ATENTIE! Din cauza sarbatorilor vor exista intarzieri suplimentare in livrari. Comenzile plasate acum vor ajunge dupa Paste.

🤍Datorită plantelor crescute în ghiveci, tu poți planta pe toată perioada anului 🤍

⚡️ TRANSPORT GRATUIT la comenzi peste 399 Ron! ⚡️

🌿 GARANTIE DE PRINDERE 90 DE ZILE 🌿

Tot ce trebuie sa stii despre ingrijirea florilor in aer liber

Tot ce trebuie sa stii despre ingrijirea florilor in aer liber - VERDENA

Social Media |

Avand vreme calda si zile insorite, este timpul sa ne indreptam atentia catre exterior. Fie ca esti un iubitor de plante de apartament care doreste sa-si extinda orizonturile sau ai un spatiu lipsit de stralucire pe care ai dori sa-l amenajezi, plantarea florilor in aer liber este un proiect usor si plin de satisfactii.

Cauti ceva inspiratie? Incepe cu ghidul nostru despre Cum sa creezi o oaza de vis in gradina ta, cu sfaturi pentru a-ti curata si a reproiecta spatiul pentru a-l face functional si frumos. Desigur, niciun spatiu exterior nu ar fi complet fara plante, asa ca adauga elementele naturlae de finisare cu ajutorul ghidului nostru pentru Plantele de gradina perfecte pentru fiecare spatiu.

 

 

Plantarea si ingrijirea florilor in aer liber poate parea intimidanta, dar acest ghid impartaseste toate informatiile de care ai nevoie pentru a-ti incepe calatoria in artele gradinaritului in aer liber.

Incepe cu plantele de gradina

Plante

Daca esti nou in gradinarit in aer liber, pregateste-te pentru o lume cu totul noua de plante la dispozitia ta! Iti recomandam sa incepi cu plante anuale, care sunt usor disponibile primavara. Au tendinta de a inflori non-stop si isi completeaza ciclul de viata intr-un singur sezon de crestere.

Cresterea plantelor anuale cu flori este plina de satisfactii datorita ratei lor rapide de crestere asociate cu florile si frunzele colorate pe care le prezinta pe tot parcursul sezonului. Sunt o modalitate cu costuri reduse, cu risc redus de a-ti incerca mana la gradinarit in aer liber. Exista zeci de plante din care sa alegi, dar credem ca cele clasice precum petuniile si muscatele vor continua sa ramana populare datorita naturii lor de intretinere redusa si recompensa ridicata.

 

Tot ce trebuie sa stii despre ingrijirea florilor in aer liber

Unelte

Numai ce ai inceput? Iata cateva instrumente esentiale pe care le recomandam pentru a avea grija de frumusetile tale inflorite pe tot parcursul sezonului:

  • O lopetica de gradinarit pentru plantare
  • O cupa pentru pamant pentru mutarea unor cantitati mai mari
  • Manusi de gradinarit pentru protejarea mainilor
  • Un accesoriu de udare sau un furtun
  • Ingrasamant pentru a sustine inflorirea si cresterea
  • Foarfeca pentru taierea si indepartarea florilor vechi
  • Ingrasamant natural si pamant de flori suplimentar pentru retusuri la mijlocul sezonului

Plantarea

Plantele de gradina pot fi plantate in pamant, in paturi inaltate, sau in jardiniere decorative ori ghivece suspendate. Cand plantezi intr-o jardiniera decorativa sau ghiveci suspendat, iata cateva lucruri de retinut:

  • Alege o jardiniera cu o gaura de drenaj care permite excesul de apa sa se scurga, astfel poti preveni putrezirea radacinilor.
  • Aseaza jardiniera intr-un loc unde apa se poate scurge liber..
  • Umple jardiniera cu pamant proaspat pentru ghiveci (nu pamant de gradina) care este formulat pentru a fi usor si bine drenat.
  • Uda totul imediat dupa plantare si verifica plantele zilnic in primele cateva saptamani pentru a te asigura ca nu se usuca prea mult.

Sfaturi de ingrijire expert pentru plantele de gradina

Tot ce trebuie sa stii despre ingrijirea florilor in aer liber

Lumina

Plantele cu flori de gradina se impart in trei categorii de expunere la soare si este important sa potrivesti plantele pe care le alegi cu locul in care vor fi plantate. Cel mai simplu mod de a face acest lucru este sa observi cat de mult soare primeste un anumit loc pe parcursul zilei. Pur si simplu verifica locul pe care il ai in minte la fiecare ora sau doua pe masura ce ziua trece pentru a masura cantitatea de expunere directa la soare.

  • 6 sau mai multe ore de soare direct sunt considerate ca „adora soarele”
  • 4-6 ore de soare direct sunt considerate ca preferand „partial soarele” sau „partial umbra”
  • 4 ore sau mai putin de soare direct sunt considerate ca fiind adecvate pentru „umbra”

Te intrebi daca plantele tale primesc cantitatea potrivita de lumina solara?

  • Daca plantele primesc mai putina lumina solara decat ar prefera, este posibil sa observi o inflorire redusa, o crestere lenta sau bolnava, tulpini subtiri sau slabe si eventual ofilire.
  • Daca plantele primesc mai mult soare decat ar prefera, este posibil sa observi o inflorire redusa, ofilire excesiva, flori si frunzis ars si eventual ofilire completa.

Apa

Tot ce trebuie sa stii despre ingrijirea florilor in aer liber
O regula generala pentru majoritatea plantelor anuale inflorite in recipiente este udarea cand 50% din volumul solului este uscat. Este important sa uzi solul (nu plantele) pana cand apa incepe sa se prelinga din orificiul de drenaj.

Udarea plantelor de gradina necesita putin mai multa atentie datorita unei game largi de conditii, inclusiv variatii de temperatura, lumina, vant, ploaie si multe altele. Dupa cateva saptamani de verificari frecvente, vei afla rapid cat de des trebuie udate plantele in functie de gradina ta, ele prezentand detalii despre aceste aspecte in fiecare descriere.

  • Uda mai des (pana la zi) cand temperaturile sunt ridicate, umiditatea este scazuta, in conditii de vant sau cand plantele cresc.
  • Uda mai rar in perioadele de temperaturi mai scazute, zilele innorate sau daca ai taiat plantele semnificativ.
  • Daca plantele tale primesc precipitatii, o regula generala este ca 1 metru cub de apa de ploaie poate inlocui udarea manuala.

Temperatura


Frumusetea florilor de gradina este ca tolereaza o gama larga de temperaturi si au adesea sezoane lungi de inflorire din primavara pana in toamna. Acestea fiind spuse, exista cateva indrumari de retinut:

  • Temperaturile de inghet pot ucide aceste plante, asa ca acopera-le sau adu-le in interior daca exista amenintare de inghet primavara sau toamna.
  • Temperaturile scazute le pot impiedica cresterea, asa ca evita expunerea prelungita la temperaturi sub 1-3°C.
  • Majoritatea plantelor anuale inflorite vor incepe sa creasca rapid odata ce temperaturile nocturne sunt constant peste 15°C. Daca nu este inca atat de cald, nu-ti face griji - plantele tale vor „decola” in cel mai scurt timp!

Hranirea plantelor de gradina


Iubim plantele cu flori pentru capacitatea lor de a oferi  culoare unui spatiu luni de zile. Pentru a inflori non-stop, plantele cu flori au nevoie de multa hrana, asa ca asigura-te ca utilizezi fertilizator natural regulat in rutina de ingrijire. Pentru a incuraja inflorirea si cresterea maxima, fertilizeaza plantele cu flori o data la doua saptamani cu un ingrasamant solubil in apa bogat in fosfor.

Tot ce trebuie sa stii despre ingrijirea florilor in aer liber

Tunderea


Desi nu este intotdeauna necesar, taierea plantelor cu flori le poate ajuta sa produca mai multe flori si sa le ofere un aspect general mai frumos. Simte-te liber sa-ti modelezi plantele taind tulpinile cu pana la o treime. Atat plantele in pozitie verticala, cat si cele tufis, pot beneficia de putina ingrijire.

Cand florile vechi se usuca, indeparteaza-le din planta tragandu-le usor cu degetele sau taind baza florii cu foarfeca. Acest lucru va preveni cresterea mucegaiului si poate incuraja dezvoltarea de noi flori, deoarece planta nu pune energie in producerea semintelor.

Unele plante sunt cultivate pentru frunzisul lor, cum ar fi coleus sau caladium. Daca cultivi o planta pentru frumusetea frunzelor sale, iti recomandam sa indepartezi orice boboci florali care se dezvolta. Lasandu-i sa creasca, pot lua energie de la cresterea sanatoasa a frunzelor.