🤍Datorită plantelor crescute în ghiveci, tu poți planta pe toată perioada anului 🤍

⚡️ TRANSPORT GRATUIT la comenzi peste 399 Ron! ⚡️

🌿 GARANTIE DE PRINDERE 90 DE ZILE 🌿

Cum sa plantezi si sa ingrijesti Abelia

Cum sa plantezi si sa ingrijesti Abelia - VERDENA

Echipa Verdena |

Abelia este un arbust atractiv, cu multe calitati atragatoare - are inflorire lunga, parfumata si este adesea vesnic verde. Are ramuri arcuite cu flori dragute care sunt de obicei roz, albe sau un roz roscat cu frunze verzi lucioase.

Acesti arbusti sunt originari din Himalaya, Asia de Est si Mexic si sunt populari in Marea Britanie pentru frunzis si florile parfumate. Multe abelii sunt vesnic verzi sau semi-vesnic verzi, desi unele precum Abelia chinensis sunt foioase si isi pierd frunzele in timpul iernii. Daca esti in cautarea unui interes pe tot parcursul anului, alegeti o varietate vesnic verde, cum ar fi Abelia Kaleidoscope care isi pastreaza frunzele o mare parte a anului si are flori mici, roz pal. Alte soiuri vesnic verzi includ Abelia floribunda cu flori roz stralucitor si Abelia „Edward Goucher”, care este flori semi-vesnic verzi roz liliac si culoarea bronzului de toamna.

Abelia Kaleidoscope

Abelia va creste pana la 2,5 m pana la 4 m inaltime, in functie de soi, pe o perioada de aproximativ 10 ani.

Cum sa cresti Abelia

Abelia necesita intretinere destul de redusa odata plantata. Se descurca cel mai bine intr-o pozitie calda, in afara vantului rece si sufera pe terenul umed si imbibat cu apa. Uda regulat dupa plantare si taiati dupa inflorire. Toamna, mulciti in jurul arbustului pentru a mentine umiditatea in sol.

Abelia Kaleidoscope

Unde sa cresti Abelia

Cultiva Abelia intr-un loc insorit, intr-un sol bine drenat. Alege un loc de plantare unde planta ta va fi protejata de vanturile reci. Daca plantezi o specie care nu este foarte rezistenta, alege un loc langa un perete cald.

Cum sa plantezi Abelia

Cel mai bun moment pentru a planta arbusti vesnic verzi este toamna sau primavara, cand solul este cald. Pentru soiurile de abelia foioase, planteaza-le in orice moment intre toamna si primavara, dar evita plantarea cand solul este inghetat. Daca cumperi un arbust intr-un recipient, il puteti planta in orice perioada a anului, dar intre toamna si primavara este cel mai bun moment si evita plantarea pe vreme calda.

Pentru a planta un arbust, mai intai sapa peste sol, indepartand buruienile si pietrele. Sapa o groapa care este putin mai adanca decat ghiveciul plantei si de trei ori latimea acesteia. Foloseste o sapaliga de gradina pentru a slabi solul din fundul gaurii. Scoate cu grija arbustul din ghiveci si scoate radacinile daca acestea au fost stranse in ghiveci. Planteaza Abelia la acelasi nivel cu care era in ghiveci. Umpleti in jurul plantei cu pamant si intareste bine, apoi uda bine.

Abelia Kaleidoscope

Cum sa ingrijesti Abelia

Uda Abeliile nou plantate in mod regulat pana cand acestea sunt prinse. Pastreaza-le in forma taindu-le dupa inflorire (vezi capitolul despre taiere). Cel mai bun moment pentru a hrani arbustii este primavara. Mulceste intre toamna si primavara pentru a mentine umiditatea in sol.

Cum se propaga Abelia

Poti face mai multe plante de Abelia luand butasi, fie butasi de rasinoase la inceputul verii, fie butasi de lemn de esenta tare la sfarsitul verii.

Cum sa luati butasi de lemn de esenta moale


1. Indeparteaza un lastar din arbustul tau, chiar deasupra unei frunze de pe planta

2. Taierea nu trebuie sa depaseasca 10 cm – taie chiar sub o imbinare a frunzei si indeparteaza toate frunzele din jumatatea inferioara a taieturii

3. Taie jumatatile superioare ale frunzelor care au ramas pe butas. Acest lucru reduce pierderile de apa din taiere

4. Adauga butasii intr-un vas de 7 cm de compost pentru butasi, pastrand frunzele inferioare chiar deasupra compostului. Acopera cu o punga de polietilena si pune-le intr-un loc insorit pana cand butasii s-au inradacinat.

Cum sa tai Abelia

cum sa tai abelia

Taie orice ramura uscata sau deteriorata primavara. Apoi tunde regulat pentru a incuraja mai multe flori pe parcursul verii. Dupa inflorire, la sfarsitul toamnei, aranjeaza arbustul prin taierea oricaror lastari inflorati pentru a ordona si remodela arbustul. Daca locuiesti intr-o zona deosebit de rece, aceasta munca se poate face primavara. Daca ai un arbust vechi, ingrosat, il poti intineri prin taierea unora dintre cele mai vechi si mai groase tulpini de la baza, folosind un ferastrau. Indeparteaza pana la o treime din tulpini si taie toate ramurile care se incruciseaza.

Abelia in crestere: daunatori si boli

Acesta este un arbust usor de cultivat, deoarece nu este afectat de niciun daunator si boala anume. Pentru a mentine abelia sanatoasa si mai putin susceptibila la daunatori si boli, planteaz-o intr-o locatie care i se potriveste - insorita, cu sol fertil.

Abelia Kaleidoscope

Abelia Kaleidoscope

Abelia Kaleidoscopes este un arbust ornamental de o splendoare exceptionala, care ofera un spectacol bogat de flori si frunzis in orice locatie. Jocul de culori din frunzele sale este fascinant: in timp ce in momentul inmuguririi este inca galben-rosu, frunzele capata mai tarziu o culoare variata de la verde deschis la verde inchis, galben pana la crem. Toamna, frunzisul incanta din nou cu nuante stralucitoare de bronz si rosu-cupru. Astfel, frunzele lanceolate, care stralucesc magnific in lumina soarelui, atrag absolut toate privirile si dau pe buna dreptate numele de caleidoscoape.

Dar aceasta nu este singura atractie a acestei abelii: pe tot parcursul verii si pana toamna poarta un ornament bogat de flori de clopot parfumate si delicate. Acestea stralucesc in alb pur, adesea cu o nuanta delicata de roz, concurand cu frunzele colorate. Nu e de mirare ca acest arbust ornamental a castigat deja premii si este supranumit in mod corespunzator "arbustul cu o mie de flori".

Descopera si TOP Arbusti pentru gradina | Sfaturi de ingrijire pentru afla cat mai multe despre arbustii pentru gradina.

Lasa un comentariu

Retine ca comentariile trebuie aprobate inainte de publicare.