Sezonul de plantare a inceput! Datorita cererii mari, livrarile pot avea intarzieri.

🤍Datorită plantelor crescute în ghiveci, tu poți planta pe toată perioada anului 🤍

⚡️ TRANSPORT GRATUIT la comenzi peste 399 Ron! ⚡️

🌿 GARANTIE DE PRINDERE 90 DE ZILE 🌿

TOP 10 Tipuri de Artar Japonez - Sfaturi de ingrijire

TOP 10 Tipuri de Artar Japonez - Sfaturi de ingrijire - VERDENA

Social Media |

Artarii japonezi sunt foarte iubiti pentru frunzele lor atractive, filigranate si pentru culoarea dramatica de toamna. Frunzele unor specii devin minunate nuante de portocaliu, galben, rosu si chiar violet, inainte de a cadea. Artarii japonezi sunt printre cei mai buni copaci pentru gradini mici iar unii dintre ei se preteaza foarte bine pentru ghivece.

Artarii japonezi cresc la diferite inaltimi. Masurarea eventualei inaltimi a unui artar japonez poate fi diferita in functie de tipul acestuia. Au o crestere foarte lenta si dureaza multi ani pentru a atinge inaltimea maxima. 

Cultiva artarii japonezi in sol umed, dar bine drenat, in mod ideal, un sol usor nisipos, acid, intr-un loc ferit de vanturile predominante. Majoritatea artarilor japonezi tolereaza plin soare sau umbra, dar tipurile pestrite se descurca cel mai bine la umbra partiala.

Tipuri de Artar Japonez

Artar Japonez Bloodgood

Artar Japonez Bloodgood

Artarul evantai rosu Bloodgood se numara printre soiurile cele mai frumoase de artari rosu-inchis si este o priveliste de vis. Prin frunzisul sau, Acer palmatum Bloodgoodpune accente extraordinare in gradina. Particularitatea la acest artar verde vara este frunzisul sau rosu intens, ce apare pe parcursul toamnei.

Frunzele sunt usor dintate pe margini, compuse din trei loburi si adanc perforate. Ele au forma lancelata, de impresie filigrana, si dau acestui artar-evantai rosu un aer fluid, elegant. Toamna frunzele se coloreaza intr-un rosu intens, stralucitor.

Acest artar evantai este un arbust decorativ minunat. El atinge o inaltime de 4 pana la 5 m si o latime de 4 pana la 6 m. Arbustul creste vertical, sub forma de tufa, cu o coroana lata, rotunda/rotunjita. Are o crestere anuala de 20 pana la 35 cm. Impodobeste gradinile/curtile din fata/peluzele si curtile interioare.

Artar japonez Inaba-shidare

Artar japonez Inaba-shidare

 

Artarul evantai Inaba Shidare este un pom exotic de talie mica, pe care il intalnim inca rar in gradinile noastre si care ne entuziasmeaza prin frunzisul sau incomparabil. Acest soi se caracterizeaza prin constanta coloritului stralucitor si lucios al frunzelor sale.

Deja de la intrarea in vegetatie, frunzele sunt de culoare scanteietoare rosu-inchis. Isi pastreaza de-a lungul intregii veri culoarea intensa si nu se inverzesc. Toamna ele devin de culoare rosie intensa.

Frunzele sunt o priveliste deosebita si datorita formei intersante. Ele sunt adanc disecte, cu 5-7 loburi si sunt franjurate fin pe margini. Acer palmatum Inaba Shidare formeaza in luna mai flori rosii-purpurii, precum strugurii. 

Artar japonez Osakazuki

Artar japonez Osakazuki

 

Acer palmatum 'Osakazuki' are frunze din sapte lobi, verzi primavara si vara, care devin rosu aprins toamna. Multi considera castigatorul 'Osakazuki' ca avand cea mai intensa si mai de durata culoare rosie de toamna dintre toti artarii japonezi.

Ideal pentru o gradina mai mica, dar la fel de capabil sa creeze drama tomnatica si intr-o gradina mai mare, Acer palmatum 'Osakazuki' este un copac mic, respectiv o tufa mare, cu un habitat deschis. Crescand destul de repede ca specimen tanar, 'Osakazuki' ajunge la maturitate la o dimensiune de maxim 4 x 3 metri in 20 de ani. Prefera o pozitie ferita de lumina directa a soarelui, daca se poate.

Artar Japonez Red Emperor

Artar Japonez Red Emperor

Red Emperor este numit pe buna dreptate - ca un imparat, acest artar in evantai este punctul focal al oricarui design de gradina! Frunzele sale stralucesc in nuante de mov si liliac, atragand cu pricepere toate privirile spre el. Cu forma sa adanc taiata, cu mai multi lobi, este, de asemenea, un adevarat ornament cu frunze. Primavara, Red Emperor se impodobeste si cu flori purpurii care servesc drept sursa de hrana pentru lumea noastra de insecte. Toamna, acest artar in forma de evantai se aprinde ca un far purpuriu. Red Emperor creste deosebit de repede si de inalt.

Are o forma de vaza izbitoare, crescand ca un arbust mare si viguros sau ca un copac mic cu mai multe tulpini, cu o coroana densa. In orice bordura, gradina japoneza, la marginea unui iaz sau chiar intr-un ghiveci generos, Red Emperor devine un punct de atractie absolut de sine statator!

Artar japonez Fireglow

Artar japonez Fireglow

In cazul artarului in forma de evantai Fireglow (Acer palmatum Fireglow), numele soiului spune totul: frunzisul rosu catifelat, aprins, este cel care distinge acest artar japonez si care confera gradinii dumneavoastra o stralucire constanta. Dar si frunzisul portocaliu al toamnei isi face partea sa. Crengutele de culoare rosu bronz ofera un accent suplimentar pe tot parcursul anului. Culoare pentru gradina chiar si iarna!

Fireglow creste in forma de palnie pana la o inaltime si o latime de aproximativ 2,5 - 3,5 metri. Acest lucru il face eficient intr-o pozitie solitara, fie ca este plantat intr-o frontiera, intr-o gradina japoneza sau de piatra sau la marginea unui iaz. 

Artar japonez Dissectum Garnet

Artar japonez Dissectum Garnet

Cu artarul Garnet intra o culoare vivace si gratioasa si in gradinile mici! Un adevarat magnet pentru priviri il reprezinta frunzele adanc disecte, de unde ii provine si numele, de culoare intens purpurie spre negru care se mentine intreaga vara!

Garnet nu se inverzeste si se impodobeste inca o data toamna cu o culoare rosie deosebit de stralucitoare. Acest artar devine foarte usor centrul de atractie al oricarui amenajament!

Plantat solitar, Garnet iese in evidenta in straturi si curti, in gradina de piatra sau japoneza, pe malul iazurilor sau chiar in ghivece. Datorita cresterii sale pitice cu crengi atarnand pitoresc, Garnet isi gaseste locul peste tot, asa incat poate aduce culoare si frumusete chiar si pe balcon.

Tot ce are nevoie acest artar usor de ingrijit, nepretentios si robust este un amplasament la soare sau semi-umbra, protejat de vant precum si un sol permeabil, nutritiv si reavan,umed.

Artar japonez Orange Dream

Artar japonez Orange Dream

Aparitia primavara a frunzelor acestui artar evantai Orange Dream, declanseaza in gradina un adevarat foc auriu-portocaliu! Frunzele se inverzesc ulterior, insa isi pastreaza adesea o margine decorativa portocalie.

Datorita formei multi-lobate a frunzelor, el este oricum o atractie in gradina! Toamna frunzele mai stralucesc inca o data in nuante saturate de auriu-portocaliu si rosu. Astfel Orange Dream insufleteste orice amenajament, indifferent daca este plantat solitar, in gradina japoneza sau de piatra, pe malul iazului sau in ghiveci pe terasa sau la intrare!

Aceasta frumusete infrunzita creste ca un tufis inalt sau arbore de talie joasa, cu o coroana rotunda, frumoasa si pitoreasca. Aceasta este preferata pasarilor din gradina pentru a cuibari. Si insectele se bucura primavara de prezenta acestui artar, datorita florilor sale.

Artar japonez Red Feathers

Artar japonez Red Feathers

Acesta este un copac disecat cu frunze extrem de fine, care ramane mic, creste incet, este foarte rezistent si este neatins de soare. Ce ti-ai putea dori mai mult. Este cu adevarat superb. Isi pastreaza culoarea rosu toata vara. Este un copac rosu cu adevarat special, mai mic si puternic disecat, de culoare rosie, perfect pentru acel loc special.

Artar japonez Skeeters Broom

Artar japonez Skeeters Broom

Artarul evantai Skeeters Broom este un adevarat foc de artificii in orice gradina. Acest artar este un pom de talie mica, care cu anii dezvolta un mic trunchi. Frunzisul artarului Acer palmatum Skeeters Broom este de culoare rosu stralucitor si luminos, care se transforma in coloritul de toamna purpuriu spre rosu, inflacarat.

Artarul evantai Skeeters Broom atinge o inaltime de pana la 150 cm si o latime de 110 cm. Frunzele acestui soi sunt ascutit-multilobate si mici. Frunzele de forma degetelor, mate pe partea superioara, sunt delicate si ne vrajesc cu frumusetea lor.

Acer palmatum Skeeters Broom este un artar decorativ cu crestere lenta. Aceasta foioasa se dezvolta optim in plin soare si prefera un sol reavan-umed, usor permeabil.

Skeeters Broom este rezistent iarna, dar prefera un amplasament ferit de vant. Daca temperaturile scad sub -24C, se recomanda protectie de iarna.

Artar japonez Jordan

Artar japonez Jordan

Artarul evantai Jordan este o atractie in orice gradina datorita frunzelor sale intens colorate. Gradinarul poate sa aleaga, in cazul acestui soi, orice amplasament, deoarece Acer shirasawanum Jordan suporta, contrar fratilor sai de specie, si locuri in plin soare fara ca frumoasele frunze sa se decoloreze. 

Artarul de talie mica este o bijuterie in curte, in spatii mici si se poate cultiva in ghiveci. Asa isi dezvolta frunzisul minunat pe terase si in curti interioare.

Amplasarea lui in plin soare face ca acest soi sa aibe un frunzis galben intens. Dar trebuie sa avem rabdare, pentru ca uneori dureaza 3-4 ani pana cand planta se adapteaza noului amplasament si isi arata culoarea in plina splendoare.