Sezonul de plantare a inceput! Datorita cererii mari, livrarile pot avea intarzieri.

🤍Datorită plantelor crescute în ghiveci, tu poți planta pe toată perioada anului 🤍

⚡️ TRANSPORT GRATUIT la comenzi peste 399 Ron! ⚡️

🌿 GARANTIE DE PRINDERE 90 DE ZILE 🌿

13 Motive pentru care gradinaritul este bun pentru sanatatea ta

13 Motive pentru care gradinaritul este bun pentru sanatatea ta - VERDENA

Social Media |

Rezultatele unei multitudini de cercetari arata acum ceea ce gradinarii au cunoscut in mod intrinsec de generatii – ca gradinaritul este bun pentru sanatatea ta. 

13 Motive pentru care gradinaritul este bun pentru sanatatea ta

Acum, mai mult ca niciodata, pe masura ce cultura noastra devine din ce in ce mai obsedata din punct de vedere tehnologic si din ce in ce mai lipsita de natura, aceste informatii sunt esentiale de digerat si imbratisat. Motivul pentru care? Pentru ca multe tari din lume luam exemplul America, se afla intr-o criza de sanatate nationala cu implicatii economice si sociale substantiale.

Iata cateva statistici care confirma acest lucru:

  • Publicul american isi petrece mai mult de 90% din timp in interior, ducand un stil de viata extrem de sedentar, deconectat, nesanatos si nenatural.
  • Cele mai recente statistici arata ca 33% dintre adultii din SUA sunt obezi, suportand 148 de miliarde de dolari in costuri medicale anual si contribuind la 18% din decesele adultilor din SUA.
  • Cercetari recente finantate de Disney arata ca 65% dintre parintii din SUA vad ca o problema „foarte grava” faptul ca copiii lor nu petrec mai mult timp in aer liber. Potrivit sondajului, acest lucru este egal sau aproape de preocuparile lor cu privire la hartuire, calitatea educatiei si obezitate. 

beneficiile gradinaritului

In mod ideal, aceste statistici iti vor da un pic de gandit pentru a petrece mai mult timp in aer liber, in natura si gradinarit. Dar cei dintre voi care ar putea avea nevoie de mai multe fapte de baza care sa va ajute in luarea deciziei de a va apuca de gradinarit, cititi urmatoarele aspecte:

1. Gradinaritul va poate reduce riscul de accident vascular cerebral (impreuna cu alte activitati precum joggingul si inotul).

2. Gradinaritul arde caloriile. Gradinaritul este considerat exercitiu de intensitate moderata pana la mare. Potrivit Centrelor pentru Controlul si Prevenirea Bolilor, puteti arde pana la 330 de calorii in doar o ora de gradinarit usoara si de munca in curte - mai mult decat ridicarea greutatilor pentru aceeasi perioada de timp. Institutul National de Sanatate recomanda 30 pana la 45 de minute de gradinarit de trei pana la cinci ori pe saptamana, ca parte a unei bune strategii.

3. Gradinaritul intens nu este util doar pentru mentinerea greutatii, ci si pentru reducerea riscului de boli de inima si alte boli care pun viata in pericol. Doar 30 de minute de activitate fizica la nivel moderat de cateva ori pe saptamana poate preveni si controla hipertensiunea arteriala. De fapt, gradinaritul a obtinut un loc pe lista de recomandari a Institutului National pentru Inima, Plaman si Sange pentru combaterea hipertensiunii arteriale.

sanatate prin gradinarit

4. Gradinaritul scade probabilitatea de osteoporoza. Cand sapi, plantezi, plivesti si te implici in sarcini repetitive care necesita forta sau intindere, toate grupele musculare majore se antreneaza bine.

5. Gradinaritul este o eliminare a stresului. De fapt, poate fi o eliminare a stresului si mai eficienta decat alte activitati de petrecere a timpului liber. Intr-un studiu din Tarile de Jos (asa cum a raportat CNN), la doua grupuri de studenti li s-a spus sa citeasca fie in casa, fie in gradina, timp de treizeci de minute dupa incheierea unei sarcini stresante. Grupul care a gradinarit a raportat ca este intr-o dispozitie mai buna decat grupul care a citit. Si au prezentat, de asemenea, niveluri mai scazute de cortizol, hormonul stresului.

beneficiile din gradina

6. A fi inconjurat de flori imbunatateste sanatatea. In cercetarile comportamentale efectuate la Universitatea Rutgers de Jeanette M. Haviland-Jones, Ph.D., rezultatele au aratat ca florile sunt un moderator natural si sanatos al starilor de spirit si au un impact imediat asupra fericirii, efecte pozitive pe termen lung asupra starii de spirit.

7. Gradinaritul este o modalitate de a da sens vietii. A fi in gradina si a simti o conexiune profunda cu pamantul iti ofera oportunitatea de a te concentra asupra frumusetii si te inspira sa experimentezi sentimente de uimire, recunostinta si abundenta.

sapatul in gradina

8. Actul de gradinarit ne permite sa intram in „zona”, cunoscuta si ca stare alterata de constiinta – similar cu ceea ce poate experimenta un jogger sau o persoana care practica yoga sau meditatie. Aceasta stare transcendenta este un loc magic si spiritual in care cineva experimenteaza tot ce este mai bun din ceea ce este.

9. Este probabil ca gradinaritul si florile sa serveasca drept mijloc de supravietuire, de mai bine de 5000 de ani, oamenii cultivand flori. Trebuie sa existe un motiv pentru care aceasta practica continua sa existe. Dupa cum a scris Michael Pollan, „A fost floarea care a introdus ideea de frumusete in lume in momentul, cu mult timp in urma, cand atractia florala a aparut ca o strategie evolutiva.”

10. Sapatul are beneficii reale pentru sanatate si „cresterea starii de spirit”. Importanta gradinaritului este scrisa in fiziologia noastra. Dovezile pentru ceea ce se numesc „ipotezele de igiena” sunt abundente. Pe scurt, stim ca copiii care sunt expusi la murdarie in anii de formare dezvolta un sistem imunitar mai sanatos si mai puternic in comparatie cu copiii ai caror parinti ii tin foarte curati si au o incidenta mai mica a astmului, eczemelor si alergiilor mai tarziu in viata. Expunerea la murdarie in copilarie promoveaza o sanatate buna.

sanatate in gradina

11. Gradinaritul imbunatateste relatiile si compasiunea. Cercetarile arata ca oamenii care petrec perioade lungi de timp in jurul plantelor tind sa aiba relatii mai bune cu ceilalti.

12. Gradinaritul poate reduce riscul de dementa. Unele cercetari sugereaza ca activitatea fizica asociata cu gradinaritul poate ajuta la scaderea riscului de a dezvolta dementa. Doua studii separate, care au urmarit persoane in varsta de 60 si 70 de ani, timp de pana la 16 ani, au constatat ca cei care gradinareau in mod regulat aveau un risc de dementa cu 36% si 47% mai mic decat cei care nu sunt gradinari, chiar si atunci cand o serie de alti factori de sanatate au fost luati in considerare. Efectele dementei pot schimba viata, asa ca prevenirea este foarte importanta.

13. Gradinaritul iti intareste sistemul imunitar. In timp ce esti in aer liber la soare, vei absorbi si multa vitamina D, care ajuta organismul sa absoarba calciul. La randul sau, calciul ajuta la mentinerea oaselor puternice si a sistemului imunitar sanatos.

gradinarim pentru sanatate

In concluzie, indiferent la varsta la care te afli, daca doresti sa traiesti mai sanatos si sa te bucuri de frumusetile naturii care te inconjoara, gradinareste! Lucreaza in gradina, planteaza, sapa, tunde si petrece timp gradinarind, astfel te vei bucura de o viata sanatoasa dar si de o gradina frumoasa!