Sezonul de plantare a inceput! Datorita cererii mari, livrarile pot avea intarzieri.

🤍Datorită plantelor crescute în ghiveci, tu poți planta pe toată perioada anului 🤍

⚡️ TRANSPORT GRATUIT la comenzi peste 399 Ron! ⚡️

🌿 GARANTIE DE PRINDERE 90 DE ZILE 🌿

7 sfaturi pentru pregatirea gradinii vara

7 sfaturi pentru pregatirea gradinii vara - VERDENA

Social Media |

Vara este un moment preferat al anului pentru multi dintre noi, invocand amintiri ale zilelor insorite la plaja sau in curtea din spate, stropitoarele oferind un peisaj relaxant pe peluzele uscate, si timpul petrecut alaturi de cei dragi. 

Orele lungi de soare si revenirea la vremea mai calda sunt bune pentru plante (si oameni), dar succesul in gradina vara depinde in mare masura de umiditatea disponibila a solului.

Perioadele de vreme uscata prelungita si caldura excesiva pot face ravagii cu multe dintre popularele noastre plante de gradina. Fara umiditatea adecvata, solul dar si amestecurile pentru ghivece se pot usca, devenind hidrofobe sau hidrofuge.

Pentru a obtine cele mai bune rezultate pentru gradina ta, ti-am pregatit sapte sfaturi pentru a te ajuta sa o mentii in forma.

7 sfaturi pentru pregatirea gradinii vara
1. Pregateste solul

O buna pregatire a solului poate face diferenta atunci cand ne referim la gradina. Pregatirea solului in avans in lunile de primavara poate ajuta gradina sa prospere pe tot parcursul verii. Pamantul de buna calitate permite plantelor si legumelor sa-si imbunatateasca capacitatea de retinere a apei, ceea ce este important pentru a evita uscarea plantelor. O modalitate excelenta de a te pregati si de a imbunatati solul este sa adaugi materie organica sub forma de compost sau mulci in sol.

Cand gradinaresti in ghivece, utilizeaza un pamant de ghiveci de calitate, deoarece amestecurile ieftine sunt aproape inutile. Pamantul de calitate pentru ghiveci retinee umiditatea si nutrientii in jurul radacinilor unei plante, permite radacinilor in crestere suficient aer pentru a respira si ajuta la sustinerea plantei si a radacinilor sale.

2. Ofera gradinii tale o udare adecvata
udarea gradinii

Apa este totul in timpul verii, fie ca este sa sari in piscina, sa faci o baie in mare sau sa oferi gradinii tale o udare adecvata. Udarea eficienta in perioadele mai racoroase ale zilei si utilizarea composturilor si a mulcilor organici care se descompun in sol iti vor mentina gradina plina de umiditatea de care plantele tale au nevoie in timpul verii.

Cel mai bun moment pentru a-ti uda gradina este dimineata devreme. Incearca sa eviti sa uzi gradina dupa-amiaza tarziu - acest lucru reduce riscul de aparitie a mucegaiului si a ciupercilor. Si nu uita sa respecti instructiunile relevante cu privire la utilizarea apei pentru fiecare planta in parte.

3. Fertilizeaza-ti gradina
fertilizarea gradinii

Gradina ta are nevoie de mai mult decat apa pentru a trece peste acele zile fierbinti de vara. Fertilizarea gradinii tale are ca rezultat plante mai sanatoase, care sunt mai rezistente la caldura si seceta si va ajuta gradina sa reziste stresului verii.

Fertilizarea gradinii tale cu ingrasamant natural cu eliberare controlata poate ajuta la promovarea unui sistem radicular sanatos si a unei cresteri puternice, intarind in acelasi timp peretii celulari, permitand plantelor sa retina apa pentru perioade mai lungi de timp.

4. Ajuta-ti gradina sa ramana racoroasa

umbra pentru gradina

Daca o zona a gradinii tale este expusa la lumina directa a soarelui in cea mai mare parte a zilei, cauta modalitati in care poti crea umbra, pentru a oferi gradinii tale o pauza de la soarele aspru de vara. Plantele in ghivece trebuie mutate intr-o pozitie umbrita, acolo unde este posibil; indiferent daca este sub o gramada de copaci sau pe veranda, pentru a le ajuta sa se scape de caldura verii.

Daca plantele gradinii tale nu pot fi mutate intr-o pozitie umbrita, udarea suplimentara si mulcirea in jurul plantelor pot ajuta la retinerea umiditatii in sol.

5. Adauga mulci in gradina ta

mulci gradina

Patura naturii, mulciul este modalitatea perfecta de a-ti mentine pamantul racoros vara. Mulciul acopera solul, care retine umiditatea si limiteaza evaporarea, ajutand plantele si factura la apa.

Nu numai ca mulciul este excelent pentru a mentine umezeala, dar mulciurile organice, cum ar fi aschii de lemn de esenta tare si acele de pin se descompun incet in timp, adaugand micronutrienti in sol, ceea ce contribuie la sanatatea solului.

6. Profita de plantele de vara

petunii

Vara este momentul perfect pentru a cultiva legume in gradina ta. Soiurile precum salata verde, rosiile, castravetii si dovleceii sunt usor de cultivat si prospera pe vremea de vara.

In ceea ce priveste plantele, ferigile, muscatele si plantele anuale de vara precum petuniile sunt alegerea perfecta pe masura ce se incalzeste.

7. Ai grija de tine

gradinarim vara

Vara poate fi caracterizata prin zile lungi, fierbinti, inabusitoare si pline de soare. Indiferent daca tunzi gazonul sau plantezi, alege o perioada de timp mai racoroasa nu doar pentru gradina ta, ci si pentru sanatate.

Se recomanda sa stai ferit de soare intre orele 10:00 si 16:00 cand razele UV sunt cele mai puternice. Daca gradinaresti afara, asigura-te ca porti o palarie, ochelari de soare, bei multa apa si aplici protectie solara cu un SPF de cel putin 30+.