Sezonul de plantare a inceput! Datorita cererii mari, livrarile pot avea intarzieri.

🤍Datorită plantelor crescute în ghiveci, tu poți planta pe toată perioada anului 🤍

⚡️ TRANSPORT GRATUIT la comenzi peste 399 Ron! ⚡️

🌿 GARANTIE DE PRINDERE 90 DE ZILE 🌿

TOP Arbusti pentru gradina | Sfaturi de ingrijire

TOP Arbusti pentru gradina | Sfaturi de ingrijire - VERDENA

Social Media |

Poate unele dintre cele mai importante plante sunt Arbustii Ornamentali pentru un design frumos in gradina si curtea ta. Pentru ca la noi vei gasi peste 300 de arbusti ornamentali, vei avea de unde sa-ti alegi plantele preferate pe care sa le plantezi in gradina ta si sa obtii spatiul mult visat!

In continuare o sa-ti prezentam o selectie de Top Arbusti pentru gradina si de asemenea toate informatiile necesare fiecarei plante in parte de care vei avea nevoie, atunci cand te vei decide sa o cumperi sau cand vei ajunge la stadiul plantarii si ingrijirii ulterioare a acesteia! Ingrijirea dupa plantare este un element esential al unei gradini frumoase. 

 

Iedera hibernica

Iedera hibernica

Iedera clasica Hibernica este o planta cataratoare tipica, care se poate strecura si pe peretii netezi ai casei datorita radacinilor puternic adezive. Spre deosebire de iedera normala Hera helix, Hibernica are frunze deosebit de mari, de culoare verde inchis, care raman suculente si de culoare verde inchis pentru o perioada lunga de timp. Deoarece vine in diferite varietati si culori, se poate crea si o inverzire colorata a peretilor casei.

Daca iedera nu gaseste nimic pe care sa se catere, s-a dovedit a fi o acoperire indestructibila a solului, deoarece incepe sa se catere de-a lungul solului, ca sa spunem asa, si astfel creeaza rapid un covor verde, rezistent, care nu lasa nicio sansa buruienilor.

 

Saschiu (Vinca Minor) Mov

Saschiu (Vinca Minor) Mov

Saschiul (Vinca minor) este o planta perena acoperitoare de sol atingand ca. 10 cm inaltime, cunoscuta (in lb. germana) si drept iarba mica a fecioarei ''Jungfernkraut''.

Vinca Minor formeaza lastari-drajon lungi, putand astfel singura sa acopere excelent suprafete mari. Arbustul mereu verde infloreste din primavara pana la sfarsitul verii, avand flori minunate de ca. 2,5 cm in diverse nuante de albastru-violet, nuante pe care le puteti admira pe homepage-ul nostru.

Frunzele sunt eliptic-ovale, lungi de 2-4 cm, de culoare verde inchis pe partea superioara. O alternativa la aceasta planta este Vinca Major, cu frunze mari mereu verzi.

Saschiul este o solutie buna pentru a acoperi solul in mod eficient si cu destinatie prestabilita.

 

Buxus sempervirens (Cimisir)

Buxus sempervirens (Cimisir)

Arborele buxus este adus la forma cu multa munca pe parcursul mai multor ani si prin taiere frecventa. Perfect pentru iubitorii de gradina nerabdatori care doresc sa puna imediat accente estetice. Aici, micile bile de buxus sunt asezate pe un trunchi puternic, ca niste baloane, si transmit astfel o anumita lejeritate si eleganta.

Sfat: O combinatie de trunchiuri de diferite inaltimi, de la trunchiul de 20 cm pana la jumatatea de trunchi de 80 cm, creeaza o atmosfera pufoasa si sferica in gradina sau pe terasa de pe acoperis.

 

Glicina chinezeasca Prolific

Glicina chinezeasca Prolific

Vita de vie albastra chinezeasca Prolific (bot. Wisteria sinensis Prolific) este una dintre cele mai frumoase plante cataratoare de pe piata. Este potrivita pentru plantarea pe peretii casei, pergole, copaci batrani si ziduri inalte. Wisteria sinensis, cunoscuta si sub numele de Prolific, este cel mai puternic dintre soiurile de albastru-verde si este la fel de robust ca si albastru-verde in general. Caracteristica speciala a vitei de vie albastra chinezeasca este inflorirea timpurie, de un albastru intens, deosebit de luxurianta, care apare inaintea formei japoneze, in aprilie-mai. Este obisnuita cu climatul urban si este, in general, rezistenta la inghet, dar oarecum sensibila la ingheturile tarzii. Un festin pentru ochi atunci cand este plantata singura, Wisteria sinensis Prolific este deosebit de eficienta in combinatie cu laburnum.

Albastrul curgator creste si infloreste cel mai bine la soare. Prin urmare, pe fatade, laturile orientate spre sud sunt ideale. In general, aceasta planta cataratoare are putine pretentii fata de sol, dar prefera zonele proaspete, umede, bine drenate si bogate in substante nutritive. Pe peretii caselor, arborvitae albastru are nevoie de un ajutor de catarare. Acesta poate fi o sarma intinsa sau un spalier robust din lemn. Pentru a optimiza cantitatea de flori, este recomandabil, de exemplu, sa se previna cresterea inalta. Ar trebui evitata inundarea, dar, in rest, planta cu flori este relativ putin pretentioasa.

Avand un puternic parfum dulceag, Glicina chinezeasca Prolific se distinge de celelalte glicine prin faptul ca infloreste de mai multe ori de-a lungul verii si incepand de la o varsta mai frageda.

Este o planta perena cataratoare foarte viguroasa si invaziva care formeaza ciorchini mari de flori (de 30 cm lungime) foarte parfumate, de culoare mov-albastra, de forma asemanatoare celor de mazare. Acestea apar primavara tarziu impreuna cu frunzele si invaluie intreaga gradina intr-un parfum dulceag, specific acestei plante. Inflorirea se repeta. Florile sunt urmate de pastaile de fructe care se coc vara si rezista pe ramuri pana la inceputul iernii. Foliajul este si el foarte decorativ, cu frunze penate, lanceolate, de culoare verde-proaspat si contrastand minunat cu florile.

Aceasta planta cataratoare este longeviva, are un ritm rapid de crestere si urca rasucindu-se de la stanga la dreapta in jurul axului. Poate atinge 6-9 m lungime si 3-6 m latime. Se dezvolta bine la soare si semi-umbra, intr-un sol moderat fertil, mediu-umed si bine drenat. Rezista la seceta si la inghet. Atrage fluturii si albinele.

Poate fi cultivata langa zidurile casei, pe arbori, pergole, garduri sau ca planta solitara, fasonata si taiata. Are nevoie de structuri pentru sustinere. Necesita taiere si fasonare periodica pentru a ii controla cresterea. Atentie! Toxica daca este ingerata.

 

Euonimus Emerald 'n' Gold

Euonimus Emerald 'n' Gold

Arbustul de culoare verde-aurie Emerald Gold este un arbust pitic cu o crestere larga si densa. Are frunze vesnic verzi, cu margini galben deschis, care devin roz splendid iarna - un argument colorat pentru plantarea lui.

De asemenea, isi gaseste un loc in orice gradina, fie ca este o atractie solitara, intr-o plantatie de grup sau chiar intr-un ghiveci pe balcon sau pe terasa! Atunci cand este plantata in grupuri, cresterea sa taratoare si larga o face ideala pentru a fi plantata pe o suprafata sau ca acoperire a solului.

Indiferent de forma pe care o ia - datorita frunzisului sau neobisnuit, arbustul cu fus de aur smaraldat arata intotdeauna elegant si proaspat.

Din octombrie incolo, arbustul da fructe rosii care nu sunt comestibile pentru noi, dar sunt foarte decorative si hranesc pasarile. Toamna, frunzele sale capata o culoare galbena, iar iar iarna culoarea roz-rosiatica mentionata mai sus: O splendoare de culoare pe tot parcursul anului!

Arbustul este convingator si prin natura sa rezistenta si cu intretinere redusa. Are nevoie doar de o pozitie insorita sau semiumbrita si de un sol umed, hranitor, bine drenat, care sa nu fie uscat.

 

Clematis Hibrid The President

Clematis Hibrid The President

Clematis Hibrid The President are flori deosebit de viu colorate si, prin urmare, nu este doar un soi extrem de popular pentru gradina si hrana pentru numeroase insecte, ci si planta sursa pentru multe cultivare frumoase, cum ar fi Clematis Hybride Multi Blue. Deasupra frunzisului sau verde inchis, pintenat, plutesc nenumarate flori mari, in forma de placi, din iunie-iulie. Acestea stralucesc intr-un albastru-violet puternic si, daca sunt bine ingrijite, pot fi admirate din nou in august si septembrie, cand infloresc din nou. Desi florile lor ne parasesc toamna, capetele decorative si paroase ale semintelor decoreaza gradina toata iarna.

La fel ca aproape toate speciile de clematis, The President prefera un loc insorit, cu umbra pentru radacini. In cazul in care acest lucru nu se intampla in mod natural, poate fi ajutat cu un strat gros de mulci sau cu o subplantare cu concurenta redusa. Solul trebuie sa fie humificat, bine drenat, afanat si usor acid, astfel incat sa poata creste pana la 400 cm inaltime si 300 cm latime.


Aceasta dimensiune il face ideal pentru plantarea pe fatada, dar arata bine si pe o pergola sau pe un gard. Clematis Hibrid The President se combina deosebit de frumos cu trandafiri cataratori albi, care ii dau un aspect si mai puternic. Nu este de mirare ca acest soi usor de ingrijit este atat de popular, deoarece se multumeste cu o udare regulata si reactioneaza doar usor la inundare. Protectia impotriva inghetului nu este necesara, deoarece poate rezista la temperaturi de pana la -26°C.

 

Hortensia Annabelle

Hortensia Annabelle

Hortensia sferica Annabelle (Hydrangea arborescens Annabelle) este un arbust ornamental de inaltime medie, potrivit pentru orice spatiu, cu o inaltime finala de pana la 3 metri si o crestere stufoasa si ampla. Numerosii lastari bazali ii confera lui Annabelle un aspect deosebit de dens si compact. Acest lucru o deosebeste in mod favorabil de arbustii cu crestere mai rara. Cu globurile sale de flori de dimensiuni impresionante, Annabelle infrumuseteaza gradina din iulie pana in septembrie. Gramada este verzuie la inceput, dar apoi devine alb-crem. Aceasta hortensie sferica poate fi folosita intr-o varietate de moduri; este potrivita pentru garduri vii si plantata in zone, precum si in ghiveci.

Hydrangea arborescens Annabelle adora jocul schimbator de lumina si umbra din timpul zilei. Un loc protejat de vant ajuta, de asemenea, hortensia Annabelle Ball sa se dezvolte. Atata timp cat ii asigurati suficienta apa, Annabelle poate tolera si o pozitie in plin soare. Hortensia arborescens Annabelle se simte cel mai bine intr-un sol proaspat, liber si usor acid.
Taiere: primavara, taiati florile ofilite pana la urmatorul mugure de frunza.

Perioada de inflorire dureaza pana la sosirea toamnei, astfel incat hortensia va lumina timp indelungat gradina ta. Foliajul este de forma ovata, zimtat pe margini, de culoare verde inchis avand un colorit frumos de toamna in nuante de galben.

Este o planta foarte rezistenta atat la inghet cat si la seceta. Poate fi cultivata la soare sau umbra (cu cat climatul este mai cald, cu atat umbra trebuie sa fie mai deasa). Solul trebuie sa fie cu pH normal spre acid,  umed si bine drenat (daca este cultivata la soare trebuie sa mentii umiditatea ridicata in sol).

Avand in vedere faptul ca florile se formeaza pe ramurile noi tinere, se recomanda taierea in fiecare an, la sfarsitul iernii sau inceputul primaverii, pentru a stimula o crestere viguroasa si o inflorire abundenta. Cu cat o tundeti mai mult si mai scurt (chiar si pana aproape de nivelul solului), cu atat florile vor fi mai mari.

Poate fi plantata in straturi si borduri, garduri vii, limita de propriette, de-a lungul aleilor sau in ghivece pe terasa si balcon. Se incadreaza in designul unei gradini urbane, traditionale sau rustice.

 

Euonimus Green Spire

Euonimus Green Spire

Euonimus Spire Green este un arbust dens, cu crestere verticala stransa. Frunzele de spita verde sunt de culoare verde inchis, foarte lucioase. Green Spire este un substitut excelent pentru buxus, deoarece are frunze mici, vesnic verzi si se ramifica ca un arbust.

In plus, Green Spire creste ceva mai repede decat buxus si este, de asemenea, tolerant la taiere. Green Spire este potrivit si pentru topiari. In perioada de inflorire, Euonymus Green Spire poarta flori mici, discrete, de culoare alb-verde. De asemenea, este rezistent, usor de ingrijit si tolereaza bine seceta.

 

Hortensie Little Purple XS

Hortensie Little Purple XS

Hortensia pitica cu denumirea botanica Hydrangea macrophylla "Little Purple®" este un soi cu o inflorire bogata, perfect pentru crearea de gradini de casa colorate. Hortensia pitica are o inaltime de numai 50-60 de centimetri. Impresioneaza prin cresterea sa compacta si densa. Umbelele de flori sunt formate din mai multe flori individuale de un albastru stralucitor. Frunzisul lucios de culoare verde inchis scoate in evidenta foarte bine culoarea florilor. Frunzele robuste, ovale ale hortensiei sunt zimtate de jur imprejur.

Hortensia pitica "Little Purple®" isi dezvaluie frumusetea atat intr-o pozitie individuala, cat si in combinatie cu alte hortensii. Puteti crea un pat de flori colorat si vesel cu hortensii albe, albastre, roz si galbene sau puteti alege gradatii de culoare delicate. Hortensia pitica "Little Purple®" se descurca de minune! Hortensiile din gradina au o contributie importanta la conservarea insectelor. Florile frumoase atrag in mod magic albinele, bondarii si fluturii.

Datorita cresterii sale mici si compacte, hortensia pitica 'Little Blue®' este excelenta pentru cultivarea in ghivece si vase.

Planteaza hortensia pitica la sfarsitul verii, intr-un loc semiumbrit. Prefera un sol umed, humificat, usor acid. Va recomandam sa folositi pamant special pentru hortensii sau rododendroni. Primavara, planta are nevoie de fertilizare cu ingrasamant pentru hortensii. Frumoasa culoare albastra, care face ca hortensia mica sa arate deosebit de nobila, se poate dezvolta numai in soluri acide, cu un pH sub 5,0.

Hortensiile sunt usor de ingrijit. In lunile de vara, insa, trebuie udate temeinic pentru a le scoate in evidenta splendoarea infloririi.

Hortensia pitica "Little Purple®" este rezistenta. Plantele in ghiveci mai mature pot fi pastrate in aer liber. Plantele tinere din ghivece trebuie mutate iarna intr-un loc protejat, ferit de inghet, in pivnita, pentru a fi in siguranta.

La fel ca majoritatea hortensiilor, hortensia pitica "Little Purple®" nu necesita o taiere extensiva. Abtineti-va de la taierea de toamna. Acest lucru ar afecta capacitatea de inflorire. Indepartati lastarii uscati si muscati de ger si florile ofilite primavara.

Hortensiile nu sunt doar un punct de atractie in gradina. In mod individual sau in combinatie cu alte flori, acestea arata foarte atractiv in vaza. Florile de hortensie pot fi pastrate pentru o perioada lunga de timp ca flori taiate. O idee buna este de a usca umbelele de flori ale hortensiei pitice. Astfel nu trebuie sa va lipsiti de florile fermecatoare nici macar iarna.

 

Euonimus Aureomarginatus

Euonimus Aureomarginatus

Arbustul japonez "Aureomarginatus" este un arbust mic, care poate ajunge la o inaltime de pana la 200 cm. Deoarece este "tarator", nu exista practic nicio limita pentru expansiunea sa laterala. Cu toate acestea, tendinta sa de a se raspandi poate fi usor oprita prin taiere. Spre deosebire de Euonymus fortunei, aceasta specie nu dezvolta radacini adezive, motiv pentru care creste doar ca un arbore sau arbust mic. Cerintele solului sunt reduse, ceea ce inseamna ca planta se dezvolta bine in substraturi normale de plantare (sol de gradina, humus) si are un aspect sanatos. Floarea este discreta si mica. Din aprilie pana in iunie, in axilele frunzelor, care sunt inconjurate de un invelis protector, apar flori cu tulpina si patru parti. Acestea sunt asemanatoare cu fructele de tisa. Similar cu tisa, fructele nu trebuie mancate.

Frunzele sunt mici, ovale sau rotunde si, de obicei, verzi. In cazul soiului Aureomarginatus, frunzele au un centru verde cu o margine pestrita galbuie, usor zimtata. Acest lucru face ca planta sa "straluceasca" foarte puternic, astfel incat este foarte vizibila de la distanta. Deoarece este foarte putin pretentioasa si se dezvolta bine cu putina ingrijire, este ideala pentru locatiile in care se poate aplica principiul "planteaza si uita": Plantati-o si lasati-o sa creasca. Solul de plantare trebuie mentinut moderat umed. Ar trebui evitata rascolirea substratului pe o perioada mai lunga de timp, deoarece radacinile nu patrund foarte adanc in sol.

Planta poate fi inmultita prin butasi de la ea insasi. Pentru a face acest lucru, taiati lastarii mici din planta care nu sunt inca lemnosi si puneti-i intr-un substrat de plantare umed. Dupa cateva zile sau saptamani, butasii vor prinde radacini si pot fi transplantati in pat. Daca planta se extinde prea mult in inaltime sau in latime, poate fi taiata fara probleme si uneori este chiar folosita ca gard viu.