🤍Datorită plantelor crescute în ghiveci, tu poți planta pe toată perioada anului 🤍

⚡️ TRANSPORT GRATUIT la comenzi peste 399 Ron! ⚡️

🌿 GARANTIE DE PRINDERE 90 DE ZILE 🌿

Cauta Autentificare Geanta de cumparaturi
0 articole

10 sfaturi pentru plantarea de toamna

10 sfaturi pentru plantarea de toamna - VERDENA

Echipa Verdena |

Toamna solul este umed si cald – perfect pentru noi plante inainte de inceperea iernii. Acesta este motivul pentru care atat de mult soiuri se planteaza toamna, fiind cel mai important sezon, de la plantarea bulbilor de primavara pana la mutarea si plantarea arbustilor si plantelor perene. Copacii cu radacini goale sunt plantati de obicei din toamna pana in primavara, iar toamna este, de asemenea, o perioada populara pentru asezarea gazonului.

Plantarea pentru viitor, ca orice sarcina de gradinarit, necesita indemanare si intelegere, desi plantele in unele situatii pot fi mai ingaduitoare - de exemplu, bulbul plantat cu capul in jos va functiona in continuare, dar un copac gresit plantat s-ar putea sa nu reuseasca niciodata. Avand in vedere ca plantele costa bani, este logic sa investesti timp pentru a obtine tehnica de plantare corecta si pentru a garanta succesul.

Mai multe sfaturi despre cum sa plantezi:

1. Planteaza la momentul potrivit

Planteaza la momentul potrivit

Momentul este cheia plantarii de toamna. In timp ce solul este de obicei cald si umed, conditiile pot deveni brusc foarte reci, asa ca este important sa verifici conditiile inainte de plantare. In plus, plantele exotice sau fragede inghetului au nevoie de mai mult timp pentru a se stabili decat plantele rezistente, asa ca cel mai bine sunt plantate primavara.

De regula, cu cat plantezi mai devreme, cu atat mai bine. Bulbii cu flori de primavara, arbustii si copacii cu radacina goala ar trebui sa fie plantate imediat ce le cumperi.

2. Alege plante sanatoase si calitative

Alege plante sanatoase si calitative

Cauta plante care sunt bine stabilite in recipientele lor, dar care nu au stat de ani de zile in acelasi ghiveci. Radacinile care apar din orificiul de drenaj care sunt fibroase, albe si cu aspect proaspat sunt un semn al unei plante viguroase gata sa intre in pamant - radacinile lemnoase groase indica o planta care a stat prea mult timp in ghiveci si este posibil sa nu se stabileasca odata plantata. 

3. Stabiliteste-ti un buget 

Stabiliteste-ti un buget

Merita sa-ti prioritizezi bugetul si sa alegi plantele potrivite pentru gradina ta, informandu-te despre nevoile plantei si daca se aliniaza cu spatiul din gradina ta. Multe plante cu crestere rapida, cum ar fi plantele perene si ierburile, pot fi cumparate in ghivece mici de buna valoare si, de obicei, se stabilesc rapid si usor. Astepteata-te ca plantele mai mari sa dureze mai mult sa se aseze si sa se stabileasca.

Copacii si arbustii mai mari au nevoie, de asemenea, de ingrijire ulterioara mai lunga si este posibil sa inceapa sa creasca mai greu, in functie de soiul si tipul din care face parte si mai ales de obiceiul acestuia de crestere.

4. Pregates-te bine solul

Pregates-te bine solul

Solul fertil, bine ingrijit, are nevoie de putina mai multa pregatire decat saparea unei gropi in care planta va sta, in timp ce solul compactat trebuie sapat si spart cu o sapaliga pentru a-l aera mai intai.

Pentru copaci si plante lemnoase mari, sapa o groapa patrata de trei ori mai mare, dar cu aceeasi adancime ca ghiveciul, iar daca solul este mai argilos, perforeaza partile laterale ale gaurii cu o sapaliga. Slabeste baza gaurii, dar nu adauga materie organica. Se va putrezi si va face planta sa se scufunde - in schimb pastreaza materia organica pentru un mulci de suprafata odata ce ai terminat. Pentru si mai multe sfaturi despre cum sa plantezi fiecare plante in parte descopera Ghidul tau de plantare si Sfaturi utile

5. Foloseste fertilizatori potriviti

Foloseste fertilizatori potriviti

Fertilizatorii naturali ajuta la infiintarea plantelor pentru a construi retele subterane de succes pentru o mai buna absorbtie a umiditatii si a nutrientilor. In gradinile stabilite, aceste retele exista adesea deja si acest proces se va intampla in mod natural in timp. Dar poti accelera procesul adaugand fertilizatori naturali atunci cand plantezi sau dupa ce planta s-a stabilizat.

6. Ajuta dezvoltarea radacinilor

 Ajuta dezvoltarea radacinilor

Indepartarea radacinilor poate ajuta plantele sa se dezvolte rapid si sa incurajeze radacinile sa creasca mai repede spre exterior, spre deosebire de a ramane intr-un spatiu restrans.

In cazul copacilor, in special cu cei cu radacina goala, incearca sa te asiguri ca orice radacina majora este indreptata spre exterior, departe de tulpina, spre deosebire de curbarea in jurul gaurii de plantare. In cele din urma, evita perturbarea viguroasa a radacinilor oricaror plante care urasc sa fie mutate, cum ar fi daphne si edgeworthia.

7. Ofera suportul necesar

Ofera suportul necesar

Daca un copac este stabil dupa plantare, nu-l muta. Daca exista sansa ca vantul sa-l slabeasca in gaura de plantare, introdu o tepusa joasa la un unghi de 45°, asigurandu-te ca vantul dominant sufla tulpina departe de tarus, spre deosebire de a lovi in ea. Un tarus bine plasat ar trebui sa permita tulpinii sa se indoaie in vant, dar sa ramana stabil. In cele mai multe cazuri, pot fi indepartate dupa 12-18 luni. Daca copacul este inca instabil dupa acest timp, ar putea fi un esec de stabilire, datorat solului nepotrivit.

8. Planteaza la adancimea potrivita

Planteaza la adancimea potrivita

Regula de baza pentru plantarea bulbilor este de 2-3 ori adancimea bulbului. Un bulb precum coroana imperiala are nevoie de cel putin 30 cm adancime sau nu va inflori fiabil.

La plantele lemnoase, radacinile (punctul in care primele radacini ies din tulpina) ar trebui sa fie plasate la nivelul solului. Acest lucru este esential in special in cazul copacilor, deoarece plantarea lor prea adanc este o cauza comuna de ofilire.

9. Adauga mulci in jurul plantelor care au nevoie

Adauga mulci in jurul plantelor care au nevoie

Dupa plantarea copacilor sau arbustilor (sau a plantelor erbacee in sol sarac) aplica un mulci generos, deoarece ajuta la etansarea umiditatii si adauga nutrienti cu eliberare lenta pe masura ce se descompune. Nu strange niciodata mulci in jurul bazei unui copac – radacina foarte importanta trebuie sa fie vizibila. Aplicati un inel gros in jurul bazei copacului, la aproximativ 15 cm adancime.

Nu aplica niciodata mulci pe sol inghetat sau uscat, uda intotdeauna bine mai intai, apoi adauga-l.

10. Asigura-te ca plantele sunt bine hidratate inainte de plantare

Asigura-te ca plantele sunt bine hidratate inainte de plantare

Nu planta niciodata plante cu radacinile uscate - petrece putin timp udand plantele in prealabil si, daca ai indoieli, scufunda planta intr-o galeata cu apa timp de cel putin 10 minute. Plantele vesnic verzi pot inca necesita udare in timpul iernii in perioadele de seceta, deoarece pierd apa prin frunze. Continua sa uzi plantele noi pana la primul sezon de vara, posibil mai mult pe soluri nisipoase sau in zone predispuse la seceta.

Udarea este cea mai eficienta daca este primul lucru realizat dimineata sau ultimul lucru seara si se aplica direct pe sol lent, dar constant.

 

 

Lasa un comentariu

Retine ca comentariile trebuie aprobate inainte de publicare.