Sezonul de plantare a inceput! Datorita cererii mari, livrarile pot avea intarzieri.

🤍Datorită plantelor crescute în ghiveci, tu poți planta pe toată perioada anului 🤍

⚡️ TRANSPORT GRATUIT la comenzi peste 399 Ron! ⚡️

🌿 GARANTIE DE PRINDERE 90 DE ZILE 🌿

Cum sa cresti si sa ingrijesti un Chiparos leylandii

Cum sa cresti si sa ingrijesti un Chiparos leylandii - VERDENA

Social Media |

Chiparosul leylandii (Cupressocyparis leylandii) este o conifera cu crestere rapida, cu frunzis dens, vesnic verde, verde sau galben auriu. Este o alegere populara pentru acoperire, dar poate creste cu usurinta scapata de sub control, atingand inaltimi de pana la 40 m si apoi nu poate fi remodelata intr-un gard viu ingrijit. Este o sursa comuna de dispute de vecinatate, datorita luminii blocate.

Chiparosul Leylandii este rezistent, usor de cultivat si rapid de a crea ecrane sau un paravan. Cu toate acestea, tunderea de doua pana la trei ori pe an este esentiala pentru a-si mentine cresterea sub control.

Identificarea chiparosului Leylandii

Chiparos leylandii

Chiparosul Leylandii formeaza rapid un copac inalt si destul de zvelt, larg columnar. Frunzele sunt asemanatoare solzilor, purtate in pulverizari plate si emana un miros puternic de rasina atunci cand sunt zdrobite. Ciorchini de mici conuri maro asemanatoare mingii cu diametrul de 2-3 mm se formeaza vara si toamna. Specia are frunzis moale, de culoare verde mijlociu, dar soiul „Castlewellan” are frunze galben-verzui.

Dimensiunea, inaltimea si raspandirea chiparosului Leylandii

Chiparosul Leylandii creste extrem de viguros, atingand cu usurinta inaltimi de 10 m in tot atatea ani, si cativa metri latime. Copacii mai batrani pot atinge inaltimi de 20-40 m, in functie de conditiile de crestere, si latime de cativa metri. Rata de crestere pe an este de aproximativ 75-90 cm. Cu toate acestea, tunderea regulata de mai multe ori pe an de la o varsta frageda mentine chiparosul Leyland compact, limitand cresterea la doar 2 m inaltime.

Cum sa cresti chiparosul Leylandii

Chiparos leylandii

Planteaza un gard viu de chiparos Leylandii pe un singur rand pe orice sol rezonabil, la soare sau la umbra partiala. In mod ideal, planteaza toamna sau primavara devreme si uda in timpul perioadelor de seceta in timpul primului sezon de crestere. Taie de doua sau trei ori pe an pentru a mentine un gard viu curat si bine in forma.

Unde sa cresti chiparosul Leylandii

Chiparos leylandii Stalp de Gheata

Chiparosul Leylandii prospera in orice sol rezonabil, cu exceptia pamantului imbibat cu apa sau exceptional de uscat. Amplasament in soare sau umbra partiala. Chiparosul Leylandii este rezistent si tolereaza locurile expuse si locatiile de coasta.

Cum sa plantezi chiparosul Leylandii

Planteaza in sol bine pregatit, de preferinta in timpul toamnei, astfel incat gardul viu sa se stabileasca inainte de urmatorul sezon de vegetatie. Configureaza o linie de sir pentru a te asigura ca gardul viu este drept si distanteaza plantele la 60-90 cm unul de celalalt. Cand plantezi chiparosul Leylandii ca gard viu, asezati-le la cel putin un metru de limita proprietatii pentru a permite spatiului sa creasca si pentru a oferi acces pentru taiere.

Cum sa tai Chiparosul leylandii

Chiparos Leylandii Castlewellan Gold Pom Pon

Taie atat partea superioara, cat si laturile unui gard viu de chiparos Leyland, de doua pana la trei ori in timpul sezonului de crestere, evitand primavara cand pasarile cuibaresc. Ultima taietura a anului este necesara la inceputul toamnei pana la mijlocul toamnei. Taie partile laterale pe o panta usoara, astfel incat gardul viu sa fie mai lat la baza decat in partea de sus: acest lucru permite o distributie uniforma a luminii si varsarea zapezii iarna.

Pentru a atinge inaltimea dorita atunci cand gardul viu este tanar, lasa cresterea sa se dezvolte cu 45 cm deasupra nivelului final inainte de a taia. Ai mare grija sa respecti masurile de siguranta atunci cand utilizezi masini de tuns gard viu electric si cand lucrezi de la sol.
Pentru a aborda gardurile vii supra-crescute, redu inaltimea la nivelul dorit si taie partile laterale cat mai mult posibil, fara a taia inapoi in lemn gol dincolo de frunzis.

Poarta manusi si haine pentru a proteja pielea, deoarece contactul cu frunzisul poate provoca iritatii ale pielii.

Daunatori si boli ale chiparosului Leyland

Peticele maro care variaza in dimensiune de la cativa centimetri diametru pana la mai mult de un metru, pot fi cauzate de mai multi daunatori sau boli sau de taierea pe vreme calda si uscata.

Daunele cauzate de afidele Chiparos apar primavara si vara. Uneori sunt vizibile afidele verzi cenusii, dar petele maronii se dezvolta adesea dupa ce acestea au disparut. Incurajeaza pasarile sa intre in gradina in timp ce se hranesc cu afide.

Ciuperca Pestalotiopsis este cea mai comuna in perioadele lungi de vreme umeda, provocand pete maronii si in cele din urma moartea ramurilor intregi. Mai frecvent la plantele slabe sau stresate, asa ca imbunatatirea conditiilor de crestere ajuta la evitarea acestei boli.

Taierea unui gard viu in perioadele de seceta sau vreme extrem de calda, sau toamna tarziu in perioadele de frig, poate provoca, de asemenea, pete maronii.