🤍Datorită plantelor crescute în ghiveci, tu poți planta pe toată perioada anului 🤍

⚡️ TRANSPORT GRATUIT la comenzi peste 399 Ron! ⚡️

🌿 GARANTIE DE PRINDERE 90 DE ZILE 🌿

Cum sa cresti si sa ingrijesti Ficus Lyrata

Cum sa cresti si sa ingrijesti Ficus Lyrata - VERDENA

Social Media |

Ficus lyrata, este o planta de casa inalta, vesnic verde, cu frunze mari, lucioase, intr-o forma unica, care cresc pana la 45 cm. Este perfect pentru a crea un punct focal in interior, unde poate fi cultivat impreuna cu alte plante pentru a crea un spatiu de efect sau folosit singur ca un punct focal. Habitatul sau nativ este Africa centrala si de vest tropicala, unde poate creste pana la 15 m, dar plantele cultivate in ghiveci cresc pana la doar 2-2,5 m, perfect pentru a adauga interes si inaltime coltului unei camere.

Ficus Lyrata - 120 cm

Cum sa cresti Ficus Lyrata

Creste un Ficus Lyrata intr-un loc care primeste lumina puternica, dar indirecta, departe de curenti de aer. Uda in mod regulat, dar ai grija sa nu uzi in exces, asigurandu-te ca compostul ramane doar umed. Hraneste cu ingrasamant lichid o data pe luna, de la primavara pana la sfarsitul verii, si indeparteaza frunzele ingalbenite cand este necesar. Evita sa muti Ficusul Lyrata, deoarece acest lucru ar putea soca planta si ar putea duce la caderea frunzelor.

Unde sa cresti Ficus Lyrata

Ficus Lyrata - 90 cm

Pune Ficusul Lyrata intr-o camera in care temperatura nu va scadea sub 15 °C, chiar si iarna. Se descurca cel mai bine intr-un loc cu lumina puternica, indirecta, ferit de curenti de aer. Daca ficusul sta prea mult lumina, este posibil sa observi pete maronii pe frunze sau frunze ingalbenite. In locuri mai umbrite, planta poate creste mai incet.

Cum sa replantezi Ficus Lyrata

Cel mai bun moment pentru replantarea unui Ficus Lyrata este primavara. Ficusul ar trebui sa fie replantat la fiecare trei ani, intr-un ghiveci putin mai mare. Pentru a verifica daca planta ta este legata de ghiveci, uita-te la fundul ghiveciului pentru a vedea daca radacinile cresc prin gaurile de drenaj. Chiar daca nu este legat de ghiveci, este o idee buna sa schimbi compostul la fiecare cativa ani.

Ficus Lyrata - 120 cm

Poti sa-ti mentii un ghiveci mai mic pentru acest ficus pentru a-i restrictiona cresterea, dar daca ghiveciul este prea mic si compostul se usuca, este posibil ca planta sa se rastoarne. Cand replantezi, alege un ghiveci suficient de mare pentru a-ti echilibra planta. Replanteaza in compost de plante de interior cu drenaj liber, fara turba.

Cum sa ai grija de Ficus Lyrata

Udare

Ficusul lyrata sufera atunci cand este supra sau sub udat, desi este mai bine sa gresesti din partea udarii insuficiente. In timpul primaverii si verii, verifica daca planta ta are nevoie de apa bagand degetul in compost. Uda daca primii cativa cm de compost sunt uscati. Redu udarea iarna.

  • Simptome sub udare – frunze ingalbenite, crestere pipernicita sau distorsionata, pete galbene pe frunze
  • Simptome de udare excesiva – frunzele inferioare devin galbene, tulpini moi sau putrezite

Ingrijirea frunzelor

Pulverizeaza cu apa in mod regulat Ficusul Lyrata, deoarece are nevoie de umiditate si absoarbe umezeala prin frunze. Curata frunzele cu o carpa umeda pentru a indeparta praful.

Hranire

Hraneste cu ingrasamant lichid o data pe luna, din primavara pana la sfarsitul verii.

Tunderea

Aceasta planta necesita doar o taiere usoara. Taie orice frunze galbene sau uscate de la baza tulpinii frunzei.

Ficus Lyrata - 150 cm

Cum se inmulteste Ficus Lyrata

Cel mai bun mod de a inmulti Ficusul Lyrata este sa iei butasi de tulpina, dar retine ca acest proces poate dura pana la cateva luni si nu are intotdeauna succes. Pentru cele mai bune sanse de succes, ia butasi primavara sau vara, cand planta este in crestere.

1. Alege un butas cu o singura frunza. Cauta o tulpina care este mai groasa decat un creion

2. Taie chiar sub un nod folosind o foarfeca curata sau un cutit

3. Introdu taietura in compost de plante de apartament umed, fara turba, cu frunza iesita din sol

4. Pune o punga de plastic peste butas sau un capac daca pui butasul intr-o tava. Butasul se va inradacina mai repede daca primeste caldura de jos

5. Cand a crescut o a doua frunza, scoate punga si planteaza butasul intr-un ghiveci mic de 7 cm.

Daunatori si boli la Ficus Lyrata

Fii atent la daunatorii obisnuiti de interior, cum ar fi acarienii rosii, insectele de sol si trips.

Panza fina de pe frunze, precum si acarienii si ouale de pe partea inferioara a frunzelor este probabil sa fie acarienul paianjen rosu. Acestia se indreapta in medii uscate, asa ca imbunatateste umiditatea plasand ghiveciul pe o tava cu pietricele cu apa.

Insectele albe ceroase de pe partea inferioara a frunzelor plantei ar putea fi coligari. Indeparteaza toate frunzele afectate. Daca cazurile sunt severe, poti lua in considerare pulverizarea cu un spray organic care contine acizi grasi, dar acest lucru nu este de obicei necesar.

Frunzele cu pete argintii pe partea superioara sau punctate cu negru ar putea fi trips, insecte mici de aproximativ 2 mm lungime. Cresterea umiditatii poate ajuta, ceea ce inseamna pulverizarea cu apa a plantei sau asezarea pe o tava plina cu pietricele si apa. Indeparteaza si distruge orice frunze moarte. Daca infestarea este severa, pulverizeaza cu un spray organic.

Insectele mici de pe tulpini si frunze sunt probabil insecte solzice. Aceste insecte care sug seva pot reduce vigoarea unei plante. Incercearca sa le indepartezi cu unghia sau, daca este necesar, sa pulverizezi cu un spray organic.