🤍Datorită plantelor crescute în ghiveci, tu poți planta pe toată perioada anului 🤍

⚡️ TRANSPORT GRATUIT la comenzi peste 399 Ron! ⚡️

🌿 GARANTIE DE PRINDERE 90 DE ZILE 🌿

10 Arbusti care infloresc in toamna: surprinde-ti vecinii!

10 Arbusti care infloresc in toamna: surprinde-ti vecinii! - VERDENA

Social Media |

Cand vine vorba de gradinarit, majoritatea oamenilor se gandesc imediat la primavara. Dar stiati ca toamna este, de asemenea, un moment minunat pentru a avea parte de o explozie de culoare in gradina voastra? Chiar daca multe flori si-au incheiat perioada de inflorire, exista arbusti speciali care incep sa straluceasca doar cand temperaturile incep sa scada. Asa ca, de ce sa nu adaugati un strop de culoare gradinii voastre toamna aceasta?

1. Hamamelis (Molia vrajitoarei)

Hamamelis

Cunoscut si sub numele de Molia Vrajitoarei, acest arbust ofera nu numai flori frumoase, ci si un parfum dulce. Si, daca ma intrebati, nimic nu spune "toamna" mai mult decat mirosul de Hamamelis in aer!

2. Caryopteris (Barba Albastra)

Barba Albastra (Caryopteris) Heavenly Blue

Am un amic care odata m-a sunat toamna si m-a intrebat: "Ce este arbustul albastru din gradina ta?" Era Caryopteris! Nu numai ca infloreste tarziu, dar albinele il adora.

Aceasta planta prefera soarele plin sau semi-umbra si are nevoie de un sol bine drenat, usor acid. Rezista la temperaturi de pana la -15 grade Celsius, ceea ce o face potrivita pentru gradinile din regiunile cu ierni moderate. La maturitate, Caryopteris clandonensis Heavenly Blue poate ajunge la o inaltime de 1-1.5 metri.

Caryopteris clandonensis Heavenly Blue este o alegere excelenta pentru orice gradina, datorita florilor sale albastre stralucitoare si atractiei pe care o exercita asupra albinelor si fluturilor. Aceasta planta va adauga un plus de culoare si parfum gradinii dumneavoastra, transformand orice spatiu intr-un colt de paradis. Este o planta unica si atragatoare, care va aduce o bucurie deosebita in fiecare anotimp.

3. Callicarpa (Arbustul cu margele)

Callicarpa Bodinieri Profusion

Nu pot uita prima data cand am vazut aceasta planta. Micile sale fructe violet par ca niste margele stralucitoare. Este cu adevarat un spectacol! Perlele violete ale arbustului Profusion, cunoscute si sub numele de fructele frumusetii, atrag cu adevarat privirile in gradina de iarna. Ramurile sunt potrivite pentru taiere si pot fi folosite pentru decorare. In timpul verii, arbustul Profusion captiveaza cu florile sale purpurii. Frunzisul devine o nuanta frumoasa de galben-rosu toamna. Acest lucru face ca tufisul Love Pearl sa atraga privirile pe tot parcursul anului in gradina.

4. Abelia 'Kaleidoscope'

Abelia grandiflora Kaleidoscope, cu floare roz

Unul dintre cele mai colorate arbusti pe care le-am intalnit vreodata, Abelia 'Kaleidoscope' este cu adevarat un spectacol. Cu o varietate de culori care se schimba pe parcursul sezonului, acest arbust il va face chiar si pe cel mai critic vecin sa opreasca si sa admire.

5. Crin de Toamna 'Hosta Frances Williams'

Crin de Toamna 'Hosta Frances Williams'

Vreti sa adaugati o textura unica gradinii voastre? Nu uitati sa aruncati o privire la Crinul de Toamna 'Hosta Frances Williams'. Cu frunzele sale frumoase si inflorirea tarzie, este perfect pentru orice colt umbros. 

Crinii de toamna iubesc umbra, foarte usor de cultivat si cu viata lunga, foarte apreciate de gradinari pentru foliajul atractiv si aparitia lor eleganta. Aceste plante sunt originare din Asia de Est, sunt foarte usor de ingrijit, decoreaza fabulos locurile umbrite din gradina si se combina minunat cu alte plante iubitoare de umbra precum astilbele, dicentra spectabilis (Inima sangeranda), ferigi, tiarella (floarea de spuma) sau hortensii.

6. Hebe 'Donna Nikka'

Hebe Donna Nikka

Fiecare gradina are nevoie de o pata de culoare, iar Hebe 'Donna Nikka' ofera exact acest lucru. M-am indragostit de culorile sale vibrante de cand am adaugat-o in gradina mea anul trecut.

Hebe Nikka este o tufa vesnic verde cu flori, care iti va inviora gradina prin culorile ei fermecatoare! Nikka este o tufa sempervirescenta compacta cu flori de un roz inchis si intens, in forma de spin, incepand de vara pana la primele ingheturi. Are frunzele de un verde lucios, intunecat care contrasteaza placut cu rozul aprins al florilor. Nikka este cea mai neobisnuita tufa hebe din aceasta gama, fiind foarte noua pe piata plantelor decorative. 

7. Trandafir Japonez 'Camellia Williamsii Jury's Yellow'

Trandafir Japonez Alb-Galben Camellia Williamsii Jury's Yellow

Daca doriti un arbust care sa aduca eleganta si sofisticare gradinii voastre, Trandafirul Japonez 'Camellia Williamsii Jury's Yellow' este alegerea perfecta. Un vecin odata mi-a spus ca acesta este "bijuteria" gradinii mele.

Una dintre cele mai deosebite Camelii hibride de pe piata actuala, Trandafirul japonez Jury's Yellow este o bijuterie rara care infloreste de la sfarsitul toamnei pana la inceputul primaverii! Florile albe, complet duble, au centrele incretite de petaloide galbene care se detaseaza magnific pe frunzele de culoare verde inchis. Daca sunteti in cautarea unei camelii unice pentru colectia dumneavoastra, Jury's Yellow este un candidat minunat.

8. Weigela 'Red Prince'

Weigela Red Prince

Pentru cei care iubesc nuantele de rosu in gradina lor, Weigela 'Red Prince' este o alegere obligatorie. In fiecare toamna, ma bucur de frumusetea sa, iar pasarile din zona par sa fie de acord!

Weigela Red Prince prefera locurile insorite pana la cele umbroase, dar frunzele frumoase ale acestui arbust cu frunze caduce nu se dezvolta la fel de mult in locurile mai umbroase. Red Prince are doar cateva cerinte fata de sol. In mod normal, este suficient un sol normal de gradina. Poate fi chiar usor acid sau alcalin, dar acest lucru nu il deranjeaza pe Red Prince. Cresterea rapida a acestui arbust poate fi compensata prin taierea lui. Ramurile acestei plante pot fi folosite ca decoratiuni, fara a-i dauna!

9. Iarba Grasa 'Sedum Herbstfreude'

Iarba Grasa (Sedum) Herbstfreude

Una dintre favoritele mele personale, Iarba Grasa 'Sedum Herbstfreude' aduce un plus de culoare si textura gradinii, mai ales cand alte plante incep sa se ofileasca.

Iarba grasa Sedum Herbstfreude, denumit adesea si "Bucuria Toamnei", este o alegere ravnita pentru gradinarii entuziasti datorita frumusetii sale inegalabile in sezonul de toamna. Aceasta planta ornamentala, cu frunze verzi si inflorescente care variaza de la roz inchis la rosu-bronz, devine centrul de atractie in orice gradina odata cu venirea toamnei.

10. Mahonia (Agaris de Oregon)

Mahonia (Agaris de Oregon)

O planta pe care am descoperit-o in timp ce ma plimbam prin padure cu familia mea, Mahonia are niste flori galbene stralucitoare care aduc un zambet pe fata oricui le vede. Mai mult decat atat, frunzele sale ascutite si lucioase adauga un contrast frumos in gradina.

Indiferent de alegerea voastra, toamna nu trebuie sa fie un sezon in care gradina voastra sa stea in repaus. Cu atatia arbusti frumosi care infloresc in acest sezon, aveti toate sansele sa aveti o gradina care sa iasa in evidenta si sa surprinda placut tot cartierul.