Sezonul de plantare a inceput! Datorita cererii mari, livrarile pot avea intarzieri.

🤍Datorită plantelor crescute în ghiveci, tu poți planta pe toată perioada anului 🤍

⚡️ TRANSPORT GRATUIT la comenzi peste 399 Ron! ⚡️

🌿 GARANTIE DE PRINDERE 90 DE ZILE 🌿

Cum sa cresti Berberis | Sfaturi de ingrijire Berberis

Cum sa cresti Berberis | Sfaturi de ingrijire Berberis - VERDENA

Social Media |

Berberis, sau merisorul, poate sa nu aiba o reputatie de planta plina de farmec, remarcabila, dar sunt mari performanti in situatia potrivita si cu siguranta o sa aduca un plus de culoare si volum in gradina ta. 

Vin intr-o gama larga de dimensiuni, au flori de primavara stralucitoare si fructe si frunzis grozave de toamna. Sunt o alegere buna pentru acoperire joasa sau ca plante de margine. Exista doua plante parinte principale pentru o gama larga de soiuri. Berberis darwinii, originar din Chile si Argentina, este vertical, vesnic verde si are frunze mici, spinoase, flori galbene urmate de fructe de padure albastre. Berberis thunbergii este arpasul japonez, cu frunzis rosu stralucitor de toamna. Pasarilor le plac fructele de arpas, astfel incat acestea pot fi un bun plus pentru o margine a faunei salbatice.

Dracila Berberis Japoneza Atropurpurea Nana

Arunca o privire la Ghidul nostru de cultivare pentru berberis, mai jos:

Pozitia de plantare

Cultiva Berberis in sol bine drenat sub orice aspect. Ele pot fi plantate in chenar ca arbusti specimen si, de asemenea, pot evolua ca si garduri vii bune formale sau informale, frunzele spinoase ajutand la descurajarea intrusilor.

cum sa cresti berbereis

Plantare Berberis

Daca plantezi Berberis ca specimen/planta solitara, sapa o groapa generoasa, adaugand niste ingrasaminte, umple inapoi si uda bine.

Dracila Berberis Japoneza Maria

Inmultire Berberis

Berberis este in general inmultit prin butasi, luati la sfarsitul verii sau inceputul toamnei.

Probleme comune intalnite la Berberis

Atentie la omizile mici care sunt larvele musculitei berberis. Acestea pot desprinde rapid o planta de frunze, ceea ce poate fi devastator pentru un gard viu berberis. Verifica plantele din aprilie pana in octombrie si, daca observi o infestare, sunt disponibile spray-uri organice si non-organice, dar tind sa fie mai eficiente asupra larvelor tinere.

Sfaturi de ingrijire Berberis

Dracila Berberis Japoneza Admiration

Soiurile vesnic verzi sau semi-vesnic verzi de berberis plantate individual au nevoie doar de taiere usoara o data pe an pentru a-si mentine forma. Daca este plantat ca gard viu formal, berberisul poate fi taiat de doua ori pe an. Cu toate acestea, daca sunt taiati dupa inflorire, arbustii nu vor produce fructe, asa ca, daca doresti sa pastrezi fructele, taie iarna. Berberisul de foioase poate fi taiat iarna, prin taierea tulpinilor alternative pana la baza sau prin taierea completa in jos. Acest lucru va stimula o noua crestere in primavara urmatoare, dar inflorirea ar putea fi amanata cu un an.

Top soiuri de Plante Berberis pe care sa le incerci:

Dracila Berberis Japoneza Atropurpurea Nana

Dracila Berberis Japoneza Atropurpurea Nana

Merisorul pitic (Berberis thunbergii Atropurpurea Nana) are o inaltime de numai 30-40 cm, deci creste scund, voinic si stufos. Frunzele sunt de culoare rosu-sange stralucitor pana la purpuriu, de la inmugurire pana la caderea frunzelor.

Floarea este galbena si formeaza un contrast frumos. Cu o buna ingrijire si o locatie ideala, va veti bucura de copacei pentru o perioada lunga de timp si va ajunge la o inaltime de pana la 60 cm.

Cele mai apreciate calitati pentru Dracila Berberis Japoneza Atropurpurea Nana:

  • atrage albine si bondari, spinii sai ofera adapost pentru animale mici si pasari.
  • poate fi folosit in scopuri decorative;
  • locatie insorita, semiumbrita;
  • arbust pitic, ovoid, alternativ, muguri timpurii, capacitate mare de scuturare, are spini;
  • borduri, gradini de piatra si ghivece;
  • foarte rezistent la inghet

Dracila Berberis Japoneza Maria

Dracila Berberis Japoneza Maria

Gold Berberis Maria, are un foarte frumos obicei de crestere columnar. Acesta atinge o inaltime de pana la 1 m si o latime de pana la 50 cm. Arata deosebit de frumos inmugurit, deoarece lastarii tineri sunt rosii si contrasteaza foarte bine cu frunzele galbene deja prezente. Toamna, frunzele devin de un frumos rosu-portocaliu. Florile mici si galbene se transforma in fructe de padure rosii la sfarsitul verii. Acestea servesc drept sursa de hrana pentru multe pasari.

Gold Berberis Maria poate fi folosit sub forma de gard viu infloritor sau ca solitar. Are nevoie de un sol umed si usor acid, intr-o pozitie insorita sau usor semiumbrita. Gold Berberis Maria este o planta robusta, care nu are nevoie de multa ingrijire si este rezistenta la climatul urban.

Dracila Berberis Japoneza Ruby Star

Dracila Berberis Japoneza Ruby Star

Dracila Berberis Ruby Star poate transforma orice coltisor al gradinii, sau chiar marginile acestuia daca este plantata ca si gard viu, prin culoarea si volumul pe care il ofera pe parcursul dezvoltarii acesteia. Ofera si surprinde prin culoarea sa unicata de un rosu aprins al frunzelor, cu marginile delicate albe.

  • Tipar de crestere frumos si subtire
  • Tolereaza climatul urban si este rezistenta la inghet
  • Pozitie insorita-jumatate umbrita
  • Frunze rosiatice, cu un ritm de crestere lent
  • Poate fi plantata ca si planta solitara, in garduri vii, ghivece sau gradini mici.