Sezonul de plantare a inceput! Datorita cererii mari, livrarile pot avea intarzieri.

🤍Datorită plantelor crescute în ghiveci, tu poți planta pe toată perioada anului 🤍

⚡️ TRANSPORT GRATUIT la comenzi peste 399 Ron! ⚡️

🌿 GARANTIE DE PRINDERE 90 DE ZILE 🌿

Ghid complet pentru udarea plantelor de gradina

Ghid complet pentru udarea plantelor de gradina - VERDENA

Social Media |

Udarea plantelor in aer liber poate fi la fel de relaxanta precum o plimbare in parc, mai ales cand vremea iti da o mana de ajutor. Aceste sfaturi simple te vor ajuta sa-ti pastrezi plantele de gradina sanatoase.

 Ghid complet pentru udarea plantelor de gradina

Udarea este cel mai important aspect al ingrijirii plantelor tale. Din fericire, udarea plantelor de gradina este destul de usoara. De fapt, plantele de gradina sunt, de obicei, mult mai putin agitate cu privire la apa decat plantele de apartament. Iata cateva sfaturi de baza de care trebuie sa tii cont:

  • Verifica in mod regulat plantele utilizand testul de introducere a degetelor - sau foloseste un betisor
  • Ofera plantelor tale o udare de lunga durata, mai degraba decat in reprize
  • Uda mai des cand este cald si uscat si mai rar cand este rece si umed
  • Incearca sa uzi devreme dimineata sau seara
  • Plantele de gradina in ghivece au nevoie de mai multa udare decat cele care cresc in pamant

Cat de des ar trebui sa uzi plantele de gradina?


In functie de specia exacta, majoritatea plantelor de exterior prefera solul umed. Cat de des va trebui sa iti uzi plantele de gradina depinde de lucruri precum vremea si anotimpul. Cand vara este inabusitoare, plantele au nevoie de mai multa apa. Dar cand se instaleaza vremea rece sau umeda, vor avea nevoie de mai putina.

Plantele in ghivece de gradina sunt aproape intotdeauna mai insetate decat plantele care cresc in pamant. Ghivecele pot ajuta plantele sa arate bine, dar nu pot retine la fel de multa apa ca solul natural. 

Cat de des ar trebui sa uzi plantele de gradina


A sti cand sa-ti uzi plantele de gradina nu este o stiinta exacta. Dar exista o modalitate fiabila de a verifica daca planta ta are nevoie de apa - testul de scufundare a degetelor. 

Pur si simplu impingeti degetul in pamant pana ajungeti la aproximativ 5-6 cm. Daca pamantul din jurul varfului degetului se simte uscat, este timpul sa uzi. Dar daca solul se simte umed, lasa planta neudata pentru moment. Daca doresti, poti folosi un betisoare in locul degetului - daca exista pamant umed pe bat, nu trebuie sa-ti faci griji cu privire la udare. 

Cand sa uzi plantele de gradina

De indata ce soarele rasare,plante sunt gata sa inceapa sa creasca. Poti profita de acest lucru udand plantele de gradina dimineata sau seara.

Acest lucru este deosebit de important in zilele calde si insorite. Daca uzi cand temperatura este rece, plantele au mai mult timp sa absoarba acea apa atat de importanta. Dar daca astepti pana dupa-amiaza, temperaturile calde vor evapora cea mai mare parte a apei inainte ca planta sa aiba ocazia sa o absoarba.

Cand sa uzi plantele de gradina

Evita udarea in timpul soarelui puternic de dupa-amiaza, deoarece picaturile pot refracta lumina si intensifica razele, provocand arsuri frunzelor.

De cata apa au nevoie plantele de gradina?

Daca ti-ar fi sete, nu ai lua doar inghitituri mici de apa. Si nu este diferit pentru plantele noastre de gradina. Cand este timpul sa le uzi, asigurate ca primesc o cantitate suficienta. Pentru plantele in ghivece de exterior, o regula buna de urmat este sa uzi pana cand incepe sa picure din fundul ghiveciului.

Retine ca nu toate plantele au nevoie de aceeasi cantitate de apa. Plantele mai batrane pot sta mult mai mult fara apa, in special arbustii si copacii care cresc de ceva vreme. Dar daca cultivi produse comestibile precum fructe sau legume, acestea vor avea nevoie de multa apa – mai ales cand sunt aproape gata de recoltat. Plantele cu flori sunt, de asemenea, extrem de 'insetate', iar apa cantitativa le ajuta sa produca flori mari si frumoase.

Cum sa uzi plantele de gradina

Ar putea suna prostesc, dar exista o modalitate corecta si una gresita de a uda plantele de gradina. Principalul lucru de retinut este ca apa trebuie sa ajunga la radacini.

Desi este important sa nu uzi excesiv plantele, nu doresti nici sa se usuce complet. Aceasta este mai mult o problema vara, dar exista cateva trucuri pentru a apara plantele de gradina impotriva secetei.

Daca planta ta de gradina traieste intr-un ghiveci, ar putea merita sa pui o  farfurie dedesubt. Acest lucru nu numai ca prinde excesul de apa, dar si permite plantei sa traga acea apa din nou folosind radacinile sale.

Un alt truc inteligent este sa adaugi un strat subtire de pietris sau pietricele la suprafata solului. Acest lucru incetineste evaporarea, pastrand mai multa apa in sol. Este, de asemenea, o aparare utila impotriva daunatorilor precum melcii si chiar pisicile.

Este si mai usor sa uzii plantele care cresc direct in sol. Radacinile lor pot absorbi multa apa din subteran, chiar daca stratul superior al solului se simte uscat. Pentru a pastra cat mai multa umiditate in sol, imprastie niste aschii de lemn sau pietricele mici in jurul bazei plantelor.

 De cata apa au nevoie plantele de gradina

Probleme comune de udare

Chiar daca udarea plantelor in aer liber este destul de simpla, pot aparea probleme precum udarea excesiva si udarea insuficienta. Iata principalele simptome la care trebuie sa fii atent:

Udarea excesiva

  • Frunze moi, cazute
  • Frunzele care cad
  • Varfurile maro ale frunzelor
  • Radacini putrezite, mirositoare sau pamant mucegait
  • Frunze slabe, ingalbenite
  • Boli precum mucegaiul praf

Daca esti ingrijorat ca planta ta este udata in exces, fa un test rapid cu degetul. Daca solul se simte umed, lasa planta sa se usuce aproape complet inainte de a uda din nou. Fa niste gauri de aer in sol pentru a imbunatati aerarea si drenajul in continuare si taie toate frunzele deteriorate.

 

Udare insuficienta

  • Frunze ondulate, ofilite sau zbarcite
  • Pamant uscat cu un gol pana la marginea ghiveciului
  • Se estompeaza culoarea frunzelor
  • Crestere incetinita, slaba
Pentru a revigora o planta uscata, uda mai mult decat suficient si taie toate frunzele ofilite. De asemenea, merita sa verifici daca planta are nevoie de un ghiveci mai mare, in cazul in care aceasta nu se afla direct in pamantul din gradina.

 

Udarea plantelor de gradina nu trebuie sa consume mult timp si, din fericire, vremea iti da adesea o mana de ajutor. Fii atent la cat de umed este solul - in special pentru plantele in ghivece in perioadele mai calde - si nu poti gresi.