ATENTIE! Din cauza sarbatorilor vor exista intarzieri suplimentare in livrari. Comenzile plasate acum vor ajunge dupa Paste.

🤍Datorită plantelor crescute în ghiveci, tu poți planta pe toată perioada anului 🤍

⚡️ TRANSPORT GRATUIT la comenzi peste 399 Ron! ⚡️

🌿 GARANTIE DE PRINDERE 90 DE ZILE 🌿

Cum sa cresti zambile | Sfaturi de ingrijire zambile

Cum sa cresti zambile | Sfaturi de ingrijire zambile - VERDENA

Social Media |

Tot ce trebuie sa stiti despre cresterea si ingrijirea zambilelor, atat in gradina de primavara, cat si in interiorul casei tale.

Zambilele sunt bulbi de primavara incantatori, parfumati si usor de cultivat. Ele infloresc intr-o gama larga de culori, de la mov si roz traditional la alb si chiar mov. Planteaza zambile in fata marginilor gradinii pentru o expozitie de primavara sau in ghivece pentru o pata parfumata de culoare mai aproape de casa. Zambilele pot fi fortate si pentru inflorirea de Craciun daca sunt crescute in interior.

cum sa cresti zambile

Cum sa cresti zambile

Cultiva zambilele in sol umed, dar bine drenat, in plin soare, intre septembrie si noiembrie. Planteaza bulbi de zambile la 10 cm adancime si la 8 cm unul de celalalt. Uda cand solul este uscat.

Planteaza bulbi de zambile in ghivece dar mai putin adanc si mai apropiati unul de altul, atata timp cat nu se ating.

Unde sa cresc zambile

unde sa cresti zambile

Zambilele functioneaza bine in partea din fata a granitelor de primavara, impreuna cu alti bulbi de primavara, cum ar fi lalelele. Dimensiunea lor mica (inaltime de pana la 5 pana la 30 cm) le face ideale pentru ghivecele de primavara.

In casa, creste zambile intr-un loc luminos, aerisit, in mod ideal, cu mult soare.

Cum sa plantezi zambile

cum sa plantezi zambile

Asigura-te ca porti intotdeauna manusi atunci cand plantezi bulbi de zambile, deoarece acestia pot irita pielea.

Cultivarea zambilelor in aer liber:

  1. Planteaza bulbii toamna, ideal intr-un loc insorit, intr-un sol umed, dar bine drenat.
  2. Pregateste solul indepartand buruienile si sapa pentru a reduce compactarea.
  3. Planteaza bulbii la o adancime de aproximativ 10 cm si la o distanta de 8 cm.
  4. Acopera cu pamant si taseaza usor in jurul lor. Uda solul daca este uscat.

Cultivarea zambilelor in ghivece:

  1. Planteaza zambilele in compost multifunctional fara turba, la o distanta de aproximativ 5 cm.
  2. Pentru expozitii pe termen lung, utilizeaza un compost pe baza de argila si planteaza bulbii mai departe, asa cum ai face daca i-ai planta in pamant.
  3. Adauga un ingrasamant natural cu eliberare lenta pentru a mentine aspectul cat mai favorabil.

cum sa cresti zambile

Cum sa plantezi zambile in interior

Zambilele sunt exemplare fantastice si parfumate si pot fi obtinute chiar si de Craciun. Pentru cele mai bune rezultate, cumpara bulbi care nu trebuie fortati atat de mult pentru a incuraja florile timpurii. Nu trebuie sa plantezi zambile de interior la fel de adanc precum le-ai planta in ghivece de exterior sau in pamant.

Pur si simplu aseaza bulbii pe un strat de compost de 5 cm, astfel incat sa fie aproape unul de celalalt, dar sa nu se atinga. Umple cu compost in jurul lor, astfel incat partea superioara a fiecarui bulb sa fie vizibila. Uda usor pentru a umezi compostul. Acopera si pastreaza intr-un loc intunecat si racoros timp de aproximativ 10 saptamani, pana cand apar lastari, apoi muta-le intr-un loc usor aerisit.

Plantarea zambilelor de Craciun

Pentru zambilele de Craciun, planteaza bulbii cu aproximativ 13 saptamani inainte, in jurul ultimei saptamani a lunii septembrie. Pentru inflorirea de Craciun garantata, planteaza trei loturi, fiecare la intervale saptamanale, asa ca, daca un lot trece peste, vor mai fi doua in margine gata sa infloreasca in ziua cea mare.

Pentru a „forta” zambilele sa infloreasca, va trebui sa le acoperiti o perioada. Le poti acoperi cu o patura veche, niste paie sau un ziar gros si le poti depozita intr-o magazie sau garaj unde vor ramane racoroase (9ºC este ideal), pana la 10 saptamani (bulbii fortati au nevoie de doar sase saptamani). Verifica-le in mod regulat si uda-le inca o data daca compostul se simte uscat.

Odata ce lastarii au crescut, adu zambilele in interior intr-un loc luminos si racoros, cum ar fi un pervaz. Ai grija sa nu le pui langa o sursa de caldura, cum ar fi un calorifer, deoarece pot creste prea repede. Uda atunci cand ai nevoie, de obicei cand compostul incepe sa se simta uscat. Odata ajunse in interior, zambilele tale ar trebui sa dureze doar trei saptamani pentru a inflori.

Cum sa cresti zambile intr-o vaza de sticla

cum sa plantezi zambile intr-o vaza cu apa

De asemenea, poti creste bulbi de zambile in borcane de sticla sau vaza, fara compost. Utilizeaza numai bulbi tratati termic pentru aceasta varianta. Pur si simplu umple fiecare pahar cu zambile cu apa chiar sub locul unde va sta baza bulbului, apoi pune bulbii la locul lor. Asigura-te ca nu atinge apa, ci se aseaza chiar deasupra ei. Pune paharul intr-un loc racoros (sub 10°C), intunecat timp de sase saptamani pentru ca radacinile sa se formeze. Odata ce lastarul verde principal are aproximativ 7-10 cm inaltime, muta vaza in lumina completa si urmareste cum se dezvolta treptat floarea. Intoarceti paharul cu o jumatate de intoarcere in fiecare zi, pentru a preveni ca planta sa creasca spre lumina si sa se rastoarne. Completeaza cu apa dupa cum este necesar.

Ingrijirea zambilelor

ingrijirea zambilelelor

Zambilele cultivate in aer liber pot fi lasate in sol pentru a reaparea in anul urmator. Dupa inflorire, indeparteaza tulpina de inflorire pentru a impiedica planta sa iroseasca energie in productia de seminte. Lasa frunzisul sa se stinga complet si hraneste cu un ingrasamant bogat in potasiu, cum ar fi un furaj de rosii, pe care bulbul il va folosi pentru a produce florile de anul viitor. Bulbii de interior pot fi plantati in pamant pentru a inflori natural in anul urmator.

Bulbii de zambile fortate pentru interior nu vor fi potrivite pentru a fi folosite din nou in interior, dar ii puteti planta afara si vor inflori in fiecare primavara in anii urmatori.

Cum sa inmultesti zambilele

Bulbii de zambile crescuti in pamant se vor propaga in mod natural prin formarea de lastari. Poti sa scoti bulbii si sa le indepartezi in timpul toamnei si al iernii sau sa lasi sa se inmulteasca in mod natural.

Cultivarea zambilelor: rezolvarea problemelor

Cea mai frecventa problema cand cresti zambilele in interior este ca acestea se rastoarna. Acest lucru este cauzat de tulpinile grele de flori si prea multa caldura. Asigura-te ca zambilele tale cresc in conditii racoroase, luminoase, departe de o sursa de caldura. Acest lucru va asigura ca cresc incet si nu se rastoarna.

In gradina, zambilele pot sa nu arate la fel de florifere in al doilea sau al treilea an de la plantare. In timp ce acestea arata atractive in sine, poate doresti sa le incurajezi sa revina la forma lor originala de inflorire. Pentru a incuraja acest lucru, asigura-te ca frunzisul se stinge in mod natural dupa inflorire si bulbilor o hrana buna cu un ingrasamant bogat in potasiu. Pentru bulbii care au fost in pamant de mai mult de cativa ani, poate fi cel mai bine sa le inlocuiesti.

Cele mai bune varietati de zambile de crescut

 Bulbi Zambile Delft Blue (5 bucati/pachet)

 Bulbi Zambile Delft Blue (5 bucati/pachet)

Hyacinthus orientalis, sau zambila de gradina, este o planta din grupul zambilelor, din familia asparagus. Acestea fac parte dintre plantele cu flori de primavara tipice si nu ar trebui sa lipseasca din nicio gradina. 

Bulbi Zambile Miss Saigon (5 bucati/pachet)

Bulbi Zambile Miss Saigon (5 bucati/pachet)

Locatia trebuie sa fie insorita sau semiumbrita, solul sa fie pietros sau nisipos, moderat uscat sau proaspat si alcalin sau usor acid.

Bulbi Zambile City Of Haarlem (5 bucati/pachet)

Bulbi Zambile City Of Haarlem (5 bucati/pachet)

In principiu, plantele sunt destul de usor de ingrijit, dar udarea excesiva a plantelor sau udarea directa a tuberculilor poate duce la putrezire. Plantele ating o inaltime de crestere intre 15 si 40 cm. 

Bulbi Zambile Jan Bos (5 bucati/pachet)

Bulbi Zambile Jan Bos (5 bucati/pachet)

Florile apar in aprilie, uneori chiar in mai, si au o gama larga de culori. In functie de dorintele tale, poti apela la sfaturile prezentate mai sus pentru inflorirea de craciun.

Bulbi Zambile White Pearl (5 bucati/pachet)

Bulbi Zambile White Pearl (5 bucati/pachet)

Sunt potrivite in special ca planta de pat, pentru buchete, pentru plantare in grup, plante de interior, pentru ghivece sau pentru subplantare pentru alte plante.