🌼 AFLA AICI DE CE ESTE SIGUR SA PLANTEZI CHIAR SI VARA! 🌼

🤍Datorită plantelor crescute în ghiveci, tu poți planta pe toată perioada anului 🤍

⚡️ TRANSPORT GRATUIT la comenzi peste 399 Ron! ⚡️

🌿 GARANTIE DE PRINDERE 90 DE ZILE 🌿

Cum sa creezi o gradina senzoriala

Cum sa creezi o gradina senzoriala - VERDENA

Social Media |

Afla cum sa creezi o gradina care sa stimuleze toate cele cinci simturi cu ajutorul plantelor. 

Cu totii ne folosim simturile atunci cand ne bucuram de o gradina, intentionat sau nu. Nu putem sa nu admiram o inflorire deosebit de vie sau sa ne bucuram de sunetul unui polenizator in timp ce traverseaza curtea. Diferenta la o gradina senzoriala este ca exista un efort constient de a apela la toate cele cinci simturi.

Ce este o gradina senzoriala?

Intr-o gradina senzoriala, cele cinci simturi sunt luate in considerare in fiecare aspect al designului, amenajarii peisagistice si a plantarii. Toate gradinile au elemente care fac apel la simturi, dar scopul unei gradini senzoriale este de a maximiza impactul asupra celor cinci simturi: vazul, mirosul, sunetul, atingerea si gustul.Gradinile senzoriale pot avea numeroase utilizari, de la spatii educationale pentru a-i invata pe tineri cum sa se conecteze cu natura, pana la spatii de odihna si recuperare. Stimularea oferita de o gradina senzoriala poate fi benefica persoanelor cu probleme de sanatate sau celor cu deficiente cognitive. Copiii cu autism pot beneficia enorm de pe urma unei gradini senzoriale, deoarece le ofera un spatiu pentru a-si explora simturile intr-un mediu sigur si controlat. Raspunsul emotional la o gradina senzoriala poate face o diferenta pozitiva pentru sanatatea si bunastarea noastra a tuturor.

Cand proiectezi o gradina senzoriala, este important sa iei in considerare cui este dedicat spatiul si care sunt nevoile acestora, de exemplu, daca copiii vor folosi spatiul, asigura-te ca plantele pe care ii incurajezi sa le atinga nu sunt toxice. 

Daca proiectezi o gradina pentru persoanele cu deficiente de vedere, i-a in considerare culorile indraznete si contrastante. Concentreaza-te pe aspectele de design care prezinta in special atingerea si sunetul. Pentru utilizatorii de gradina cu deficiente de auz, o gradina senzoriala cu multe culori, texturi si mirosuri poate ajuta la reducerea stresului cauzat de pierderea auzului.

Nu ai nevoie de un spatiu mare pentru a crea o gradina senzoriala, ideile de mai jos pot fi implementate indiferent de spatiul tau de crestere, fie ca este poate chiar un balcon sau gradina.

Vizual

Cand te gandesti la ceea ce va atrage vizual intr-o gradina senzoriala, este important sa te gandesti la texturile si formele diferitelor plante, precum si la florile pe care le produc. Alege plante cu o gama larga de obiceiuri de crestere, de la acoperirea solului pana la cataratoare, precum si o gama larga de tipuri de frunze.

Culoarea este, de asemenea, cruciala atunci cand planifici impactul vizual al unei gradini, alegerea schemei de culori va avea un impact semnificativ asupra spatiului. O paleta rece va crea o atmosfera linistitoare, in timp ce o paleta mai calda, cu culori vibrante, va aduce mai multa energie spatiului.

In plus fata de plante, impactul vizual al gradinii poate fi afectat si de alte alegeri, cum ar fi decizii dure de amenajare a spatiului sau elemente precum iazurile. Nu uita sa adaugi o zona de relaxare, astfel incat sa te poti relaxa si sa admiri spatiul.

Miros

Mirosul este unul dintre cele mai evocatoare dintre toate simturile, mirosul unei flori sau al ierbii proaspat cosite poate evoca instantaneu amintiri. Umplerea unei gradini cu plante aromatice este una dintre cele mai bune modalitati de a spori impactul senzorial al spatiului tau.

Exista o multitudine de plante parfumate din care sa alegi vara, de la parfumul emblematic si aromele ametitoare ale unui Rozmarin Capri sau un Cimbrisor Aureus. Dar nu doar vara iti poti umple gradina cu parfumuri, exista flori parfumate din care sa alegi pe tot parcursul anului, de la un Arbust chinezesc Loropetalum Fire Dance in februarie pana la Viburnum pe tot parcursul iernii. Ierburile sunt, de asemenea, o alegere minunata, cu frunzisul lor foarte parfumat, care va stimula si papilele gustative.

Sunet

Intr-o gradina senzoriala, sunetul este esential, te ajuta sa te concentrezi asupra imprejurimilor tale imediate si sa te adaptezi la natura. Atunci cand iti proiectezi spatiul, i-a in considerare ce va crea sunetul, fie ca este vorba de stropirea blanda a unei caracteristici de apa sau de fosnetul ierburilor.

Atragerea faunei salbatice in gradina ta are multe beneficii, iar sunetele pe care le creeaza este doar unul. Planteaza flori salbatice si alte plante prietenoase cu polenizatorii, apoi stai si bucura-te de zumzetul insectelor. Hraneste pasarile si lasa sunetul glorios al cantecului pasarilor sa treaca peste tine.

Amenajarea peisajului dur poate avea, de asemenea, un impact asupra sunetelor care umplu gradina, fie ca este vorba de o poteca de pietris care scrasneste sub picioare sau de frunze de toamna care zgarie pe o poteca de pavele.

Atingere

Urechea iepurelui Big Ears

Incurajeaza explorarea prin atingere in gradina ta senzoriala, incluzand o multime de texturi si suprafete diferite. De la frunzisul moale si matasos al plantei Urechea iepurelui Big Ears pana la senzatia de piele a plantei Iarba de soaldina Sedum spot on Deep Rose sau frunzisul atragator de firav de Rogoz - Carex, alege plante pe care vei dori sa le atingi si sa te bucuri de diferitele texturi. Este important sa nu plantezi nimic toxic sau cu spini intr-o gradina in care incurajezi atingerea.

Rogoz Everglow

Atingerea poate fi stimulata si prin decizii grele de amenajare a teritoriului in gradina, i-a in considerare materialele folosite pentru a crea pereti, zone de relaxare sau terasa. Apa este, de asemenea, un plus minunat pentru gradina, scufundarea mainii intr-un iaz racoros intr-o zi fierbinte de vara si simtirea curgerii apei peste maini este o experienta senzoriala minunata.

Gust

Coacaz Rosu

Papilele gustative nu trebuie uitate intr-o gradina senzoriala, indiferent de dimensiunea spatiului tau, poti cultiva legume, fructe sau Afin, Smochin, Piersic si Alti Pomi & Arbusti Fructiferi. Exista o mare varietate de culturi din care sa alegi, asa ca creste-le pe cele pe care iti place sa le mananci, astfel incat sa te poti bucura cu adevarat de recolta. Cele mai multe culturi vor necesita gatit inainte de a putea gusta, dar in cazul fructelor poti avea o gustare in timp ce te plimbi prin gradina.

Ierburile sunt, de asemenea, un plus grozav pentru o gradina senzoriala, precum si un plus delicios la mesele tale, contribuind cu un miros minunat.