🤍Datorită plantelor crescute în ghiveci, tu poți planta pe toată perioada anului 🤍

⚡️ TRANSPORT GRATUIT la comenzi peste 399 Ron! ⚡️

🌿 GARANTIE DE PRINDERE 90 DE ZILE 🌿

Cum plantezi corect | Sfaturi despre plantare

Cum plantezi corect | Sfaturi despre plantare - VERDENA

Echipa Verdena |

Incepe-ti experienta cu plantele, urmand mai intai sfaturi de specialitate privind pregatirea solului si adancimea de plantare.

 

Pregatirea si plantarea este cea mai buna modalitate de a te asigura ca plantele tale cresc bine. Cu cat depui mai multa munca la pregatirea solului, cu atat rezultatele vor fi mai bune. Daca o planta incepe bine, vei putea culege roadele mai tarziu, fie ca sunt flori si fructe sau pur si simplu o planta puternica, stabilita, care are nevoie de putina ingrijire ulterioara.

 Cum plantezi corect  Sfaturi despre plantare

Inainte de a incepe - verifica solul

Inainte de a alege plante pentru gradina ta, este important sa verificai ce tip de sol ai. Diferitele plante se potrivesc diferitelor soluri si poate fi necesar sa-ti imbunatatesti solul inainte de a incepe sa plantezi. Verifica mai intai consistenta solului – este lipicios si noroios (argila), sau cade usor printre degete (nisipos)? Undeva intre cele doua este ideal - acest tip de sol este adesea denumit friabil. Inseamna ca radacinile tinere se vor raspandi usor.

 

Daca solul tau este argilos greu, va fi greu de sapat si va trebui sa adaugi o multime de compost pentru a imbunatati structura. Daca solul este nisipos, va trebui sa adaugi si materie organica pentru a imbunatati fertilitatea. De asemenea, ar trebui sa verifici pH-ul solului. Majoritatea plantelor necesita un pH neutru pana la acid de aproximativ 6, dar unele necesita niveluri mai ridicate de aciditate si acestea sunt adesea cunoscute ca plante ericacee.

Este greu sa-ti schimbi pH-ul solului, dar il poti modifica prin adaugarea de compost acid sau ai putea crea un pat sau un container ridicat cu acid. Cel mai important lucru de retinut despre sol este sa alegi plante care se potrivesc conditiilor de crestere din gradina ta - este mai usor decat sa incerci sa schimbi solul.

 plantare

Fa un plan de plantare


Daca ai norocul sa ai o gradina noua sau ai creat un pat nou si ai decis ce plante vrei, este o idee buna sa faci un plan de plantare. Poti decupa imagini cu plantele pe care le doresti din cataloage si reviste si sa te joci cum asezarea. Cand plantele tale au sosit, aseaza-le si verifica aspectul. Asigura-te ca citesti instructiunile si lasi suficient spatiu in jurul plantei pentru ca aceasta sa se raspandeasca atunci cand este in plina crestere.

Plantarea plantelor in ghivece


Sapa o groapa potrivita pentru planta aleasa. Cu o planta in ghiveci, poti verifica acest lucru punand ghiveciul in gaura. Ar trebui sa se potriveasca confortabil, cu aproximativ 2 cm in plus in jurul perimetrului, in timp ce adancimea sa nu fie mai adanca decat cea a ghiveciului in sine.

Majoritatea arbustilor mici sunt in ghivece de plastic, pe care adesea le-au depasit. S-ar putea sa descoperi ca arbustul pe care l-ai ales are o radacina foarte stransa. Daca acesta este cazul, indeparteaza usor stratul de radacini si slabeste solul - nu-ti face griji ca faci rau plantei, deoarece radacini noi vor creste.

sfaturi pentru plantare

Plantarea de arbusti si copaci cu radacina goala


Daca ai o planta cu radacina goala, cum ar fi un trandafir, un copac sau un arbust, asigura-te ca exista suficient spatiu pentru ca radacinile sa se raspandeasca confortabil. Cauta „marcajul” solului de la baza plantei, care arata adancimea la care a fost plantata anterior. Foloseste aceasta urma ca un ghid pentru cat de adanc sa plantezi acum.

Descopera mai multe detalii despre cum sa ai grija de trandafiri mai jos:

Bifurca partile laterale ale gaurii, astfel incat solul sa fie mai usor pentru radacini sa patrunda. Daca folosesti un tarus, impinge-l acum, in diagonala, lovindu-l ferm. Pune planta cu radacina goala in gaura, astfel incat radacinile sa fie raspandite si umple gaura cu pamant. Intareste usor solul din jurul zonei de plantare.

Plantarea bulbilor

sfaturi despre plantare


Daca plantezi bulbi, poti sa-i stratifici, plantand soiuri cu inflorire ulterioara, cum ar fi lalele, in partea de jos si soiuri cu inflorire mai timpurie, cum ar fi branduse, in partea de sus.

Acest stil de plantare este o modalitate excelenta de a economisi spatiu. Poti planta un grup in jurul unui copac, putin mai aproape de suprafata. Multi bulbi vor beneficia de adaugarea unui pumn de nisip in gaura, deoarece iarna umeda le poate face sa putrezeasca. Citeste mai multe despre plantarea bulbilor in Ghidul tau de plantare.

Adancimea de plantare


Verifica cerintele de plantare pentru plante atunci cand le cumperi. De exemplu, irisii trebuie sa fie plantati cu varful rizomului chiar deasupra nivelului solului, intr-o locatie insorita. La trandafiri, totusi, verifica daca punctul in care soiul se uneste cu portaltoiul este la nivelul solului atunci cand este plantat.

 Cum plantezi corect  Sfaturi despre plantare

Plantarea in containere


Te poti distra mult cu recipientele, alegand plante pentru diferite aspecturi si culori de sezon. Amesteca compostul cu putin pamant pentru a impiedica uscarea prea rapida. Plantele consuma nutrientii din compost in aproximativ sase saptamani, asa ca adaugati o mana de ingrasamant natural cu eliberare lenta. 

Lasa un comentariu

Retine ca comentariile trebuie aprobate inainte de publicare.