ATENTIE! Din cauza sarbatorilor vor exista intarzieri suplimentare in livrari. Comenzile plasate acum vor ajunge dupa Paste.

🤍Datorită plantelor crescute în ghiveci, tu poți planta pe toată perioada anului 🤍

⚡️ TRANSPORT GRATUIT la comenzi peste 399 Ron! ⚡️

🌿 GARANTIE DE PRINDERE 90 DE ZILE 🌿

Cum sa cresti Maslini | Sfaturi de ingrijire

Cum sa cresti Maslini | Sfaturi de ingrijire - VERDENA

Social Media |

Maslinul, Olea europaea, este un arbore clasic mediteranean pe care l-am putea asocia mai mult cu vacantele decat cu propria noastra gradina din spate. Cu toate acestea, sunt copaci cu frunze atractive de culoare verde pal, vesnic verzi, cu un obicei de crestere lenta si dimensiuni compacte.

Acum exista multe soiuri de maslini din care sa alegi care tolereaza temperaturi mai reci, desi o locatie insorita si adapostita va garanta cele mai bune rezultate. S-ar putea sa ai chiar norocul sa obtii propria recolta de masline – poate nu suficient pentru o sticla de ulei de masline, dar cu siguranta suficient pentru un mic aperitiv.

Maslin european - 60 cm

Unde sa cresti Maslini

Maslinii sunt plante mediteraneene, asa ca se dezvolta in conditiile cele mai apropiate de climatul cald si uscat al habitatului lor natal. Alege cel mai insorit si cel mai adapostit loc disponibil – un loc orientat spre sud, cu un zid in spate, va functiona bine. Daca nu ai conditiile potrivite, verificati mai multe plante pentru spatii mici exterioare.

Cum sa plantezi Maslini

Daca iti cresti maslinul direct in pamant, sapa o groapa si adauga substante speciale pentru a ajuta copacul sa se stabileasca rapid. Daca ai un pamant greu, adauga o multime de nisip pentru a ajuta drenajul. Daca cresti maslinul intr-un recipient, pregateste un amestec pe baza de sol de compost si nisip, cu adaos de materie organica si nutrienti.

Majoritatea maslinilor sunt livrati cultivati in ghiveci, astfel incat pot fi plantati in orice moment al anului, cu exceptia cazului in care solul este inghetat.

Maslin european - 60 cm

Este posibil sa cresti un maslin din seminte, dar acesta este un proces lung si atunci cand este crescuta, planta ta va reveni la un soi salbatic, mai degraba decat la soiul parinte si vei avea nevoie de caldura pentru ca semintele sa germineze.

Ingrijirea plantelor de Maslin

Maslinii pot fi toleranti la seceta, dar trebuie tinuti bine udati, deoarece perioadele de seceta din timpul primaverii devreme pot afecta inflorirea si fructificarea. De asemenea, au nevoie de hranire regulata cu ingrasamant natural la fiecare doua saptamani in timpul sezonului de crestere.

Pe vreme severa de iarna, protejeaza copacii crescuti la margine cu lana horticola si un mulci de iarna in jurul bazei copacului. Pentru copacii crescuti in ghivece, infasoara recipientul cu un strat de folie cu bule sau lana horticola pentru a proteja radacinile de temperaturile inghetate.

Maslin european - 150 cm


Maslinii au o crestere lenta si nu au nevoie de multa taiere decat pentru a se mentine la dimensiunea si forma dorita. Tunde la sfarsitul primaverii pana la mijlocul verii, pentru a indeparta ramurile ofilite sau bolnave, cat si ramurile subtiri pentru a permite mai multa lumina in centru. Desi sunt vesnic verzi, o parte din frunze se vor ofili, mai ales la sfarsitul primaverii, deoarece frunzele mai vechi fac loc unei noi cresteri.

Recoltarea maslinelor

Este posibil ca maslinul tau sa nu fructifice inca din primul an, dar daca o va face, vor dura cel putin patru ani pentru ca pomul sa fie suficient de matur si sa ajunga la adevaratul sau potential cultivator. Recolteaza maslinele la sfarsitul toamnei.

Maslin european- 170cm

Daca ai mancat vreodata o masline direct din copac, vei intelege de ce trebuie sa fie preparate. Sunt extrem de amare la gust. Pentru a le face placute, inmoaie-le intr-o solutie de saramura timp de pana la sase saptamani (va trebui sa schimbi apa in mod regulat).

Maslini: rezolvarea problemelor

Maslinii pot fi afectati de vremea extrem de rece, sub -10°C. Acest lucru poate provoca deteriorarea frunzisului si a scoartei. Cu toate acestea, plantele ar trebui sa-si revina, desi ar putea avea de suferit in ceea ce priveste productia de fructe in sezonul urmator.

Maslin european - 225 -250 cm

Umezeala extrema poate duce la caderea frunzelor si poate slabi copacul. Acest lucru poate permite altor boli, cum ar fi ofilirea sau putregaiul radacinii phytopthora, sa se instaleze. Maslinii pot fi, de asemenea, afectati de ciuperca de miere, asa ca nu planta in zonele in care a fost gasita aceasta boala.

Crusta maslinelor este o boala fungica care provoaca pete pe frunze, pierderea excesiva a frunzelor si productia slaba de fructe.

Cum sa inmultesti maslini

Maslinii pot fi inmultiti prin luarea de butasi semicrescuti vara sau de lemn de esenta tare iarna.

Varietati si marimi de Maslini pe care sa-i incerci: