Tot ce trebuie sa stii despre cresterea si ingrijirea plantei wisteria. Wisteria este un arbust de foioase, cataratoare, care poarta pandantive frumoase de flori parfumate in mai sau iunie. Exista multe specii de glicina, dar cele doua cele mai des cultivate sunt Wisteria sinensis si Wisteria floribunda. Wisteria sinensis creste in sens invers acelor de ceasornic, iar Wisteria floribunda creste in sensul acelor de ceasornic.
Plantele de glicine au tulpini incredibil de puternice si lemnoase si, in timp, trunchiurile pot deveni la fel de groase ca trunchiurile mici de copac – nu este o planta cataratoare pentru un spalier delicat. Wisteria ofera, de asemenea, o culoare valoroasa de toamna si pastai atractive asemanatoare bobului de mazare.
Cum sa cresti Glicina - Wisteria
Cultiva plante de glicine pe un perete robust, cum ar fi in fata unei case, intr-un sol umed, dar bine drenat, in mod ideal, in directia spre sud sau vest. Tunde in februarie si din nou in august. Hraniti cu un ingrasamant bogat in potasiu primavara pentru a incuraja florile.
Unde sa plantezi Wisteria
Cultiva glicine pe peretele casei sau pe alta structura puternica, cum ar fi o pergola robusta. Este posibil sa cresti plante glicine intr-un ghiveci, dar numai daca il cresti ca un copac standard si sa-l tai in mod regulat pentru a-si mentine forma - aceasta este o optiune de intretinere foarte mare.
Cum sa plantezi Glicina
Planteaza glicine primavara sau toamna. Pregateste bine solul pentru a asigura o rulare buna a radacinilor si plantati la acelasi nivel cu ghiveciul original si udati-l in fantana. Leaga tulpinile de fire galvanizate fixate orizontal de-a lungul peretelui, asa cum ai proceda cu un pom fructifer in spalier. Daca cresti o pergola, indeparteaza toate tulpinile cu exceptia uneia si leag-o de stalp.
Cum sa plantezi Wisteria intr-un ghiveci
Glicinele pot fi cultivate in ghivece, dar va trebui sa le hranesti in mod regulat, deoarece sunt plante flamande. Alege aceasta optiune numai daca iti antrenezi planta de glicine ca standard. Alege cel mai mare ghiveci pentru care ai spatiu si foloseste un compost bun pentru copaci si arbusti. Planteaza la acelasi nivel ca in ghiveciul original si uda consistent dupla plantare.
Cum sa ingrijesti Glicina
Wisteria este o planta care absoarbe multi nutrienti. Hraneste lunar cu un ingrasamant bogat in potasiu in timpul sezonului de crestere, pentru a incuraja mai multe flori sa infloreasca. Adapteaza si hraneste saptamanal glicinele crescute in ghiveci. Toamna, mulceste cu materie organica, cum ar fi compost de casa.
Cum si cand sa tai Glicina
Taie glicina de doua ori pe an, in august si februarie. In primii cativa ani, acorda o atentie speciale antrenarii plantei in suport. Aceasta implica taierea ramurilor foarte joase, antrenamentul in lastari laterali puternici si taierea lastarilor laterali din spate la cinci muguri la inceputul lunii august.
Cum sa tai glicina vara
Glicinele taiate de vara incurajeaza dezvoltarea pintenilor cu flori scurte care vor purta inflorirea primavara.
- Taie lastarii lungi si vigurosi inapoi la cativa muguri de la baza cresterii sezonului curent.
- Pentru plantele tinere (mai putin de trei ani), selecteaza cativa lastari puternici pentru a-i lega in fire sau spalier.
- La glicinele mai in varsta, pur si simplu taie lastarii laterali inapoi in cadrul de lastari puternici.
Cum sa tai plantele de glicine iarna
Prin tundere iarna cat si vara, vei incuraja dezvoltarea pintenilor scurti care poarta florile primavara. Fa acest lucru oricand in sezonul de repaus - de la sfarsitul lunii octombrie pana in martie.
Leaga o noua crestere pentru a extinde cadrul principal peste suportul sau
taie tare tulpinile lungi ramase inapoi.
Cum sa inmultesti glicina
Poate dura 20 de ani pentru ca o glicine sa infloreasca dintr-un butas, asa ca foarte putini gradinari propaga glicina, alegand in schimb sa cumpere o planta. Cu toate acestea, daca doresti o provocare, ia butasi de lemn de esenta moale la mijlocul primaverii.
- Taie lungimi de tulpini tinere si scurteaza-le inapoi la aproximativ 10 cm, chiar sub articulatia frunzei.
- Indeparteaza frunzele inferioare, lasand aproximativ patru in partea de sus a fiecarei taieturi.
- Umple ghiveciul cu compost de taiere, apoi uda, permitandu-i sa se scurga.
- Introdu butasii in ghiveci, astfel incat frunzele sa nu se atinga, apoi acopera cu o punga de plastic transparenta.
- Pune butasii intr-o camera bine luminata si asigura-te ca nu se usuca.
- Cand semnele de crestere sunt evidente, scoate punga si ghiveciul
Cea mai frecventa problema cu care se confrunta cultivatorii de glicine este lipsa florilor. Glicinele au nevoie de timp pentru a inflori; asteptarea florilor inainte ca planta sa se dezvolte suficient timp este trista.
Tipuri de Glicina - Wisteria pe care sa le cresti
Glicina chinezeasca Prolific
Vita de vie albastra chinezeasca Prolific (bot. Wisteria sinensis Prolific) este una dintre cele mai frumoase plante cataratoare de pe piata. Este potrivita pentru plantarea pe peretii casei, pergole, copaci batrani si ziduri inalte. Wisteria sinensis, cunoscuta si sub numele de Prolific, este cel mai puternic dintre soiurile de albastru-verde si este la fel de robust ca si albastru-verde in general. Caracteristica speciala a vitei de vie albastra chinezeasca este inflorirea timpurie, de un albastru intens, deosebit de luxurianta, care apare inaintea formei japoneze, in aprilie-mai. Este obisnuita cu climatul urban si este, in general, rezistenta la inghet, dar oarecum sensibila la ingheturile tarzii. Un festin pentru ochi atunci cand este plantata singura, Wisteria sinensis Prolific este deosebit de eficienta in combinatie cu laburnum.
Albastrul curgator creste si infloreste cel mai bine la soare. Prin urmare, pe fatade, laturile orientate spre sud sunt ideale. In general, aceasta planta cataratoare are putine pretentii fata de sol, dar prefera zonele proaspete, umede, bine drenate si bogate in substante nutritive
Glicina Rosea
Puteti sa va inverziti pur si simplu fatadele, peretii, pergolele, foisoarele, gardurile, dar le puteti decora si cu flori frumoase, si anume cu florile impresionante ale Edelblauregen Rosea. Wisteria floribunda Rosea creste pana la aproximativ 12 m inaltime si 8 m latime. In general, soiurile floribunda sunt considerate a avea flori mult mai mari decat soiurile sinensis - acest lucru este valabil si pentru Rosea.
Wisteria floribunda Rosea este o cataratoare foarte decorativa, cu o crestere puternica, care se incolaceste la inaltime, foarte populara si in acelasi timp robusta, datorita numarului mare de flori roz deschis cu aripi purpurii, formate in raceme. Spre deosebire de alte soiuri, frunzele de Rosea sunt de un verde deschis delicat. Acestea se armonizeaza minunat cu florile decorative la fel de delicate, de culoare roz-violet, pe care Wisteria floribunda Rosea le poarta din mai-iunie.
Pentru o vara splendida si o inflorire repetata, locatia si conditiile meteorologice sunt decisive pentru aceasta planta: Wisteria floribunda Rosea iubeste caldura si, mai ales, lumina, dar este, de asemenea, suficient de rezistenta la inghet pentru latitudinile noastre.
Glicina Black Dragon
Wisteria floribunda "Black Dragon'' este o planta cataratoare foarte frumoasa. In perioada de inflorire, din mai-iunie, "Black Dragon''se impodobeste cu flori de pana la 50 cm lungime. Numeroasele buchete de flori care atarna au o culoare albastru-violet. Cu o crestere taratoare, vita de vie albastra atinge o inaltime de 4-6 m. Are nevoie de un suport de catarare. Este deosebit de potrivit pentru plantarea pe peretii caselor, pergole si foisoare.
Glicina chinezeasca Alba
Vita de vie alba chinezeasca (bot. Wisteria sinensis Alba) este un arbust catarator cu crestere rapida pentru placarea peretilor casei, a pergolelor, a copacilor batrani si a zidurilor inalte. Wisteria sinensis, cunoscuta si sub numele de Alba, este cea mai puternica dintre soiurile de vita de vie albastra si este la fel de robusta ca si vita de vie albastra in general. Spre deosebire de formele japoneze, isi arata florile mari si frumoase in aprilie/mai, in racemele dense, lungi de 15-30 cm. Este obisnuita cu climatul urban si este, in general, rezistenta la inghet, dar sensibila la inghetul tarziu. Pentru a optimiza cantitatea de flori, este recomandabil sa se previna, asadar, cresterea in inaltime.