza de argila adaugat pentru drenare aditionala. Puteti plasa recipientele afara pe timp de vara, apoi intr-o sera sau pe o veranda bine-luminata pe timp de iarna.

Fapte diverse

  • Durata medie de viata a unui maslin este de 300-600 de ani. Exista insa cazuri in care acestia traiesc mult mai mult, cum ar fi cel de mai jos.
  • Cel mai batran maslin certificat are mai mult de 2000 de ani! Acesta traieste in Grecia si inca da roade.

Palmier Wagnerianus

Palmier Wagnerianus

Palmierul Trachycarpus Wagnerianus sau "Waggie" este un palmier "fara complicatii", care este usor de cultivat si extrem de robust. Are frunze mici si elegante in forma de evantai, ceea ce il face tolerant la conditii expuse si vijelioase.

Are un sistem radicular excelent si este foarte tolerant la transplantare. Isi pastreaza aspectul in cele mai puternice vanturi si este rezistent pana la -15 grade, tolerand inghetul si zapada.

Pom Lamai - 180 cm

Pom Lamai - 180 cm

Sa culegi lamai adevarate, proaspete din pomul de pe pervazul ferestrei tale? Nici o problema cu comorile noastre acrisoare venite direct din Sicilia. Deja dau o cantitate minunata de fructe si rodesc din nou in fiecare an ("plug and eat", asa ii spunem noi). Lamaile noastre provin din pepiniere siciliene si fascineaza cu aroma lor acrisoara si fructata, asa cum le place italienilor (si din ce in ce mai multor germanilor). Sunt gata de consum imediat si sunt perfecte pentru un smoothie intre timp, sau pentru un cocktail la o petrecere.

De asemenea, lamaiul da un aer minunat de mediteraneean in fiecare camera, in fiecare sera, dar si pe fiecare terasa si, ca planta perena, raspandeste un parfum minunat. Deoarece este destul de usor de ingrijit si, prin urmare, da suficiente fructe la latitudinile noastre, devine din ce in ce mai popular. Lamaiul prefera o locatie destul de insorita, dar planta trebuie sa fie adusa in interior iarna, deoarece nu este rezistenta.

Leandru Nerium Tip Copac, cu flori roz-pastelate

Leandru Nerium Tip Copac, cu flori roz-pastelate

Leandru Nerium este o planta ornamentala spectaculoasa, originara din regiunile mediteraneene, care atrage atentia prin frumusetea florilor sale colorate si parfumate. Este o planta ideala pentru gradinile romanesti, datorita aspectului sau captivant si rezistentei sale la conditiile climatice locale.

Nerium oleander se dezvolta cel mai bine in zonele cu plin soare sau semiumbra si are nevoie de un sol bine drenat, neutru sau alcalin. Inaltimea sa la maturitate variaza intre 2 si 5 metri, in functie de varietate si conditiile de crestere. Florile sale impresionante, cu petale delicate si culori variate, precum roz, rosu, alb sau galben, apar in perioada iunie-septembrie si emana un parfum puternic, care atrage albinele si fluturii.

Aceasta planta prezinta o rezistenta moderata la frig, suportand temperaturi pana la -5 grade Celsius. In cazul unor ierni geroase, este important sa protejati radacinile si tulpina cu un strat de mulci sau alte materiale organice. In perioada de crestere, udati planta regulat si asigurati-i un aport suficient de ingrasamant pentru a stimula inflorirea si cresterea viguroasa.

Yucca Colour Guard

Yucca Colour Guard

Yucca filamentosa Color Guard este o planta perena cu frunze lungi si inguste, de culoare verde-albastrui, cu margini galbene. Aceasta planta este ideala pentru gradinile cu clima uscata si calda, dar poate fi cultivata si in zone cu ierni reci. Yucca filamentosa Color Guard este o planta usor de intretinut, care nu necesita ingrijire speciala.

Pentru a creste aceasta planta, este important sa alegeti un loc cu soare plin sau semiumbra si un sol bine drenat, nisipos. Yucca filamentosa Color Guard poate rezista la temperaturi de pana la -29°C, ceea ce o face o alegere excelenta pentru gradinile din zonele cu ierni reci. In plus, aceasta planta poate creste pana la o inaltime de 60-90 cm si poate fi utilizata ca planta de accent sau ca planta de fundal.

In general, Yucca filamentosa Color Guard nu necesita ingrijire speciala. Este important sa o udati regulat in timpul perioadelor de seceta si sa indepartati frunzele uscate sau deteriorate. Aceasta planta poate fi propagata prin seminte sau prin divizarea tufelor.

Leandru Nerium Tufa, cu flori rosii

Leandru Nerium Tufa, cu flori rosii

Leandru Nerium este o planta ornamentala spectaculoasa, originara din regiunile mediteraneene, care atrage atentia prin frumusetea florilor sale colorate si parfumate. Este o planta ideala pentru gradinile romanesti, datorita aspectului sau captivant si rezistentei sale la conditiile climatice locale.

  • Aspecte frumoase: flori spectaculoase, colorate
  • Fapte interesante: planta otravitoare, dar decorativa
  • Conditii de lumina: plin soare sau semiumbra
  • Perioada de inflorire: iunie pana in septembrie
  • Conditii sol: bine drenat, neutru sau alcalin
  • Rezistenta la frig: pana la -5 grade Celsius
  • Tundere: sfarsitul iernii sau inceputul primaverii
  • Scop Tundere: mentinerea formei, stimularea infloririi
  • Inaltime la maturitate: 2-5 metri
  • Instructiuni speciale: protectie impotriva inghetului in iarna
  • Parfum puternic: atrage albine si fluturi
  •  

    Palmier Sagotier Japonez Cycas Revoluta - 40 cm

    Palmier Sagotier Japonez Cycas Revoluta - 40 cm

    Desi nu este un palmier adevarat, Cycas revoluta face parte din specia de cicadee – un grup de plante originare din timpuri preistorice care au forma clasica a unui cocotier. Usor de ingrijit si cu o crestere lenta, ele au devenit foarte populare in vremurile victoriene, ca plante de casa si de sera. Acestea se bucura de aceeasi popularitate si astazi, fiind perfecte pentru crearea unui aspect exotic, asemanator unui peisaj din jungla.

    Priindu-le camerele incalzite central, le place caldura. Cu toate acestea, alegeti un loc ferit de lumina directa a soarelui, caci aceasta le poate arde frunzele. Sunt plante dragute pentru terase, dar numai pe timpul verii. Acestea trebuie mutate inapoi in interior inainte de venirea toamnei. Plantele mature pot suporta inghetul usor, iar in zonele cu clima blanda, pot fi plasate in gradina pe timpul iernii, cat timp sunt protejate.

    Toate aceste plante exotice sunt disponibile pe www.verdena.ro. Nu uita sa consulti informatiile privind conditiile de crestere si ingrijire pentru a te asigura ca fiecare planta pe care o alegi este potrivita pentru gradina ta.

    In concluzie, chiar daca Romania nu are un climat tropical, exista o multime de plante exotice care pot fi cultivate cu succes aici. Experimenteaza cu diferite plante si vezi care se potrivesc cel mai bine gradinii tale. Cu putina imaginatie si efort, poti crea o oaza exotica chiar in propria ta curte.

    Cheama-ti prietenii sa viziteze gradina ta exotica si sa se bucure de frumusetea si diversitatea pe care aceste plante exotice o aduc. Pentru mai multe optiuni de plante exotice, viziteaza www.verdena.ro. Acolo vei gasi o varietate de plante exotice care pot transforma gradina ta intr-o oaza de frumusete si relaxare.

    Sfatul nostru este sa experimentezi cu diverse plante exotice, pentru a vedea care se potriveste cel mai bine gradinii tale si stilului tau. De asemenea, nu uita sa te informezi despre conditiile de crestere si ingrijire ale fiecarei plante in parte.