🤍Datorită plantelor crescute în ghiveci, tu poți planta pe toată perioada anului 🤍

⚡️ TRANSPORT GRATUIT la comenzi peste 399 Ron! ⚡️

🌿 GARANTIE DE PRINDERE 90 DE ZILE 🌿

Cauta Autentificare Geanta de cumparaturi
0 articole

Cum sa cresti Irisi | Sfaturi de ingrijire bulbi de flori

Cum sa cresti Irisi | Sfaturi de ingrijire bulbi de flori - VERDENA

Echipa Verdena |

Irisii sunt iubiti pentru florile lor somptuoase, colorate si frumos marcate. Genul Iris cuprinde o gama larga de tipuri care pot fi cultivate intr-o varietate de locatii, de la marginile iazurilor si solul umed pana la margini, maluri, ghivece si stanci. Iris este numele zeitei grecesti a curcubeului si, pe buna dreptate, florile de iris ofera un spectru minunat de culori.

Florile de iris au, de asemenea, o asociere lunga cu regalitatea franceza si engleza, datorita simbolului Fleur-de-Lis. Majoritatea florilor de iris infloresc vara, in afara de cele mai timpurii tipuri de bulbi, cum ar fi Iris reticulata, care infloreste la inceputul primaverii.

Tipuri de irisi de crescut

Tipuri de irisi de crescut

Bulbii de Iris sunt minunate pentru exploziile de culoare sezoniera, desi florile lor dureaza doar o perioada scurta de timp, inainte de a muri inapoi si de a reveni in repaus. Bulbii de Iris populari includ Iris danfordiae si Iris reticulata, care infloresc inca din februarie, purtand flori deosebit de marcate pe tulpini de 10 cm. Irisul olandez viu colorat este vandut ca floare taiata si, atunci cand este plantat in gradini, infloreste vara, producand flori mari pe tulpini inalte si rezistente.

Iris Germanica Stanjenel sau Iris Barbata Germanica, dupa cum sugereaza si numele, sunt ideale pentru a creste in granite. Irisul Germanica Stanjenel este de departe cel mai mare grup si este derivat din specii gasite in regiunile mediteraneene si din Orientul Mijlociu, asa ca prospera in conditii uscate. Un al tip, Irisul siberian creste bine in orice sol rezonabil. Ambele tipuri poarta flori aratatoare pe tulpini robuste, drepte. Pe fiecare tulpina robusta, ramificata, deasupra palcurilor de frunze gri-verde in forma de sabie se nasc mai multe flori.

Cand sa plantezi Irisi

Cand sa plantezi Irisi

Planteaza bulbi de iris toamna, de obicei din septembrie pana in noiembrie. Unii irisi, cum ar fi Iris reticulata, infloresc inca din februarie, asa ca este important sa ii plantezi la timp, altfel vor inflori tarziu. Nu-ti face griji prea mult daca plantezi bulbii de iris mai tarziu de noiembrie, atata timp cat bulbii sunt fermi si nu prezinta semne de mucegai, vor creste in continuare, vor inflori mai tarziu decat ar trebui.

De asemenea poti planta irisi de la sfarsitul verii pana in toamna sau primavara. Planteaza astfel incat jumatatea superioara a radacinii carnoase sau a rizomului sa fie deasupra solului si expusa la soare. Iris siberica trebuie plantat cu varful la nivelul solului.

Unde sa cresti Irisi

Unde sa cresti Irisi

Bulbul de Iris are nevoie de soare plin si trebuie sa aiba un sol bine drenat, altfel bulbii pot putrezi. Poti planta bulbi de iris pitic precum si Iris reticulata, in ghivece fie in aer liber, fie sub protectie, intr-o sera sau intr-o camera racoroasa, bine luminata. Ca si in cazul majoritatii bulbilor, planteaza bulbii de iris de doua pana la trei ori adancimea bulbilor in sine. Nu este nevoie sa ii inmoi inainte de plantare. 


Bulbii de Irisi Germanica Stanjenel au nevoie de soare plin si sol cu drenaj liber, deoarece radacina groasa este un dispozitiv de stocare a apei. Iris siberica poate tolera ceva mai multa umbra decat Iris germanica.

Cum sa ai grija de Irisi

Unde sa cresti Irisi

Lasa frunzele de iris sa ofileasca in mod natural, astfel incat bulbul sa poata acumula energie pentru anul viitor. Asigura-te ca bulbii irisului nu sunt prea umezi, in special iarna, ceea ce poate provoca putrezirea.

Bulbii de Iris Germanica Stanjenel sunt longevivi, dar inflorirea scade odata ce bulbii devin mai batrani si congestionati. Replanteaza bulbi noi atunci cand observi aceasta schimbare pentru a-ti mentine in continuarea gradina plina de flori superbe! 

Daunatori si boli la Irisi

Irisii sunt afectati de o serie de boli cauzate de bacterii si ciuperci. Unele afecteaza frunzele, in timp ce altele afecteaza planta de sub sol, inclusiv bulbii si rizomii. Pata frunzelor se gaseste cel mai frecvent la irisul germanica si se arata ca pete mici pe frunze, cu o margine maro sau galbena. Indeparteaza frunzele infectate la sfarsitul sezonului si arde-le.

Boala cernelii afecteaza de obicei irisul germanica si apare ca pete negre pe frunze. Plantele afectate de boala cernelii trebuie indepartate si distruse (nu in compost) si evita cresterea irisului in acelasi loc timp de cativa ani.

Rugina afecteaza atat irisii germanica, cat si rizomatosi. Indepartarea frunzelor afectate poate incetini raspandirea bolii, dar ai grija sa nu indepartezi toate frunzele, deoarece acest lucru poate afecta cresterea irisului.

Top 10 Tipuri de bulbi de Irisi Germanica Stanjenel

  1.  Iris Germanica (Stanjenel) Rare Edition - Bulb Plantat In Ghiveci

 Iris Germanica (Stanjenel) Rare Edition - Bulb Plantat In Ghiveci

Vizual surprinzator, Iris 'Rare Edition' este un Iris inalt cu barba, cu flori albe imaculate, impodobite cu puncte de culoare albastru-violet pe marginile sale frumos rasfrante. Aceasta floare viguroasa, timpurie, care infloreste la jumatatea sezonului, produce pana la 6-7 muguri pe tulpini fin ramificate, pentru o inflorire de lunga durata. lntroducand un spectacol indraznet si elegant in gradina de primavara.

2. Iris Germanica (Stanjenel) On Edge - Bulb Plantat In Ghiveci

Iris Germanica (Stanjenel) On Edge - Bulb Plantat In Ghiveci

On Edge este un soi frumos de iris barbos cu trei culori - varfurile tepale (standard) sunt de un violet lavanda moale, iar barba este de un alb pur la baza si bordura de un albastru-violet inchis. Frunzele in forma de spada sunt caduce, de culoare verde pal. Tulpinile de inflorire sunt robuste, inalte de aproximativ 90-100 cm si poarta pana la o jumatate de duzina de flori.

3. Iris Germanica (Stanjenel) Skyfire - Bulb Plantat In Ghiveci

Iris Germanica (Stanjenel) Skyfire - Bulb Plantat In Ghiveci

Daca va plac culorile bogate, aprinse, va veti indragosti de acest iris barbos din 1980, numit Sky Fire. Are mai multe nuante de culori bogate de portocaliu aprins si auriu, evidentiate de cateva nervuri rosii subtiri. Frunzele in forma de spada sunt caduce, de culoare verde pal. Tulpinile de inflorire sunt robuste, inalte de aproximativ 100 cm si poarta pana la o jumatate de duzina de flori.

4. Iris Germanica (Stanjenel) Provencal - Bulb Plantat In Ghiveci

Iris Germanica (Stanjenel) Provencal - Bulb Plantat In Ghiveci

Cu o forma ingrijita, adaptata, cu un pic de vartej, dar fara a se zbarci pentru a confunda forma clasica a irisului si cu o coloristica "interesanta", acest iris atrage intotdeauna atentia. Este un pic cam batran acum, fiind introdus de compania franceza Cayeux in 1978, dar "Provencal" este atat de distinctiv si atat de bun de cultivat incat este destul de comun si este o aparitie obisnuita in gradinile de expozitie de la Chelsea Flower Show. Creste pana la o inaltime de aproximativ 100 cm, iar florile sunt o combinatie colorata de galben, cu margini de burgundia.

5. Iris Germanica (Stanjenel) Burning Bright - Bulb Plantat In Ghiveci

Iris Germanica (Stanjenel) Burning Bright - Bulb Plantat In Ghiveci

Galben sulfuros incretit si viu cromat, cu barba galben sulfuros. Infloreste mult timp si aduce o nuanta extrem de luminoasa in gradina.

Irisii au flori magnifice, pe care plantele le produc in perioada de inflorire, din mai pana in iulie. Acest soi are flori portocalii frumoase. Are nevoie de o pozitie in plin soare in pat sau in spatiu deschis si de un sol de gradina uscat, bine drenat si calcaros. Inundarea cu apa nu este foarte buna pentru plante. 

6. Iris Germanica (Stanjenel) Butterfly - Bulb Plantat In Ghiveci

Iris Germanica (Stanjenel) Butterfly - Bulb Plantat In Ghiveci

Irisii au flori magnifice, pe care plantele le produc in perioada de inflorire, din mai pana in iulie. Acest soi are flori portocalii frumoase. Are nevoie de o pozitie in plin soare in pat sau in spatiu deschis si de un sol de gradina uscat, bine drenat si calcaros. Inundarea cu apa nu este foarte buna pentru plante. Deoarece tolereaza multa seceta, partenerii de plantare trebuie alesi in consecinta. Lavanda, menta sau liliacul ornamental sunt potrivite. In afara de pat, sunt foarte potrivite si ca flori taiate, deoarece mugurii infloresc si in vaza.

7. Iris Germanica (Stanjenel) English Cottage - Bulb Plantat In Ghiveci

Iris Germanica (Stanjenel) English Cottage - Bulb Plantat In Ghiveci

Florile mari ale acestui iris barbos sunt subtil infuzate atat cu liliac, cat si cu galben, creand un cap aproape eteric, dar luminos, care arata minunat in lumina slaba. Dupa cum sugereaza si numele sau, aceasta planta superba este potrivita pentru gradina englezeasca de tip cottage, unde va inflori intr-un loc insorit.

8. Iris Germanica (Stanjenel) Nibelungen - Bulb Plantat In Ghiveci

Iris Germanica (Stanjenel) Nibelungen - Bulb Plantat In Ghiveci

Stanjenelul barbos este o planta perena foarte decorativa care imbogateste gradina noastra atat prin frunzele sale deosebite, ferme si erecte de forma sabiei, avand culoarea verde vibrant, cat si prin minunatele flori colorate incredibil. 

9. Iris Germanica (Stanjenel) Superstition - Bulb Plantat In Ghiveci

Iris Germanica (Stanjenel) Superstition - Bulb Plantat In Ghiveci

Amplasamentul optim este in plin soare, intr-un sol bogat in humus, cu umiditate medie si bine drenat pentru a evita boli ale radacinii. Tolereaza si umbra usoara dar isi dezvolta cel mai bine culoarea si rezistenta la soare. Se inmultesc prin rizomii taratori formati din radacina, care inmagazineaza substantele nutritive pe care le produc frunzele. Daca dispune de conditii optime de dezvoltare, in timp se vor forma placuri mari de stanjenei.

10. Iris Germanica (Stanjenel) Constant Wattez - Bulb Plantat In Ghiveci

Iris Germanica (Stanjenel) Constant Wattez - Bulb Plantat In Ghiveci

Acesta este un iris barbos inalt, rezistent si longeviv, care necesita un minim de intretinere. Are un rizom gros care creste de-a lungul suprafetei si din care se ridica frunzele erecte, asemanatoare unor sabii. Una dintre marile bucurii ale irisilor este stilul flamboaiant al florilor lor si nuantele si coloritul lor subtil.

 

 

Lasa un comentariu

Retine ca comentariile trebuie aprobate inainte de publicare.